1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rejäl uppgång på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade med en stabil uppgång på måndagen i spåren av en stark stängning på USA-börserna i fredags samt en god utveckling i Asien. Helgens G20-möte har satt press på ledarna i eurozonen att agera kring regionens skuldkris.

SIX Generalindex var klockan 10.19 upp 1,1 procent till 289 och OMXS30-index ökade 1,0 procent till 966. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,4 miljarder kronor.

Rapportsäsongen har börjat dra igång på allvar. Först ut på måndagen var Metro. Gratistidningsbolaget redovisade röda siffror i sitt tredje kvartal. Nettoresultatet landade på minus 6,2 miljoner euro (+1,9).

Ett ekonomiskt läge i Europa och USA som är skakigt kan enligt Metro ha effekt på den totala globala spenderingen på reklam. Metro trycktes ned 1,5 procent till 0,67 kronor.

Cykliska bolag noterade en relativt större uppgång än defensiva bolag. Högt omsatta bolag som Volvo steg med 2,9 procent, SKF avancerade 4,0 procent och Atlas Copco ställdes upp 2,7 procent.

H&M var en annan aktie som hade det motigt och noterade en nedgång på 0,3 procent. Klädkedjan presenterade uppgifter om septemberförsäljningen som till viss del redan var känd då utvecklingen av den totala försäljningen fram till 27 september presenterats i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

Den totala försäljningsökningen uppgick som väntat till 3 procent medan den jämförbara försäljningen kom in något under förväntningarna på minus 7 procent jämfört med väntade minus 5,6 procent.

PA Resources klättrade 12 procent till 2,46 kronor efter att bolaget rapporterade ett oljefynd på strukturen Lille John utanför Danmark, där bolaget sitter på en ägarandel om 64 procent.

Orc Group har fått en köprekommendation av Dagens industri. Aktien hissades upp 4,6 procent till 62,75 kronor.

Saab har fått en order på styrpaneler värd 105 miljoner kronor. Aktien var upp 2,0 procent till 135,10 kronor.

Ework bekräftade omfattningen på sitt avsiktsavtal med Sony Ericsson, som väntas stärka upp bolagets omsättning med cirka 20 procent från och med januari 2012. Aktien stärktes 5,3 procent.

Veckan bjuder på en hel del rapporter från tungviktare som till exempel Telia Sonera, Nordea och SKF. För idag ser rapportskörden däremot måttlig ut. Rapporter från ÅF och CDON väntas komma in efter lunch vid 13.30 respektive 13.00.


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?