1515
Annons

Europabörser: Stärks av G20-mötet

De ledande Europabörserna handlades i positivt territorium på måndagen. Helgens G20-möte gav stöd åt sentimentet, där det sattes ytterligare tryck på Europa att agera mot skuldkrisen.

Helgens G20-möte gav förhoppningar om en lösning på skuldkrisen i Europa. Beslutsfattarna uppmanade europeiska ledare att till nästa veckas europeiska toppmöte ta fram en strategi för att lösa skuldkrisen. G20-mötet välkomnade delar av den preliminära planen som ska stärka bankerna, undvika att Grekland ställer in betalningarna och minska spridningsriskerna.

Vidare stöd kom från en positiv handelssession i Asien under morgontimmarna, där det sågs stigande kurser på bred front.

ECB-medlemmen Christian Noyer uppgav på söndagen att han utesluter några andra betalningsinställelser inom EMU utöver Grekland.

"Vi kan exkludera någon betalningsinställelse från Italien och Spanien samt Irland och Portugal", meddelade han i en intervju med TV5Monde, enligt Dow Jones Newswires.

Sektormässigt överpresterade de cykliska bolagen index i Europa. Bank, fordon och råvaror noterade stadiga uppgångar.

Bland enskilda aktier ökade BP 6 procent och Rio Tinto var upp 3 procent. MAN ökade 5 procent och Volkswagen var upp 2,5 procent.

Bland bankaktierna höjdes Royal Bank of Scotland 4 procent, BNP Paribas ökade 1,6 procent och Deutsche Bank steg 2,3 procent.

Dansk-brittiska säkerhetsbolaget G4S meddelade att bolaget köper det danska serviceföretaget ISS för ett bolagsvärde på 5,2 miljarder pund. G4S meddelar samtidigt att de gör en nyemission på 2 miljarder pund. G4S-aktien ställdes ned med kraftiga 16 procent.

Schweiziska läkemedelsjätten Roche meddelade att man förvärvar Anadys Pharmaceuticals för 230 miljoner dollar kontant. Roche steg 0,2 procent.

Tysklands budgetunderskott kommer att bli omkring 30 miljarder euro i år. Det uppger Wolfgang Schäuble, finansminister för Tyskland, på måndagen enligt Dow Jones Newswires.

På den makroekonomiska agendan väntar ingen viktig statistik från Europa på måndagen. I eftermiddag väntas statistik från USA i form av Empire State tillverkningsindex samt industristatistik över produktion och kapacitetsutnyttjande.

Table


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?