1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare

Europaräntorna handlas fortsatt högre och Europabörserna stiger på optimism om att EU:s ledare vid det kommande toppmötet på söndag kommer att presentera kraftfulla åtgärder för att tackla skuldkrisen, hantera Grekland och rekapitalisera bankerna.

På valutamarknaden har euron stärkts något mot dollarn från fredagen och kronan har stärkts något öre mot både dollarn och euron.

De svenska marknadsräntorna har klättrat 3-5 punkter, med tioårsräntan 5 punkter upp till 2,06 procent. Den tyska tioårsräntan har stigit 5 punkter till 2,24 procent.

"Det här är en korrektion efter sommarens överdrivna rörelser. Ett värsta scenario med default i många euroländer eller till och med en splittring av euroområdet, som har prisats in, har undvikits. Och detta lättnadsrally är inte över än", sa Marc Touati, chef för ekonomisk analys vid Assya Global Equties, till Reuters.

Helgens G20-möte i mellan finansministrar och centralbankschefer i Paris bjöd inte på några direkta konkreta besked men det kom många uppmaningar och försäkringar om att Europas ledare vid toppmötet den 23 oktober ska lägga fram en heltäckande plan med kraftfulla åtgärder.

"Vi ser fram emot ytterligare arbete för att maximera inverkan av EFSF för att undvika smittspridning, och ser fram emot utfallet av EU-toppmötet den 23 oktober för att beslutsamt hantera de nuvarande utmaningarna genom en heltäckande plan", skrev G20 i sin slutkommuniké.

EU:s ekonomikommissionör Olli Rehn sa i samband med G20-mötet att EU-länderna är nära att nå en överenskommelse om att rekapitalisera bankerna och att större klarhet i frågan kommer "under de närmaste dagarna".

Positiva signaler kom även från andra ledande beslutsfattare i Europa. Frankrikes finansminister Francois Baroin sa exempelvis att det sker framsteg i arbetet med att återupprätta förtroendet och den finansiella stabiliteten. Han pekade ut EU-toppmötet den 23 oktober som "avgörande" och sa att Europas ledare där måste agera "beslutsamt" för att få ett stopp på krisen.

Vad gäller konkreta åtgärder uppger källor till Bloomberg News att EU överväger en nedskrivning på upp till 50 procent för grekiska statspapper, samtidigt med en försäkran om att det inte är aktuellt med nedskrivning för andra länder med stödpaket. Dessutom kommer räddningsfonden EFSF att stärkas från dagens 440 miljarder euro.

Morgan Stanleys chefekonom Joachim Fels skrev i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News att EU-toppmötet kan komma att bli ett "positivt historiskt ögonblick", men att det "också lätt kan förvandlas till en negativ katalysator". Investerare kan komma att bli lurade av garantierna, tuffa nedskrivningar kan leda till spridningseffekter och bankerna kommer troligen att hellre sälja tillgångar och minska hävstänger än ta in nytt kapital, enligt Joachim Fels, som menar att vad som egentligen krävs är att EU:s ledare tar ett "stort steg" mot finanspolitisk integration.

De amerikanska marknadsräntorna stiger likaså på optimismen om en ny heltäckande plan för att hantera Europas skuldkris. Från fredagens svenska stängning har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 5 punkter till 2,29 procent.

På måndagens USA-agenda återfinns klockan 14.30 Empire Manufacturing Index för oktober, som väntas stiga till -4,00 från -8,82 i september, enligt Bloomberg News prognosenkät. Klockan 15.15 släpps industriproduktionen i september, där analytikerna spår en uppgång med 0,2 procent från augusti.

De svenska småhuspriserna steg med 1 procent under tremånadersperioden juli-september, jämfört med föregående tremånadersperiod. I årstakt noterades också en prisuppgång på 1 procent.

Nordeas Andreas Jonsson skriver i en kommentar att småhuspriserna varit oväntat motståndskraftiga mot dystra rubriker och kraftigt stigande räntor. Nordea räknar med att Riksbanken kommer att sänka reporäntan, vilket leder till att de rörliga boräntorna sjunker något. Eftersom hushållen är inställda på stigande boräntor, enligt KI:s hushållsbarometer, menar Nordea att de sjunkande räntorna borde innebära en positiv överraskning som kan stötta bostadsmarknaden.

"På det hela taget räknar vi inte med några större justeringar utan snarare en ganska stabila husmarknad framöver", skriver Andreas Jonsson.

På valutamarknaden har euron stärks något mot dollarn från fredagens svenska stängning, men rörelserna är rätt begränsade trots optimismen om kommande krislösningar.

"Riskaptiten står fortsatt på fastare mark. Vi hade en stor återhämtning för euron i förra veckan och risken för en besvikelse är fortfarande ganska hög. Folk avvaktar de kommande mötena och euron kommer troligen att stärkas något till dess", sade Chris Walker, valutastrateg vid UBS i London, till Bloomberg News.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6,56 och 1 öre mot euron till 9,12.


Valet 2022

Andersson om vägen framåt: ”En ren S-regering har sina fördelar”

En ren S-regering är mer snabbfotad än en flerpartiregering. Det anser Magdalena Andersson.

Men hon har inget färdigt regeringsalternativ inför valet.

Klimatomställningen är ett område där S, MP, V och C kan hitta en gemensam väg framåt, tror statsministern.

Statsminister Magdalena Andersson har inget färdigt regeringsalternativ inför valet, men hon ser gärna en ren S-regering med flera samarbetspartners.
Statsminister Magdalena Andersson har inget färdigt regeringsalternativ inför valet, men hon ser gärna en ren S-regering med flera samarbetspartners.Foto:Jesper Frisk

 

Schemat har varit fulltecknat sedan dag ett för Magdalena Andersson.

De senaste veckorna har inte varit något undantag. Först toppmötet om Nato i Madrid. Sedan en avstickare till Almedalen, en blixtvisit i Ukraina och därefter en valturné i Småland.

Starkast intryck gjorde mötet med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

”Jag har pratat med Zelenskyj många gånger under de här månaderna. Men att sitta med honom öga mot öga och höra när han beskriver situationen, det är klart att det ger ett starkt intryck.”

Bilderna av de sönderbombade husen och massgravarna i Butja kommer Magdalena Andersson att bära med sig resten av livet, säger hon.

”Vi vill ju att kriget ska ta slut så fort som möjligt, men om det inte gör det, så kommer vi att behöva fortsätta att stödja Ukraina. Både finansiellt, humanitärt och militärt. Det är helt avgörande, vi kan inte låta Putin vinna det här kriget. Det vore förödande för Europa.”

Di träffar Magdalena Andersson på en skakig kampanjbuss på väg mot Skövde, där hon ska träffa ungdomar och lokala S-företrädare.

Hon går in i valrörelsen med starka förtroendesiffror och även partiet går bra i opinionen. Men det finns frågetecken kring hennes regeringsalternativ.

Nooshi Dadgostar kräver att hennes parti får sitta med i nästa regering, men Annie Lööf säger nej. 

Vänsterpartiet vill se stora skattehöjningar – samtidigt som Centerpartiet går till val på att sänka skatterna.

S-förslaget att förbjuda skolvinster omfamnas av Nooshi Dadgostar, men avfärdas helt av Annie Lööf.

Hur ser du själv på förutsättningarna att få ihop det här till ett fungerande regeringsunderlag?
”Den typen av frågor har vi socialdemokrater fått inför varje val”, säger Magdalena Andersson.

”Det handlar i grunden om att svenska folket går och röstar och sen får man ett valresultat. Då är det vårt ansvar som politiker att förvalta det valresultatet på allra bästa sätt. Jag har inga förhoppningar om att det ska vara enkelt, men är övertygad om att det kommer att gå.”

Hur ser du på att Vänsterpartiet går fram med så ultimativa krav?
”Jag kommer inte att göra det. Vi fick ett svårt valresultat senast och det är risk att vi får ett komplicerat valresultat igen”, säger Magdalena Andersson.

”Att i förväg dra upp massa olika röda linjer riskerar bara att komplicera och dra ut den processen än mer på tiden.”

Hur ser ditt regeringsalternativ ut?
”Jag kan tänka mig många olika saker. En ren S-regering har sina fördelar, att samverka och sitta i regering med andra partier har andra fördelar”, säger hon.

