USA-börser: Dyster dag på Wall Street

De amerikanska börsindexen stängde lägre på måndagen. Uttalanden från tyska beslutsfattare dämpade förhoppningarna om en heltäckande lösning på Europas skuldkris under det kommande toppmötet. I övrigt föll ett antal delårsrapporter under de amerikanska investerarnas radar.

"En del av rallyt vi sett de senaste två veckorna fick bränsle av förväntningarna om en nyfunnen brådska bland eurozonens beslutsfattare. Morgonens kommentarer kontrade till viss del förhoppningarna om att saker och ting var på väg att bli bättre", sade Phil Orlando, chefsstrateg på Federated Investor, till Marketwatch.

Vid stängning var Dow Jones ned 2,1 procent till noteringen 11.398. Det bredare S&P 500 tappade 1,9 procent till 1.201, och Nasdaq Composite sjönk 2,0 procent till 2.615.

Omsättningen var 905 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

Måndagens inledande börsoptimism i Europa, med grund i G20-gruppens möte under veckoslutet, bleknade efter kyliga uttalanden från tysk sida om det kommande europeiska toppmötet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels talesperson, Steffen Seibert, sade att EU-ledarna inte kommer att kunna uppfylla några "drömmar" om ett snabbt slut på eurokrisen vid toppmötet den 23 oktober. Även den tyska finansministern Wolfgang Schäuble försökte skruva ned förväntningarna.

"Europas ledare vill sätta an tonen att de kommer att lösa situationen, men de vill inte skapa för stora förväntningar. Om vi inte har ett fungerande finansiellt system kommer det bli svårt att få en stabil ekonomisk tillväxt", sade Dan Veru, vid Palisade Capital Management i New Jersey, till Bloomberg News.

Den tyska centralbanken Bundesbank anslöt sig till den tyska pessimismen med uttalanden om försämrade utsikter för Tysklands ekonomi.

I New York riktades också fokus mot de amerikanska bankbjässarna Citigroup och Wells Fargos kvartalssiffror för det tredje kvartalet.

Citigroup redovisade en justerad vinst per aktie på 1:23 dollar, mot väntade 0:82 dollar, och intäkter på 20,8 miljarder dollar mot väntade 19,3 miljarder dollar enligt Bloomberg News snittestimat.

Wells Fargo rapporterade en vinst per aktie på 0:72 dollar, vilket motsvarade förväntningarna. Intäkterna för kvartalet blev 19,6 miljarder dollar, sämre än väntade 20,2 miljarder dollar.

Banksektorn hittades i botten i New York. Wells Fargo backade 8,4 procent. Citigroup stod emot bättre med en nedgång på 1,7 procent.

Aktieägare för cykliska bolag som US Steel och Alcoa hade inte heller någon munter afton.

Alcoa var ned 6,6 procent och US Steel tappade 6,7 procent.

Efter börsstängning i New York publicerade IBM sina siffror för det tredje kvartalet.

IBM redovisade ett justerat resultat per aktie på 3:28 dollar för det tredje kvartalet 2011. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 3:22 dollar per aktie, enligt Bloomberg News snittprognos.

Inför rapporten var aktien ned 2,1.

På statistikfronten inkom data som visade att den amerikanska industriproduktionen steg med 0,2 procent i september, jämfört med månaden före. Detta var helt i linje med Bloomberg News snittförväntningsprognos.

Empire Manufacturing Index, som mäter affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, visade en mindre återhämtning till -8,48 i oktober mot -8,82 i september. Analytikerna hade räknat med en förbättring till -4,00 enligt Bloomberg News enkät.

Ericsson stängde 90 öre lägre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?