1515

Börsen: Uppgångar att vänta

De europeiska indexterminerna pekar uppåt inför måndagens inledning av börshandeln. I bakgrunden finns börsuppgångar i New York och Asien efter ett G20-möte under veckoslutet som fått godkänt i media. I Stockholm duggar analytikernas ställningstaganden inför veckans bolagsrapporter tätt, och rapportfokus kan väntas ta den större delen av investerarnas uppmärksamhet under veckan.

Omkring klockan 8.35 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 0,8 procent. Parisbörsens CAC 40-termin steg 0,5 procent, och i London var terminen för FTSE 100 upp 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin var 0,9 procent högre.

Mötet mellan G20-gruppens finansministrar under veckoslutet andades stöd för de åtgärder för att stävja euroområdets skuldkris och dess effekter som de europeiska representanterna lade fram. En heltäckande aktionsplan, med ett effektivt utnyttjande av stödfonden EFSF, ska genomföras för att hantera de nuvarande utmaningarna och en reform av den ekonomiska styrningen i Europa ska stärka grunden för en stark, uthållig och balanserad tillväxt, hette det i slutkommunikén från mötet.

Kinas BNP kan ha ökat med 9,3 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Det rapporterar China Securities Journal med hänvisning till en rapport från Li Daokui, rådgivare till Kinas centralbank, enligt Bloomberg News.

BNP-tillväxten för helåret 2011 kan bli 9,2 procent och för 2012 8,5 procent.

På den europeiska scenen rapporterade elektronikjätten Philips ett nettoresultat på 74 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 49 miljoner euro enligt Bloomberg News snittestimat. I samband med rapporten lanserade Philips ett sparprogram på 800 miljoner euro, vilket medför att 4.500 anställda måsta lämna bolaget.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september, jämfört med samma månad året innan. Den totala försäljningen ökade med 3 procent. Analytikerna hade räknat med en försäljningsminskning på 5,6 procent i jämförbara butiker och en ökning för den totala försäljningen med 3,3 procent enligt SME Direkts snittestimat.

Metro redovisade ett nettoresultat på -6,2 miljoner euro för det tredje kvartalet. Försäljningen uppgick till 42 miljoner euro för kvarvarande verksamheter.

Handelsbanken har höjt Getinge till köp från öka, och Lindab till öka från minska.

Dagens Industri råder till köp av Orc Group, och Börsveckan rekommenderar köp av Semafo och Intrum Justitia.

Under måndagen fortsätter den relativt lugna upptakten av rapportperioden, men mullret i horisonten ökar i styrka med en hektisk vecka framför investerarna. På måndagen rapporterar ÅF och CDON, båda klockan 13.00. Bland de utländska bolagen märks de amerikanska bankerna Citigroup och Wells Fargo, som båda släpper sina rapporter klockan 14.00.

Wesc handlas sista dag med rätt till inlösenaktie.

Den svenska statistikagendan bjuder på SCB:s småhusbarometer för september klockan 9.30 och Arbetsförmedlingens veckostatistik klockan 10.45.

Från USA kommer Empire Manufacturing Index för oktober klockan 14.30, och en rapport över industriproduktionen i september klockan 15.15. Dessutom släpper Kennametal sina ordersiffror för september klockan 14.00.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?