Stockholmsbörsen: Rejäl uppgång på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade med en stabil uppgång på måndagen i spåren av en stark stängning på USA-börserna i fredags samt en god utveckling i Asien. Helgens G20-möte har satt press på ledarna i eurozonen att agera kring regionens skuldkris.

SIX Generalindex var klockan 10.19 upp 1,1 procent till 289 och OMXS30-index ökade 1,0 procent till 966. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,4 miljarder kronor.

Rapportsäsongen har börjat dra igång på allvar. Först ut på måndagen var Metro. Gratistidningsbolaget redovisade röda siffror i sitt tredje kvartal. Nettoresultatet landade på minus 6,2 miljoner euro (+1,9).

Ett ekonomiskt läge i Europa och USA som är skakigt kan enligt Metro ha effekt på den totala globala spenderingen på reklam. Metro trycktes ned 1,5 procent till 0,67 kronor.

Cykliska bolag noterade en relativt större uppgång än defensiva bolag. Högt omsatta bolag som Volvo steg med 2,9 procent, SKF avancerade 4,0 procent och Atlas Copco ställdes upp 2,7 procent.

H&M var en annan aktie som hade det motigt och noterade en nedgång på 0,3 procent. Klädkedjan presenterade uppgifter om septemberförsäljningen som till viss del redan var känd då utvecklingen av den totala försäljningen fram till 27 september presenterats i samband med rapporten för det tredje kvartalet.

Den totala försäljningsökningen uppgick som väntat till 3 procent medan den jämförbara försäljningen kom in något under förväntningarna på minus 7 procent jämfört med väntade minus 5,6 procent.

PA Resources klättrade 12 procent till 2,46 kronor efter att bolaget rapporterade ett oljefynd på strukturen Lille John utanför Danmark, där bolaget sitter på en ägarandel om 64 procent.

Orc Group har fått en köprekommendation av Dagens industri. Aktien hissades upp 4,6 procent till 62,75 kronor.

Saab har fått en order på styrpaneler värd 105 miljoner kronor. Aktien var upp 2,0 procent till 135,10 kronor.

Ework bekräftade omfattningen på sitt avsiktsavtal med Sony Ericsson, som väntas stärka upp bolagets omsättning med cirka 20 procent från och med januari 2012. Aktien stärktes 5,3 procent.

Veckan bjuder på en hel del rapporter från tungviktare som till exempel Telia Sonera, Nordea och SKF. För idag ser rapportskörden däremot måttlig ut. Rapporter från ÅF och CDON väntas komma in efter lunch vid 13.30 respektive 13.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Index PharmaceuticalsAnnons

Stort steg mot miljardmarknad

Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.
Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals.

Blodiga diarréer och en förhöjd cancerrisk är några exempel på vad patienter med den kroniska tarmsjukdomen ulcerös kolit lider av. Dagens läkemedel kan dessutom ge svåra biverkningar. InDex Pharmaceuticals inleder nu sista utvecklingssteget med sin läkemedelskandidat cobitolimod som inte uppvisat några biverkningar. 

Ulcerös kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som kommer i skov med svåra symptom som följd. Bara i USA och Europa lider i dag cirka två miljoner människor av sjukdomen. Det vanliga är att sjukdomen bryter ut när patienten är mellan 15–30 år, men människor i alla åldrar kan drabbas.

– Den kallas också för blödande tjocktarmsinflammation. I ett skov då tarmen blir inflammerad får patienten smärtor och diarré med slem och blod. Som en följd kan patienten gå ner i vikt och även få blodbrist, dessutom innebär diagnosen en förhöjd risk att få cancer, säger Peter Zerhouni, vd på InDex Pharmaceuticals. Han utvecklar:

– Trots att det finns läkemedel lider fortfarande många av svåra symptom eller får biverkningar av behandlingen. De som lever med ulcerös kolit upplever en lägre livskvalitet. Vårt mål är att utveckla ett läkemedel som behandlar de sjuka på ett nytt och säkert sätt, utan biverkningar.

Baserad på Nobelprisbelönad upptäckt

Nobelpriset i medicin tilldelades 2011 forskarna bakom upptäckten av toll-lika receptorer. InDex, med bas på Karolinska Institutets campus i Stockholm, utvecklar nu läkemedelskandidaten cobitolimod som dämpar inflammationen i tarmen via en av dessa receptorer.

– För att lugna ner immunförsvaret riktar vi in oss på TLR9, som kroppen använder för att känna igen dna från bakterier. Det här är en innovativ verkningsmekanism som ger en lokal effekt i tarmen. Inflammationen går ner och tarmen läker utan bieffekter, säger Peter Zerhouni.

Påvisad klinisk effekt

Efter att framgångsrikt ha påvisat klinisk effekt i en fas 2b-studie, resultat som även publicerats i den ansedda tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology, har InDex fått klartecken av myndigheterna i USA och Europa att gå vidare med fas 3-studier. 

Bolaget har kommit långt i förberedelserna och om inga yttre faktorer, så som covid-19, sätter käppar i hjulet kommer studien att inledas under andra kvartalet 2021.

Genomför företrädesemission

För att finansiera studien genomför InDex Pharmaceuticals en fullt garanterad företrädesemission om drygt 530 miljoner kronor. 

– Behovet av ett säkert och effektivt läkemedel mot ulcerös kolit är stort och det finns en betydande marknadspotential för oss. Vi uppskattar att den adresserbara marknaden för cobitolimod är värd över nio miljarder dollar om året, säger Peter Zerhouni.

Fakta: 

InDex planerar att inleda fas 3 med sin läkemedelskandidat cobitolimod för ulcerös kolit under andra kvartalet 2021. Fas 3 är det sista utvecklingssteget innan ett marknadsgodkännande kan beviljas och produkten kan lanseras på marknaden.

InDex genomför nu en nyemission med teckningsperiod mellan 22 januari–5 februari 2021*. InDex är noterat på First North.

Läs mer om InDex här

*Ett prospekt kommer att godkännas och registreras av Finansinspektionen samt offentliggöras på https://www.indexpharma.com/sv/. Finansinspektionens godkännande av prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela prospektet.

 

Mer från Index Pharmaceuticals

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Index Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?