Europabörser: Nedåt för andra dagen i rad

Europabörserna går ned även i dag på regionledarnas oförmåga att få bukt med skuldkrisen. Svag statistik från Kina hjälper också till att försämra börssentimentet.

"Eurozonen kommer att fortsätta stå i fokus. Jag tror inte ens eventuella överraskande besked i rapportfloden kommer att flytta på uppmärksamheten från skuldkrisen", sade Cameron Peacock, marknadsanalytiker vid IG Markets i Melbourne, till Blooomberg.

Medan G20:s finansministrar och centralbankschefer försöker pressa unionsledarna att mejsla ut en strategi i slutet av veckan, sitter andra grupper och funderar över en räddningsplan för att undvika en grekisk betalningsinställelse, stärka bankerna och undvika smitta till andra länder.

Kinas BNP steg med 9,1 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Det var den svagaste ökningstakten sedan 2009.

Gruvor är sämsta bransch men även bank, försäkring och fordon är klena sektorer. Som vanligt klarar sig de ocykliska branscherna livsmedel och läkemedel bäst när oron för konjunkturen står i högsätet.

Sjunkande metallpriser pressar ned gruvbolagens aktier. BHP Billiton tappar 4,0 procent, Rio Tinto 4,5 procent, Xstrata 2,9 procent och Antofagasta 5,4 procent.

Kreditvärderingsföretaget Moodys uppgav sent på måndagen att de stabila utsikterna för Frankrikes kreditbetyg AAA är under press från svagare skuldförutsättningar och risken för ökad skuldsättning.

BNP Paribas minskar 6,4 procent, Credit Agricole 3,2 procent, Societe Generale 5,4 procent.

Air France-KLM dyker 5,5 procent efter att flygbolaget sparkat vd Pierre-Henri Gourgeon beroende på svag resultatutveckling och i stället återinsatt 68-åringen Jean-Cyril Spinetta.

G4S återhämtar 3,2 procent efter måndagens stora ras då säkerhetsbolaget meddelade ett jätteförvärv av ISS som ska finansieras med en nyemission.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?