USA-börserna: Terminerna pekar på svag öppning

De amerikanska indexterminerna var ned inför måndagens börsöppning i New York, med Europabörser på god väg att parkera på minus i bakgrunden. En svagare utveckling än väntat för Empire Manufacturing Index i oktober, och en blandad giv från rapporterande banker lättade inte på investerarnas humör inför den nya börsveckan.

Omkring klockan 14.45 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,2 procent, liksom terminen för S&P 500. Nasdaq Composite-terminen var 0,4 procent lägre.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och även något mot den japanska yenen. På räntemarknaden var tioårsräntan i det närmaste oförändrad på 2,24 procent.

Måndagens inledande börsoptimism i Europa, med grund i G20-gruppens möte under veckoslutet, bleknade efter kyliga uttalanden från tysk sida om det kommande europeiska toppmötet.

Steffen Siebert, talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kylde förhoppningar om att det europeiska toppmötet den 23 oktober kommer att producera en helande sinekur för skuldkrisen i euroområdet. Även den tyska finansministern Wolfgang Schäuble sökte tona ned förhoppningarna om en slutlig lösning på krisen i samband med toppmötet.

Den tyska centralbanken, Bundesbank, anslöt sig till den tyska pessimismen med uttalanden om försämrade utsikter för Tysklands ekonomi.

Bankerna ligger traditionellt tidigt i den amerikanska rapportperioden, och på måndagen redovisade två av bjässarna sina siffror för det tredje kvartalet.

Citigroup redovisade en justerad vinst per aktie på 1:23 dollar, mot väntade 0:82 dollar, och intäkter på 20,8 miljarder dollar mot väntade 19,3 miljarder dollar enligt Bloomberg News snittestimat.

Wells Fargo rapporterade en vinst per aktie på 0:72 dollar, vilket prickade förväntningarna. Intäkterna för kvartalet blev 19,6 miljarder dollar, sämre än väntade 20,2 miljarder dollar.

Citigroup avancerade 2,3 procent i förhandeln, medan Wells Fargo backade 3,8 procent.

Empire Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, visade en mindre återhämtning till -8,48 i oktober mot -8,82 i september. Analytikerna hade räknat med en förbättring till -4,00 enligt Bloomberg News enkät.

På den återstående agendan finns en rapport över industriproduktionen i september lämnas klockan 15.15, med förväntningar om en ökning på 0,2 procent från månaden innan enligt Bloomberg News snittprognos.

Efter börsstängning i New York lämnar IBM och Stanley Black & Decker sina delårsrapporter. Här räknar analytikerna i snitt med en justerad vinst per aktie för IBM på 3:22 dollar, och en justerad vinst per aktie på 1:31 dollar för Stanley Black & Decker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?