Stockholmsbörsen: Terminerna pekar nedåt

De europeiska indexterminerna låg på rött inför tisdagens börshandel, med nedgångar i New York och Asien i ryggen. Morgonens ekonomiska nyhetsflöde, med sänkt BNP-prognos från Portugal och en svagare BNP-tillväxt än väntat från Kina, är tänkbara humörsänkare för investerarna.

Omkring klockan 8.35 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 ned 1,1 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin backade även den 1,1 procent och terminen för Parisbörsens CAC 40 var ned 0,9 procent. I London var terminen för FTSE 100 0,9 procent lägre.

Portugal har sänkt sin BNP-prognos för 2012 till en nedgång på 2,8 procent från tidigare prognos om en nedgång på 2,2 till 2,3 procent. Under år 2013 väntar sig landets regering att ekonomin börjar återhämta sig.

Kina levererade ett flertal indikatorer för landets ekonomi under tidig morgon. BNP-tillväxten för det tredje kvartalet var 9,1 procent, den lägsta tillväxten sedan tredje kvartalet 2009, och svagare än väntade 9,3 procent enligt Bloomberg News snittprognos. Septembersiffrorna för den kinesiska industriproduktionen, investeringarna och detaljhandeln var dock i linje med, eller något bättre än, förväntningarna.

Moody´s har markerat att kommande finansiella utmaningar för Frankrike sätter press för de för närvarande stabila utsikterna för landets kreditbetyg AAA. Eventuellt ytterligare stöd till andra europeiska länder eller landets egna banksystem skulle innebära betydande nya förpliktelser i Frankrikes balansräkning, resonerar Moody´s i sin årliga rapport om Frankrike.

Investor rapporterade ett resultat efter skatt, inklusive orealiserade värdeförändringar, på -21,6 miljarder kronor för niomånadersperioden januari-september. Totalavkastningen för perioden blev -12 procent och substansrabatten per den 30 september var 36,2 procent, att jämföra med 37,9 procent den sista juni.

Bland nyheter rörande svenska börsbolag finns både

Statoil har hittat olja vid fältet Aldous Major South i Nordsjön, där Lundin Petroleum har en 10-procentig ägarandel.

Den norska it-konsultjätten EDB Ergogroup har rapporterat sitt tredje kvartal, med en omsättningstillväxt på 9 procent i den svenska verksamheten där bolaget framför allt ser en fortsatt positiv utveckling framför allt inom områden som mobilitet och bank och finans. Ebita-marginalen i Sverige ökade till 7,7 procent i kvartalet.

RBC Capital Markets har dubbat Handelsbanken och Swedbank till sina favoriter i den nordiska banksektorn, och sätter rekommendationen outperform dem båda.

Tisdagens fortsatta svenska rapportagenda innehåller fastighetsbolaget Castellum, som lämnar rapport klockan 11.00, och Millicom som rapporterar klockan 12.00. Under eftermiddagens lopp väntas Cloettas delårsrapport.

USA bjuder på flera tungviktare under tisdagen, med rapporter från Bank of America, Goldman Sachs och Johnson & Johnson under pågående svensk börshandel.

Statistikflödet innehåller KPI för september för Storbritannien klockan 10.30 och Tysklands ZEW-enkät för oktober klockan 11.00. Från USA kommer de veckovisa detaljhandelssiffrorna, från ICSC klockan 13.45 och från Redbook klockan 14.55. PPI för september släpps klockan 14.30, investeringsflöde, TICS-data, för augusti klockan 15.00 och NAHB husmarknadsindex för oktober klockan 16.00.

Fed-chefen Ben Bernanke håller ett anförande i Boston med början klockan 18.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?