Annons

Stockholmsbörsen: H&M bromsar

Stockholmsbörsen öppnade resolut uppåt på måndagen, även om utvecklingen halkade något efter de stora europeiska börserna i den inledande handeln.

Medvinden från övriga Europa var stark, och sentimentet präglades av stärkt förtroende för att det europeiska ledarskapet inom kort ska gå från ord till kraftfull och koordinerad handling för att stabilisera situationen i eurozonen.

Omkring klockan 10.45 var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,1 procent till noteringen 967. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,8 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 3,9 miljarder kronor.

I Stockholm återfanns verkstad, gruvor och investmentbolag i den övre delen av vinnarlistan. Indextunga Hennes & Mauritz och Ericsson bromsade utvecklingen med nedgångar.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 upp 1,5 procent. Parisbörsens CAC 40 steg 1,4 procent, och i London var FTSE 100 upp 1,3 procent. Frankfurtbörsens DAX- index var 1,8 procent högre.

Bank och finans samt råvarurelaterade bolag låg i topp bland sektorerna i Europa.

Elektronikjätten Philips steg 2,8 procent efter att ha rapporterat ett nettoresultat på 74 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot 524 miljoner euro för motsvarande period föregående år. Väntat var ett resultat på 49 miljoner euro enligt Bloomberg News snittestimat. I samband med rapporten lanserade Philips ett sparprogram på 800 miljoner euro, vilket medför att 4.500 anställda måste lämna bolaget.

Mötet mellan G20-gruppens finansministrar under veckoslutet andades stöd för de åtgärder för att stävja euroområdets skuldkris och dess effekter som de europeiska representanterna lade fram. En heltäckande aktionsplan, med ett effektivt utnyttjande av stödfonden EFSF, ska genomföras för att hantera de nuvarande utmaningarna och en reform av den ekonomiska styrningen i Europa ska stärka grunden för en stark, uthållig och balanserad tillväxt, hette det i slutkommunikén från mötet.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september, jämfört med samma månad året innan. Den totala försäljningen ökade med 3 procent. Analytikerna hade räknat med en försäljningsminskning på 5,6 procent i jämförbara butiker och en ökning för den totala försäljningen med 3,3 procent enligt SME Direkts snittestimat.

Hennes & Mauritz backade 0,6 procent till 208,40 kronor

I verkstadssektorn gick fordonsrelaterade bolag särskilt bra. Volvo var upp 2,5 procent till 78,50 kronor, och Scania B avancerade 2,3 procent till 107,70 kronor. Trelleborg steg 3,1 procent till 51,50 kronor.

SKF B tog täten i verkstaden med en uppgång på 3,6 procent till 146,10 kronor. Bolaget blir först ut i verkstadssektorn med rapport på onsdag den 19 oktober, och väntas visa ett resultat före skatt på knappt 2,3 miljarder kronor för det tredje kvartalet, enligt SME Direkt.

Investmentbolagen firade framgångar på måndagsförmiddagen. Ratos B steg 3,8 procent till 84,60 kronor, Melker Schörling var upp 3,0 procent till 129,10 kronor och Industrivärden A ökade 2,9 procent till 83,65 kronor.

Metro redovisade på måndagsmorgonen ett nettoresultat på -6,2 miljoner euro för det tredje kvartalet. Försäljningen uppgick till 42 miljoner euro för kvarvarande verksamheter.

"Vi har en intressant situation nu, där vi sitter på en ganska stor kassa. Samtidigt har vi warranterna och förlagslånen i balansräkningen. Vi får många frågor om hur vi ska hantera detta framåt, om vi ska göra några återköp (av warranterna/förlagslånen) och liknande", säger Metros vd Per Mikael Jensen, med syftning mot bolagets kommande strategiuppdatering i december, till Nyhetsbyrån Direkt.

Metro International steg 5,9 procent till 0,72 kronor.

PA Resources rusade 14,1 procent till 2:51 kronor efter att ha rapporterat ett oljefynd i Lille John prospektet utanför Danmark.

Handelsbanken har höjt Getinge till köp från öka, och Lindab till öka från minska.

Dagens Industri råder till köp av Orc Group, och Börsveckan rekommenderar köp av Semafo och Intrum Justitia.

Lindab avancerade 1,8 procent till 48,51 kronor, Orc Group steg 5,8 procent till 63,50 kronor och Intrum Justitia handlades 1,7 procent högre till 91,75 kronor.

