1515
Annons

USA-börserna: Terminerna pekar på svag öppning

De amerikanska indexterminerna var ned inför måndagens börsöppning i New York, med Europabörser på god väg att parkera på minus i bakgrunden. En svagare utveckling än väntat för Empire Manufacturing Index i oktober, och en blandad giv från rapporterande banker lättade inte på investerarnas humör inför den nya börsveckan.

Omkring klockan 14.45 var decemberterminen för Dow Jones ned 0,2 procent, liksom terminen för S&P 500. Nasdaq Composite-terminen var 0,4 procent lägre.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot euron och även något mot den japanska yenen. På räntemarknaden var tioårsräntan i det närmaste oförändrad på 2,24 procent.

Måndagens inledande börsoptimism i Europa, med grund i G20-gruppens möte under veckoslutet, bleknade efter kyliga uttalanden från tysk sida om det kommande europeiska toppmötet.

Steffen Siebert, talesman för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kylde förhoppningar om att det europeiska toppmötet den 23 oktober kommer att producera en helande sinekur för skuldkrisen i euroområdet. Även den tyska finansministern Wolfgang Schäuble sökte tona ned förhoppningarna om en slutlig lösning på krisen i samband med toppmötet.

Den tyska centralbanken, Bundesbank, anslöt sig till den tyska pessimismen med uttalanden om försämrade utsikter för Tysklands ekonomi.

Bankerna ligger traditionellt tidigt i den amerikanska rapportperioden, och på måndagen redovisade två av bjässarna sina siffror för det tredje kvartalet.

Citigroup redovisade en justerad vinst per aktie på 1:23 dollar, mot väntade 0:82 dollar, och intäkter på 20,8 miljarder dollar mot väntade 19,3 miljarder dollar enligt Bloomberg News snittestimat.

Wells Fargo rapporterade en vinst per aktie på 0:72 dollar, vilket prickade förväntningarna. Intäkterna för kvartalet blev 19,6 miljarder dollar, sämre än väntade 20,2 miljarder dollar.

Citigroup avancerade 2,3 procent i förhandeln, medan Wells Fargo backade 3,8 procent.

Empire Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, visade en mindre återhämtning till -8,48 i oktober mot -8,82 i september. Analytikerna hade räknat med en förbättring till -4,00 enligt Bloomberg News enkät.

På den återstående agendan finns en rapport över industriproduktionen i september lämnas klockan 15.15, med förväntningar om en ökning på 0,2 procent från månaden innan enligt Bloomberg News snittprognos.

Efter börsstängning i New York lämnar IBM och Stanley Black & Decker sina delårsrapporter. Här räknar analytikerna i snitt med en justerad vinst per aktie för IBM på 3:22 dollar, och en justerad vinst per aktie på 1:31 dollar för Stanley Black & Decker.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?