1515
Annons

Stockholmsbörsen: Tvärvändning nedåt

Stockholmsbörsen hade vid lunchtid vänt förmiddagens friska uppgång till en vandring på minussidan. Den svenska aktiehandeln var fortsatt svagare än de stora europeiska börserna som även de mattades efter att tyska tongångar dämpat förväntningarna på det förestående europeiska toppmötet.

Omkring klockan 12.55 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till noteringen 952. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 5,1 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 7,4 miljarder kronor.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 upp 0,2 procent. Parisbörsens CAC 40 steg 0,2 procent, och i London var FTSE 100 upp 0,5 procent. Frankfurtbörsens DAX- index var 0,1 procent lägre.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september, jämfört med samma månad året innan. Den totala försäljningen ökade med 3 procent. Analytikerna hade räknat med en försäljningsminskning på 5,6 procent i jämförbara butiker och en ökning för den totala försäljningen med 3,3 procent enligt SME Direkts snittestimat.

Hennes & Mauritz backade 1,1 procent till 207:30 kronor

Verkstadssektorn höll i någon mån stånd mot nedgången. Volvo var upp 0,7 procent till 77:05 kronor, och Electrolux steg 1,0 procent till 108:30 kronor.

Investmentbolagen bet sig fast i övre delen av vinnarlistan. Ratos B steg 2,5 procent till 83:50 kronor, Melker Schörling var upp 1,1 procent till 126:80 kronor och Industrivärden A ökade 0,9 procent till 82:00 kronor.

Det norska byggbolaget Veidekke meddelade på måndagen att bolaget slipper böter för brott mot konkurrenslagen efter en utredning avseende asfaltsarbeten där det norska byggbolaget och NCC samarbetat på olovligt sätt. NCC ska enligt ett preliminärt beslut från norska Konkurransetilsynet betala cirka 200 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift.

NCC B steg 0,8 procent till 120:50 kronor.

PA Resources utökade morgonens kursrusning och var upp 21,8 procent till 2:68 kronor efter att ha rapporterat ett oljefynd i Lille John prospektet utanför Danmark.

Handelsbanken har höjt Getinge till köp från öka, och Lindab till öka från minska.

Dagens industri råder till köp av Orc Group, och Börsveckan rekommenderar köp av Semafo och Intrum Justitia.

Lindab avancerade 1,4 procent till 48:30 kronor, Orc Group steg 3,8 procent till 62:25 kronor och Intrum Justitia handlades 1,4 procent högre till 91:50 kronor.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?