Räntor och valutor: Kronan starkare

Europaräntorna handlas fortsatt högre och Europabörserna stiger på optimism om att EU:s ledare vid det kommande toppmötet på söndag kommer att presentera kraftfulla åtgärder för att tackla skuldkrisen, hantera Grekland och rekapitalisera bankerna.

På valutamarknaden har euron stärkts något mot dollarn från fredagen och kronan har stärkts något öre mot både dollarn och euron.

De svenska marknadsräntorna har klättrat 3-5 punkter, med tioårsräntan 5 punkter upp till 2,06 procent. Den tyska tioårsräntan har stigit 5 punkter till 2,24 procent.

"Det här är en korrektion efter sommarens överdrivna rörelser. Ett värsta scenario med default i många euroländer eller till och med en splittring av euroområdet, som har prisats in, har undvikits. Och detta lättnadsrally är inte över än", sa Marc Touati, chef för ekonomisk analys vid Assya Global Equties, till Reuters.

Helgens G20-möte i mellan finansministrar och centralbankschefer i Paris bjöd inte på några direkta konkreta besked men det kom många uppmaningar och försäkringar om att Europas ledare vid toppmötet den 23 oktober ska lägga fram en heltäckande plan med kraftfulla åtgärder.

"Vi ser fram emot ytterligare arbete för att maximera inverkan av EFSF för att undvika smittspridning, och ser fram emot utfallet av EU-toppmötet den 23 oktober för att beslutsamt hantera de nuvarande utmaningarna genom en heltäckande plan", skrev G20 i sin slutkommuniké.

EU:s ekonomikommissionör Olli Rehn sa i samband med G20-mötet att EU-länderna är nära att nå en överenskommelse om att rekapitalisera bankerna och att större klarhet i frågan kommer "under de närmaste dagarna".

Positiva signaler kom även från andra ledande beslutsfattare i Europa. Frankrikes finansminister Francois Baroin sa exempelvis att det sker framsteg i arbetet med att återupprätta förtroendet och den finansiella stabiliteten. Han pekade ut EU-toppmötet den 23 oktober som "avgörande" och sa att Europas ledare där måste agera "beslutsamt" för att få ett stopp på krisen.

Vad gäller konkreta åtgärder uppger källor till Bloomberg News att EU överväger en nedskrivning på upp till 50 procent för grekiska statspapper, samtidigt med en försäkran om att det inte är aktuellt med nedskrivning för andra länder med stödpaket. Dessutom kommer räddningsfonden EFSF att stärkas från dagens 440 miljarder euro.

Morgan Stanleys chefekonom Joachim Fels skrev i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News att EU-toppmötet kan komma att bli ett "positivt historiskt ögonblick", men att det "också lätt kan förvandlas till en negativ katalysator". Investerare kan komma att bli lurade av garantierna, tuffa nedskrivningar kan leda till spridningseffekter och bankerna kommer troligen att hellre sälja tillgångar och minska hävstänger än ta in nytt kapital, enligt Joachim Fels, som menar att vad som egentligen krävs är att EU:s ledare tar ett "stort steg" mot finanspolitisk integration.

De amerikanska marknadsräntorna stiger likaså på optimismen om en ny heltäckande plan för att hantera Europas skuldkris. Från fredagens svenska stängning har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 5 punkter till 2,29 procent.

På måndagens USA-agenda återfinns klockan 14.30 Empire Manufacturing Index för oktober, som väntas stiga till -4,00 från -8,82 i september, enligt Bloomberg News prognosenkät. Klockan 15.15 släpps industriproduktionen i september, där analytikerna spår en uppgång med 0,2 procent från augusti.

De svenska småhuspriserna steg med 1 procent under tremånadersperioden juli-september, jämfört med föregående tremånadersperiod. I årstakt noterades också en prisuppgång på 1 procent.

Nordeas Andreas Jonsson skriver i en kommentar att småhuspriserna varit oväntat motståndskraftiga mot dystra rubriker och kraftigt stigande räntor. Nordea räknar med att Riksbanken kommer att sänka reporäntan, vilket leder till att de rörliga boräntorna sjunker något. Eftersom hushållen är inställda på stigande boräntor, enligt KI:s hushållsbarometer, menar Nordea att de sjunkande räntorna borde innebära en positiv överraskning som kan stötta bostadsmarknaden.

"På det hela taget räknar vi inte med några större justeringar utan snarare en ganska stabila husmarknad framöver", skriver Andreas Jonsson.

På valutamarknaden har euron stärks något mot dollarn från fredagens svenska stängning, men rörelserna är rätt begränsade trots optimismen om kommande krislösningar.

"Riskaptiten står fortsatt på fastare mark. Vi hade en stor återhämtning för euron i förra veckan och risken för en besvikelse är fortfarande ganska hög. Folk avvaktar de kommande mötena och euron kommer troligen att stärkas något till dess", sade Chris Walker, valutastrateg vid UBS i London, till Bloomberg News.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6,56 och 1 öre mot euron till 9,12.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?