1515

Stockholmsbörsen: Piggare än övriga Europa

Vid halvtid på tisdagen fortsätter Stockholmsbörsen att kretsa runt nollstrecket efter en handel med tvära kast under förmiddagen. Därmed håller Stockholm positionen som en av dagens starkare börser i Europa där svag statistik spär på en redan dyster inställning till de europeiska ekonomiska utsikterna bland investerarna.

Omkring klockan 12.55 var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat på noteringen 939. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,1 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 7,6 miljarder kronor.

Såväl upp- som nedgångar var breda sett till sektorer. Indextunga Ericsson och Nordea återfanns på minussidan, medan Hennes & Mauritz anslutit till plussidan.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 1,2 procent. Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,4 procent och Parisbörsens CAC 40 var ned 1,8 procent. I London var FTSE 100 1,1 procent lägre.

Bank och finans var återigen sämsta sektor i det breda indexet Bloomberg European 500, fortsatt med franska och benelux-baserade banker främst i skottlinjen. Gruvor och metall var också bland förlorarna, i sällskap med teleoperatörer.

Moody´s bedömer att kommande finansiella utmaningar för Frankrike sätter press för de för närvarande stabila utsikterna för landets kreditbetyg AAA. Eventuellt ytterligare stöd till andra europeiska länder eller landets egna banksystem skulle innebära betydande nya förpliktelser i Frankrikes balansräkning, resonerar Moody´s i sin årliga rapport om Frankrike.

Parisbörsens förlorarlista toppades av BNP Paribas, ned 6,3 procent, och Société Générale som backade 6,0 procent.

De svenska bankerna höll sig i huvudsak på börsens röda sida. Swedbank backade 0,7 procent till 81:25 kronor och Nordea var tillika 0,7 procent till 55:60 kronor. SEB A var ned 0,3 procent till 37:98 kronor, medan SHB A gick mot strömmen med en uppgång på 0,2 procent till 177:50 kronor.

RBC Capital Markets har dubbat Handelsbanken och Swedbank till sina favoriter i den nordiska banksektorn, och sätter rekommendationen outperform dem båda.

Kina levererade ett flertal indikatorer för landets ekonomi under tidig morgon. BNP-tillväxten för det tredje kvartalet var 9,1 procent, den lägsta tillväxten sedan tredje kvartalet 2009, och svagare än väntade 9,3 procent enligt Bloomberg News snittprognos. Septembersiffrorna för den kinesiska industriproduktionen, investeringarna och detaljhandeln var dock i linje med, eller något bättre än, förväntningarna.

De kinesiska börserna ledde nedgångarna i Asien på tisdagen, Hongkongs Hang Seng tappade 4,2 procent.

Bland tisdagens övriga humörsänkare fanns en sänkt BNP-prognos från Portugal för 2012, en högre inflationstakt i Storbritannien än väntat och tilltagande pessimistiska bedömningar om den tyska ekonomin bland landets institutionella investerare och analytiker.

Millicom rapporterade ett ebitda-resultat för det tredje kvartalet som var 2 procent sämre än analytikerna väntat sig, enligt SME Direkts snittestimat. Bolaget ser en utveckling mot en intäktstillväxt på omkring 10 procent för helåret 2011, att jämföra med liggande förväntningar om en tillväxt på 13,8 procent. Löfte om en extra utdelning på 3 dollar per aktie var en positiv faktor, liksom att bolaget höjde sin prognos för kassaflödesmarginalen, vilket antyder en högre kapacitet för återföringar till aktieägarna.

Millicom var ned 3,0 procent till 689 kronor efter en svajig resa tiden närmast efter rapportsläppet klockan 12.

Investor rapporterade ett resultat efter skatt, inklusive orealiserade värdeförändringar, på -21,6 miljarder kronor för niomånadersperioden januari-september. Totalavkastningen för perioden blev -12 procent och substansrabatten per den 30 september var 36,2 procent, att jämföra med 37,9 procent den sista juni.

Investor B tog fart efter en stillsam förmiddag och steg 1,3 procent till 127:30 kronor.

Statoil har hittat olja vid fältet Aldous Major South i Nordsjön, där Lundin Petroleum har en 10-procentig ägarandel. Nyheten gav ny energi åt aktien som placerade sig högst på storbolagens vinnarlista med en uppgång på 5,7 procent till 141:40 kronor.

Den norska it-konsultjätten EDB Ergogroup har rapporterat sitt tredje kvartal, med en omsättningstillväxt på 9 procent i den svenska verksamheten där bolaget framför allt ser en fortsatt positiv utveckling framför allt inom områden som mobilitet och bank och finans. Ebita-marginalen i Sverige ökade till 7,7 procent i kvartalet.

De svenska it-konsulterna påverkades inte nämnvärt av rapporten, men Knowit stack ut i sektorn med en uppgång på 1,9 procent till 53:25 kronor.

På den svenska rapportagendan återstår Cloetta som väntas lämna sin delårsrapport under eftermiddagens lopp.

USA bjuder på flera tungviktare under tisdagen, med rapporter från Bank of America, Goldman Sachs och Johnson & Johnson under pågående svensk börshandel. Efter börsstängning i New York blir det teknologifokus då Apple, Intel, Yahoo och Juniper Networks släpper sina rapporter.

Statistikflödet från USA inkluderar de veckovisa detaljhandelssiffrorna, från ICSC klockan 13.45 och från Redbook klockan 14.55. PPI för september släpps klockan 14.30, investeringsflöde, TICS-data, för augusti klockan 15.00 och NAHB husmarknadsindex för oktober klockan 16.00.

Fed-chefen Ben Bernanke håller ett anförande i Boston med början klockan 18.30.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?