Under måndagen fortsätter den relativt lugna upptakten av rapportperioden, men mullret i horisonten ökar i styrka med en hektisk vecka framför investerarna. På måndagen rapporterar ÅF och CDON, båda klockan 13.00. Bland de utländska bolagen märks de amerikanska bankerna Citigroup och Wells Fargo, som båda släpper sina rapporter klockan 14.00.

Wesc handlas sista dag med rätt till inlösenaktie.

Den svenska statistikagendan bjuder på Arbetsförmedlingens veckostatistik klockan 10.45.

Från USA kommer Empire Manufacturing Index för oktober klockan 14.30, där en förbättring till -4,00 från föregående månads -8,82 väntas. En rapport över industriproduktionen i september lämnas klockan 15.15, med förväntningar om en ökning på 0,2 procent från månaden innan enligt Bloomberg News snittprognos. Dessutom släpper Kennametal sina ordersiffror för september klockan 14.00.

 

Innehåll från RoboMarketsAnnons

Hävstångshandel med låga transaktionskostnader

Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.
Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

Allt fler erfarna traders handlar CFD:s och det är lätt att förstå varför då fördelarna är många. Via tradingmäklaren RoboMarkets får man dessutom bra villkor, åtkomst till över 12 000 instrument och låga avgifter.

RoboMarkets grundades 2012 och fick licens som europeisk mäklare 2013. För ett år sedan etablerade de sig även i Sverige.

– Det har aldrig varit enklare att komma i gång med CFD-handel än nu. Vi har lokal kundsupport på svenska och finns tillgängliga dygnet runt, säger Maximilian Ström, kundansvarig på RoboMarkets Sverige.

CFD:s (Contracts for Difference) är ett derivatinstrument som gör det möjligt att ta positioner utan att köpa eller sälja den underliggande tillgången. I stället spekulerar man i om det underliggande priset går upp eller ned. 

Att underlätta för rutinerade traders att handla med CFD:s till bra villkor är kärnan i RoboMarkets affär. 

– Vi erbjuder över 12 000 olika instrument, främst via CFD:s. Det är allt från index, råvaror, krypto och valutapar, till europeiska och amerikanska aktier samt även amerikanska ETF:s. Vi erbjuder enkel exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt till bra villkor, säger Maximilian Ström.

Hävstångseffekt med CFD:s

En annan anledning till att CFD-trading är en populär mix i erfarna investerares portfölj är hävstången. Eftersom man endast behöver sätta in en procentandel av det fulla värdet i den öppnade positionen, kan man uppnå önskad exponering med begränsad kapitalinsats.

– Hos oss kan man alltid välja vilken maxnivå man vill ha på hävstången, om man ens vill ha någon. Det är viktigt att man känner sig trygg med sin investering. Är man snarare ute efter att minimera förlust kan man alltid använda CFD:s för att hedga sin portfölj, exempelvis inför specifika event som bolagsrapporter eller väntade makrosiffror, säger Maximilian Ström.

Öppna ett handelskonto hos RoboMarkets  

Låga transaktionskostnader och möjligheten att ta korta positioner

Utöver tillgången till hävstång finns det flera fördelar med CFD:s. Dels möjligheten att enkelt kunna ta både korta och långa positioner, dels går många CFD-instrument att handla utanför börsernas öppettider.

– I Sverige kan du ofta ta korta positioner direkt via aktien. Men vill du göra det på exempelvis den amerikanska marknaden kan det vara klurigare, eftersom många svenska mäklare inte erbjuder det. Sedan MiFID2 och PRIIP introducerades vid årsskiftet 2018 är det även svårt att få exponering mot amerikanska ETFs. Det är dock enkelt via CFD:s hos RoboMarkets, säger Maximilian Ström.

Utöver ovan nämnda fördelar nämner Maximilian Ström ytterligare en, som kanske är den viktigaste för kunderna hos RoboMarkets: den låga transaktionskostnaden.

– Vi erbjuder till exempel en halv punkt i spread på DE40 (DAX40 index) och 0.1 pips på valutaparet EURUSD. Dessutom har vi riktigt bra villkor på kryptovalutor via CFD:s. Därtill kan du som kund hos oss enkelt minimera dina växlingsavgifter genom att öppna tradingkonto i EUR eller USD. Specifikt för DE40 kan man även handla utan ränteavgift fram till årsskiftet.

Läs mer om RoboMarkets villkor här 

Om RoboMarkets:

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). 

Riskinformation: 

CFD:s är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74–89 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFD:s. Du bör överväga om du förstår hur CFD:s fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlorapengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

 

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera