1515
Annons

Stockholmsbörsen slutade på plus efter svängig dag

Efter en svängig handelsdag med handel på båda sidor om nollstrecket stängde Stockholmsbörsen nära dagens högsta nivåer på tisdagen. Därmed klarade sig Stockholm väsentligt bättre än de större europeiska börserna.

Kinesisk BNP-statistik och fallande asiatiska index tyngde på morgonen börserna tillsammans med osäkerhet runt den kommande helgens ekonomiska toppmöten. Starka verkstadsbolag, stabila defensiva aktier samt en rejäl uppgång för Lundin Petroleum vände dock utvecklingen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,7 procent till noteringen 945,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 12,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 17,6 miljarder kronor.

Den kinesiska BNP-tillväxten för det tredje kvartalet blev 9,1 procent enligt färsk statistik, den lägsta tillväxten sedan tredje kvartalet 2009, och svagare än väntade 9,3 procent enligt Bloomberg News snittprognos. De kinesiska börserna ledde nedgångarna i Asien, där Hongkongs Hang Seng tappade 4,2 procent.

Bland tisdagens övriga humörsänkare fanns en sänkt BNP-prognos från Portugal för 2012 och en högre inflationstakt än väntat i Storbritannien.

Banker och råvarurelaterade aktier var återigen de svagaste på den kontinentala scenen. I synnerhet franska aktier hade en dyster dag, med fall på upp till 4 procent.

Moody´s konstaterade i en rapport att kommande finansiella utmaningar för Frankrike sätter press på de för närvarande stabila utsikterna för landets kreditbetyg AAA. Eventuellt ytterligare stöd till andra europeiska länder eller landets egna banksystem skulle innebära betydande nya förpliktelser i Frankrikes balansräkning, resonerar Moody´s.

De svenska bankerna klarade sig bättre, med Swedbank A i topp med en uppgång på 1,0 procent till 82:70 kronor. Handelsbanken A steg 0,6 procent till 178:20 kronor och Nordea 0,5 procent till 56:25 kronor.

RBC Capital Markets har dubbat Handelsbanken och Swedbank till sina favoriter i den nordiska banksektorn, och sätter rekommendationen outperform för dem båda.

I övrigt bidrog verkstadsbolagen till börsuppgången. Trelleborg, Sandvik och Alfa Laval slogs i toppen med uppgångar på 1,9 till 2,2 procent. SKF B steg 1,4 procent till 141:60 inför onsdagens hett emotsedda kvartalsrapport.

I Sverige gjorde råvarubolagen också bra ifrån sig, ledda av Lundin Petroleum, som steg 6,4 procent till 142:30 kronor.

Statoil har hittat olja vid fältet Aldous Major South i Nordsjön, där Lundin Petroleum har en 10-procentig ägarandel. Boliden ökade 0,4 procent till 84:05 kronor, trots att basmetallerna backade över 2 procent.

Även Investor hjälpte till med att hålla OMXS30-index på plus efter att ha rapporterat ett resultat efter skatt i linje med förväntningarna. Substansrabatten per den 30 september var 36,2 procent, att jämföra med 37,9 procent den sista juni. Investor B steg 1,0 procent till 127:00 kronor.

Likaledes rapporterande Millicom steg 2,3 procent till 726:00 kronor. Ebitda-resultat var marginellt sämre än SME Direkts snittestimat. Löfte om en extra utdelning på 3 dollar per aktie var dock en positiv faktor, liksom att bolaget höjde sin prognos för kassaflödesmarginalen, vilket antyder en högre utdelningsmöjlighet.


Innehåll från HuaweiAnnons

Så ska samverkan och innovation lösa klimatutmaningen

Drygt 98 procent av den el som produceras i Sverige är fossilfri. Men i takt med klimatomställningen ökar också vårt energibehov kraftigt. Det innebär en stor utmaning – men också en möjlighet att tänka nytt och innovativt.

Teknik kan förändra världen och driva den gröna omställningen framåt. Men då behövs fler samarbeten och möjligheter att diskutera och utväxla erfarenheter. Därför arrangerade Huawei ”Green Summit 2022” i Stockholm i början av juni. Målet var att i en svensk kontext skapa långsiktiga möjligheter till nya innovativa lösningar på miljöproblemen.

Under en förmiddag diskuterade representanter från politik, myndigheter, näringsliv och akademi klimatutmaningarna ur olika perspektiv. Tekniska lösningar och innovationer från flera branscher lyftes fram och representanter från solenergibranschen berättade om hur utvecklingen där går i rasande takt med hjälp av ny smart teknik. 

Debatter och diskussioner

Publiken fick också höra om gröna startups vars syfte är att genom innovation bidra till minskade utsläpp. Ett exempel är Plaant, som har utvecklat ett smart växthus för inomhusbruk – utan jord. Därtill fanns myndighetssverige representerat genom Energimyndigheten som berättade om det växande elbehovet och vad som behövs för att Sverige ska klara den nya elektrifieringsvågens behov. 

Under ett panelsamtal enades representanter från Energimyndigheten, Huawei och Plaant att Sverige generellt sett har ett bra utgångsläge för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Vi behöver dock rikta blicken mot framtiden. Att Sverige i dag ligger i framkant ska inte tas för givet. Det paneldeltagarna önskade från regeringen var att digitalisering ska bli en topprioritet eftersom en ökad digitalisering kan bidra till att bemöta många av de utmaningar vi står inför. Därtill önskades tydligare mål och ett skiftat fokus, bort från samhällets intressekonflikter till ett ökat samarbete vad gäller behovet av olika typer av energislag.

Sätter bollen i rullning 

Målet med dagen var att skapa förståelse för hur teknik och innovationer kan bidra till att lösa många av de utmaningar som finns för att Sverige ska nå de högt uppsatta klimatmål som regeringen beslutat om. 

Under Green Summit diskuterade talarna också hur vi tillsammans kan driva på hållbar innovation från den snabbt växande solenergisektorns perspektiv. Talare från Soltech Energy Solutions, branschorganisationen Svensk Solenergi, CheckWatt och hållbarhetskonsultbyrån Ethos berömde Sveriges goda klimat för entreprenörer. 

Dock framfördes synpunkter på politikens beslutsförmåga när det kommer till prioriteringar av miljöfrågor och det är ett hinder för nya innovativa företag. Ett exempel som lyftes var trubbiga miljöprövningar som istället för att se till energibehovet på systemnivå begränsar de aktörer som har gröna och innovativa lösningar för att bidra till att skapa en grön och hållbar energiproduktion.

 

Världsledande inom teknik för solenergi 

Det var första gången Huawei arrangerade Green Summit i Sverige och tanken är att plattformen ska växa till att bli en allt större arena för samarbeten. Planen är att arrangera motsvarande konferenser i Norge och Finland senare i år. 

– Den här typen av arena saknas i dag, så det var väldigt värdefullt. Här träffades myndigheter, politiker, näringsliv, innovatörer och entreprenörer – vi delade åsikter och erfarenheter och diskuterade de hinder som finns på ett öppet sätt. Jag fick flera nya insikter och är mycket nöjd, säger Christoffer Caesar, CEO på Soltech Energy Solutions. 

De flesta kanske förknippar Huawei med mobiltelefoner och nätverksutrusning, men företaget är också ett av världens ledande inom teknik för solenergi. Huawei driver redan i dag flera olika innovationsprojekt tillsammans med Soltech Energy Solutions. Bland annat har Soltech tagit hjälp av Huaweis lösning för batterilagring av energi på sin laddstation för Scanias ellastbilar. Laddplatsen ska minska de långa laddningstider som hittills bromsat en ökad användning av elektrifierade fordon.  

Öppnar för fler samarbeten

Under eventet presenterades dessutom Soltech Energy Solutions som Huaweis strategiska partner inom affärsområdet Digital Power. De två företagen har nyligen påbörjat ett ytterligare samarbete för att fortsätta driva utvecklingen inom solenergi och smarta energilösningar.

– Vi är imponerade över Huaweis höga innovationsnivå och kvalitén i deras produkter och lösningar. Med detta samarbete kan vi dra nytta av varandras styrkor och skapa ett ännu bättre erbjudande i den svenska solenergibranschen, säger Christoffer Caesar. 

Ytterligare några av Huaweis samarbeten i Norden är bland annat ett med det innovativa solcellsföretaget GruppSol, som bygger VillaZero – Sveriges första koldioxidneutrala villa. 

Med samarbetspartners har Huawei också utvecklat en innovativ AI-lösning för att i norska älvar sortera ut och stoppa invasionen av puckellax som utgör ett stort hot mot den lokala faunan. Förhoppningen är att Green Summit ska bidra till fler samarbeten.  

– Under dagen samlade vi många olika kompetenser och aktörer. Vi hoppas att det kan öppna upp för fler samverkans- och innovationsprojekt. Den kraften är avgörande för att skapa ett hållbart samhälle, säger Kenneth Fredriksen.

Mer från Huawei

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Huawei och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?