1515
Annons

Stockholmsbörsen: Glädjen kom av sig

Stockholmsbörsen öppnade handelsveckan på plus, men vände nedåt under måndagen efter tyska uttalanden som tog loven av de senaste veckornas optimism kring en snabb lösning av skuldkrisen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,8 procent till noteringen 939,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 12,8 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 17,7 miljarder kronor.

De tyska utsagorna kom från förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert, och gick ut på att någon snabb lösning av skuldkrisen i och med helgens stundande toppmöte inte är att vänta. I stället kommer sökandet efter lösningar att pågå in i 2012. Både finansminister Wolfgang Schäuble och Bundesbank anslöt sig till Seiberts uttalanden.

"Tyskarna var rätt tydliga om att det är drömmar att man ska kunna få en slutlösning redan nu, och det fick många att börja oroa sig igen för att den politiska låsningen ska fortsätta med delvis frusen kreditmarknad", kommenterade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån Direkt vad som präglade dagens börsstämning.

Från andra sidan Atlanten har rapportfloden mullrat igång med storbankerna Citigroup och Wells Fargo. Den förstnämnda rapporterade klart över förväntningarna, dock mycket på grund av redovisningsmässiga justeringar, och Wells Fargo prickade dem (förväntningarna). Beträffande makromiljön kom industriproduktionssiffror som visade på en marginell förbättring under september, dock inte lika mycket som analytikerna hade förväntat sig.

Bland de största förlorarna i Stockholm fanns på sedvanligt nervositetsmanér banker och en del av de cykliska bolagen. SSAB låg i botten på OMXS30-index med en nedgång på 4,8 procent till 53:70 kronor. Nordea var största sänke med ett tapp på 8,7 miljarder kronor i marknadsvärde, eller en kursminskning på 3,7 procent till 56 kronor. Handelsbanken gick bättre än index med ett tapp på 1 procent till 177:10 kronor.

Det enda bolag som gick upp på OMXS30-indexet var Tele2, som ökade med 0,2 procent till 131:30 kronor.

I verkstadssektorn var Volvo B ned 0,9 procent till 75:85 kronor. Även Electrolux höll i någon mån stången mot nedgångarna och sjönk mindre än index, med 0,2 procent till 107:00 kronor.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september jämfört med samma månad året innan. Analytikerna hade räknat med en minskning på 5,6 procent enligt SME Direkts snittestimat. Aktien backade 1,7 procent till 206:10 kronor.

På rapportfronten kom ÅF in med en rapport som något understeg analytikernas förväntningar. Dock råder fortsatt tillförsikt inför 2012 enligt Nyhetsbyrån Direkts pejl efter rapporten, men aktien sjönk med 4,1 procent till 92:50 kronor.

CDON rapporterade ett resultat efter skatt på 11,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet, något aktiemarknaden skickade ned aktien på: före rapporten låg aktien på flera procent plus jämfört med fredagens stängning, men den stängde 0,7 procent ned på 30:10 kronor.

Dagens vinnare blev PA Resources, som hittat olja i Danmark. Hur mycket är oklart, men aktien steg med 19,1 procent till 2:62 kronor, eller till 1,67 miljarder kronor.

NCC har ertappats med en asfaltskartell i Norge, och riskerar att få betala 200 miljoner kronor. NCC B steg strax efter beskedet, men stängde 2,3 procent ned på 116:70 kronor.


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?