Vad är den stora fördelen med en ren S-regering?
”Man kan vara mer snabbfotad i sådana saker som regeringen kan besluta om själv. Å andra sidan behöver man förhandla mer i riksdagen, det blir ett knöligare arbete i riksdagen. Det har varit särskilt svårt nu precis före valet, när alla partier håller på att positionera sig. Det är i och för sig lättare efter ett val.”

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Jesper Frisk

Utmanarna på den högra sidan, anförda av Moderatledaren Ulf Kristersson, har pekat ut kampen mot brottsligheten som sin viktigaste gemensamma uppgift.

Partierna är även överens om riktningen när det gäller energin, skatterna och bärande delar av den ekonomiska politiken.

På vilka områden anser du att det finns störst samsyn mellan S, V, MP och C?
”Det är alla partier som ser behov av att snabba på klimatomställningen. Så det är ett område och det är helt avgörande för svenska näringslivet”, säger Magdalena Andersson.

Hon pekar särskilt på den omställning som sker inom industrin, inte minst i norra Sverige.

”Det är så fantastiskt, det som händer”, säger Magdalena Andersson.

”Nu när jag har rest så himla mycket under våren har jag verkligen kunnat skryta om svenskt näringsliv och svensk industri och allt som händer här. I Sverige skapar det här tusentals jobb här och nu”.

Vad är nästa steg för att skynda på omställningen ytterligare?
”Det är framför allt två saker. Det ena är tillståndsprocesserna. Vi behöver ha snabbare tillståndsprocesser”, säger Magdalena Andersson.

”Det andra är energiförsörjningen. Vi behöver ha mycket mer el och den ska vara billig. Sol, vind, vatten och kärnkraft kommer att behöva vara en del av energimixen i Sverige”, säger hon.

När du var nytillträdd som statsminister sa du att ny kärnkraft inte är vägen framåt. Står du fast vid det?
”Både ja och nej. Hittills finns det inga som har velat investera i ny kärnkraft, men finns det intresse att investera i kärnkraften så finns det inget förbud att göra det”, säger Magdalena Andersson.

”Vi har också gett en myndighet i uppdrag att titta på de här små modulära reaktorerna, vilka tillstånd som skulle krävas för det och om det kan vara en väg framåt.”

Det som definitivt är en väg framåt är vindkraften, anser Magdalena Andersson.

”Det är otroligt viktigt att nu kunna bygga ut vindkraften, där det finns många som vill investera i det. Där det går snabbt och ger billig el”, säger hon.

När det gäller ekonomin, med den höga inflationen och hushållens tilltagande pessimism, är den tidigare finansministern inte lika optimistisk.

”Det är ett bekymmersamt ekonomiskt läge för vanliga hushåll och företag, med Putinpriser på bensin och diesel och el”, säger Magdalena Andersson. 

”Därutöver lite högre ränteläge för hushåll och företag som sitter med lån. Det är klart att det är många som svettas nu och har det tufft.”

Receptet, anser hon, är att föra en politik som lindrar effekterna för de värst drabbade och stötta de hushåll som har de minska marginalerna.

”Men det är också lika bra att vara tydlig och ärlig och säga att ingen ansvarsfull politiker kan lova att kompensera för varje prisökning”, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt som Magdalena Andersson anser att det inte finns utrymme för stora skattesänkningar, ser hon heller ingen möjlighet att gå fram med breda skattehöjningar.

”Att i det här läget gå fram med skattehöjningar på vanliga hushåll eller vanliga företag är inte rätt politik”, säger hon.

Innebär det att det kanske inte blir någon ny miljonärsskatt?
”Vi får se exakt vad vi går till val på, men miljonärsskatten är tänkt att riktas till de som har de allra största inkomsterna och allra största förmögenheterna. Där har vi i Sverige internationellt sett väldigt, väldigt låg kapitalbeskattning.”

Läs fler partiledarintervjuer:

Åkesson om regeringsfrågan: ”Litar inte på Liberalerna” 

Kristersson om SD-samarbetet: ”Jag är ju inte naiv”

Liberalerna vill sänka skatten för ”medelklassen”

Lööf höjer insatserna för samarbete med S: Lovar sänkta skatter

Dadgostar om kylan från Lööf: Hon vill inte förhandla

Bolunds besked: MP ger grönt ljus till ny kärnkraft

Busch nobbar både L och SD: ”Vill sitta i en regering med moderaterna”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?