1515
Annons

Europabörser: Nedåt för andra dagen i rad

Europabörserna går ned även i dag på regionledarnas oförmåga att få bukt med skuldkrisen. Svag statistik från Kina hjälper också till att försämra börssentimentet.

"Eurozonen kommer att fortsätta stå i fokus. Jag tror inte ens eventuella överraskande besked i rapportfloden kommer att flytta på uppmärksamheten från skuldkrisen", sade Cameron Peacock, marknadsanalytiker vid IG Markets i Melbourne, till Blooomberg.

Medan G20:s finansministrar och centralbankschefer försöker pressa unionsledarna att mejsla ut en strategi i slutet av veckan, sitter andra grupper och funderar över en räddningsplan för att undvika en grekisk betalningsinställelse, stärka bankerna och undvika smitta till andra länder.

Kinas BNP steg med 9,1 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Det var den svagaste ökningstakten sedan 2009.

Gruvor är sämsta bransch men även bank, försäkring och fordon är klena sektorer. Som vanligt klarar sig de ocykliska branscherna livsmedel och läkemedel bäst när oron för konjunkturen står i högsätet.

Sjunkande metallpriser pressar ned gruvbolagens aktier. BHP Billiton tappar 4,0 procent, Rio Tinto 4,5 procent, Xstrata 2,9 procent och Antofagasta 5,4 procent.

Kreditvärderingsföretaget Moodys uppgav sent på måndagen att de stabila utsikterna för Frankrikes kreditbetyg AAA är under press från svagare skuldförutsättningar och risken för ökad skuldsättning.

BNP Paribas minskar 6,4 procent, Credit Agricole 3,2 procent, Societe Generale 5,4 procent.

Air France-KLM dyker 5,5 procent efter att flygbolaget sparkat vd Pierre-Henri Gourgeon beroende på svag resultatutveckling och i stället återinsatt 68-åringen Jean-Cyril Spinetta.

G4S återhämtar 3,2 procent efter måndagens stora ras då säkerhetsbolaget meddelade ett jätteförvärv av ISS som ska finansieras med en nyemission.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?