Stockholmsbörsen: Glädjen kom av sig

Stockholmsbörsen öppnade handelsveckan på plus, men vände nedåt under måndagen efter tyska uttalanden som tog loven av de senaste veckornas optimism kring en snabb lösning av skuldkrisen.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,8 procent till noteringen 939,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 12,8 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 17,7 miljarder kronor.

De tyska utsagorna kom från förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert, och gick ut på att någon snabb lösning av skuldkrisen i och med helgens stundande toppmöte inte är att vänta. I stället kommer sökandet efter lösningar att pågå in i 2012. Både finansminister Wolfgang Schäuble och Bundesbank anslöt sig till Seiberts uttalanden.

"Tyskarna var rätt tydliga om att det är drömmar att man ska kunna få en slutlösning redan nu, och det fick många att börja oroa sig igen för att den politiska låsningen ska fortsätta med delvis frusen kreditmarknad", kommenterade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån Direkt vad som präglade dagens börsstämning.

Från andra sidan Atlanten har rapportfloden mullrat igång med storbankerna Citigroup och Wells Fargo. Den förstnämnda rapporterade klart över förväntningarna, dock mycket på grund av redovisningsmässiga justeringar, och Wells Fargo prickade dem (förväntningarna). Beträffande makromiljön kom industriproduktionssiffror som visade på en marginell förbättring under september, dock inte lika mycket som analytikerna hade förväntat sig.

Bland de största förlorarna i Stockholm fanns på sedvanligt nervositetsmanér banker och en del av de cykliska bolagen. SSAB låg i botten på OMXS30-index med en nedgång på 4,8 procent till 53:70 kronor. Nordea var största sänke med ett tapp på 8,7 miljarder kronor i marknadsvärde, eller en kursminskning på 3,7 procent till 56 kronor. Handelsbanken gick bättre än index med ett tapp på 1 procent till 177:10 kronor.

Det enda bolag som gick upp på OMXS30-indexet var Tele2, som ökade med 0,2 procent till 131:30 kronor.

I verkstadssektorn var Volvo B ned 0,9 procent till 75:85 kronor. Även Electrolux höll i någon mån stången mot nedgångarna och sjönk mindre än index, med 0,2 procent till 107:00 kronor.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september jämfört med samma månad året innan. Analytikerna hade räknat med en minskning på 5,6 procent enligt SME Direkts snittestimat. Aktien backade 1,7 procent till 206:10 kronor.

På rapportfronten kom ÅF in med en rapport som något understeg analytikernas förväntningar. Dock råder fortsatt tillförsikt inför 2012 enligt Nyhetsbyrån Direkts pejl efter rapporten, men aktien sjönk med 4,1 procent till 92:50 kronor.

CDON rapporterade ett resultat efter skatt på 11,5 miljoner kronor för det tredje kvartalet, något aktiemarknaden skickade ned aktien på: före rapporten låg aktien på flera procent plus jämfört med fredagens stängning, men den stängde 0,7 procent ned på 30:10 kronor.

Dagens vinnare blev PA Resources, som hittat olja i Danmark. Hur mycket är oklart, men aktien steg med 19,1 procent till 2:62 kronor, eller till 1,67 miljarder kronor.

NCC har ertappats med en asfaltskartell i Norge, och riskerar att få betala 200 miljoner kronor. NCC B steg strax efter beskedet, men stängde 2,3 procent ned på 116:70 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?