Annons

Börsen: Uppgångar att vänta

De europeiska indexterminerna pekar uppåt inför måndagens inledning av börshandeln. I bakgrunden finns börsuppgångar i New York och Asien efter ett G20-möte under veckoslutet som fått godkänt i media. I Stockholm duggar analytikernas ställningstaganden inför veckans bolagsrapporter tätt, och rapportfokus kan väntas ta den större delen av investerarnas uppmärksamhet under veckan.

Omkring klockan 8.35 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 0,8 procent. Parisbörsens CAC 40-termin steg 0,5 procent, och i London var terminen för FTSE 100 upp 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin var 0,9 procent högre.

Mötet mellan G20-gruppens finansministrar under veckoslutet andades stöd för de åtgärder för att stävja euroområdets skuldkris och dess effekter som de europeiska representanterna lade fram. En heltäckande aktionsplan, med ett effektivt utnyttjande av stödfonden EFSF, ska genomföras för att hantera de nuvarande utmaningarna och en reform av den ekonomiska styrningen i Europa ska stärka grunden för en stark, uthållig och balanserad tillväxt, hette det i slutkommunikén från mötet.

Kinas BNP kan ha ökat med 9,3 procent under tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Det rapporterar China Securities Journal med hänvisning till en rapport från Li Daokui, rådgivare till Kinas centralbank, enligt Bloomberg News.

BNP-tillväxten för helåret 2011 kan bli 9,2 procent och för 2012 8,5 procent.

På den europeiska scenen rapporterade elektronikjätten Philips ett nettoresultat på 74 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 49 miljoner euro enligt Bloomberg News snittestimat. I samband med rapporten lanserade Philips ett sparprogram på 800 miljoner euro, vilket medför att 4.500 anställda måsta lämna bolaget.

Hennes & Mauritz rapporterade en 7 procent lägre försäljning i jämförbara butiker i september, jämfört med samma månad året innan. Den totala försäljningen ökade med 3 procent. Analytikerna hade räknat med en försäljningsminskning på 5,6 procent i jämförbara butiker och en ökning för den totala försäljningen med 3,3 procent enligt SME Direkts snittestimat.

Metro redovisade ett nettoresultat på -6,2 miljoner euro för det tredje kvartalet. Försäljningen uppgick till 42 miljoner euro för kvarvarande verksamheter.

Handelsbanken har höjt Getinge till köp från öka, och Lindab till öka från minska.

Dagens Industri råder till köp av Orc Group, och Börsveckan rekommenderar köp av Semafo och Intrum Justitia.

Under måndagen fortsätter den relativt lugna upptakten av rapportperioden, men mullret i horisonten ökar i styrka med en hektisk vecka framför investerarna. På måndagen rapporterar ÅF och CDON, båda klockan 13.00. Bland de utländska bolagen märks de amerikanska bankerna Citigroup och Wells Fargo, som båda släpper sina rapporter klockan 14.00.

Wesc handlas sista dag med rätt till inlösenaktie.

Den svenska statistikagendan bjuder på SCB:s småhusbarometer för september klockan 9.30 och Arbetsförmedlingens veckostatistik klockan 10.45.

Från USA kommer Empire Manufacturing Index för oktober klockan 14.30, och en rapport över industriproduktionen i september klockan 15.15. Dessutom släpper Kennametal sina ordersiffror för september klockan 14.00.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera