1515
Annons

USA-börser: Kurserna klättrar uppåt

De ledande amerikanska börsindexen lyfte under fredagens
inledande handel, stärkt av data över detaljhandeln och positivt sentiment i
Europa. Dow Jones går därmed mot tredje raka vinstveckan, den längsta vinstraden sedan i april.

"Ekonomin ser ut att åter accelerera sedan hoten mot tillväxten har avtagit. Om ekonomin inte kan sakta in särskilt mycket, och om marginalerna behålls, så kommer ökade volymer driva vinsttillväxt", sade David Goerz, investeringschef på Highmark Capital Management, till Bloomberg News.

Vid 16.45 var Dow Jones upp 0,8 procent till noteringen 11.564. Det bredare S&P 500 klättrade 0,9 procent till 1.214, medan Nasdaq Composite ökade lika mycket till 2.644.

Dow Jones och Nasdaq Composite är därmed enbart ned 0,1 respektive 0,3 procent sedan årsskiftet.

På makrofronten visade statistik att detaljhandeln i USA ökade 1,1 procent i september, vilket var starkare än den väntade uppgången på 0,7 procent. Importpriserna steg 0,3 procent i september, mot en väntad nedgång med 0,4 procent.

Medan detaljhandelsstatistiken gav uppgång gav en oväntad nedgång i stämningen bland de amerikanska konsumenterna enbart ett aningen sämre sentiment. Michiganindex sjönk till 57,5 i oktober, jämfört med 59,4 i september. Analytiker väntade sig en uppgång till 60,2.

Enligt uppgifter överväger länderna i G20-gruppen en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen. G20-representanter möts i Paris under slutet av veckan.

På bolagsfronten avancerade Google 5,7 procent på stark tredje kvartalsrapport som inkom efter torsdagens stängning.

Apple förväntas sälja så mycket som 4 miljoner Iphone 4S bara under denna helg, aktien var upp 2,0 procent.

Oracle steg 1,3 procent. Den tyska konkurrenten SAP släppte preliminära resultatsiffror för det tredje kvartalet som fick aktie att lyfta 2,5 procent i New York.

Även cykliska aktier gick starkt. Oljebolagen Chevron och Exxon Mobil var upp 1,7 respektive 1,2 procent.

Caterpillar var upp 1,7 procent.

Finansaktier gick mot strömmen. Kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt sitt kreditbetyg för UBS och satt sju globala banker under negativ bevakning. De amerikanska bankerna som hamnat under luppen är Bank of America, Goldman Sachs och Morgan Stanley. JP Morgan och Citigroup lämnas däremot i fred.

Bank of America Goldman Sachs och Morgan Stanley tappade samtliga 1,1 procent under den inledande timmans handel.

JP Morgan och Citigroup var båda ned 0,4 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron mot 1:39-strecket. Den amerikanska tioåriga obligationsräntan var upp 5 punkter till 2,23 procent på fredagseftermiddagen.


Innehåll från KellerAnnons

Global styrka med lokal fokus för en hållbar grundläggning

För att skapa en långsiktig hållbarhet vid byggprojekt krävs rätt grundläggning. Som specialister på nordiska markförhållanden, ett komplett utbud av tekniker och med en världsledande styrka i ryggen ligger Keller Grundläggning i klar framkant. 

De senaste åren har varit framgångsrika för Keller Grundläggning och företaget har växt i takt med uppdragen. Samtidigt är man också med att driva på den geotekniska utvecklingen framåt, både med egen produktutveckling och genom medverkan i flera akademiska forskningsprojekt med miljörelaterad fokus.

Med en väl utvecklad maskinpark, en bred produktportfölj och en egen konstruktions- samt projekteringsavdelning levererar Keller Grundläggning optimala geotekniska lösningar över hela byggsektorn. Lång kännedom om de speciella svenska markförhållandena är en stark tillgång liksom fördelen med globala resurser.

Läs mer om Keller Grundläggnings tekniker här

– Det är förstås en extra styrka att vi kan ta in specialkompetens, en metod eller en teknik som inte är standard i Sverige från våra globala kollegor. Det ger oss ett bredare perspektiv som gör att vi kan presentera fler olika alternativ för våra kunder och även lyfta fram vilka som är särskilt miljösmarta, säger Robert Thurner, vd för Keller Grundläggning.

De markförstärkande tekniker som företaget erbjuder har ett brett spann, från de mer traditionella som kalkcementpelare till alternativa som exempelvis stenpelare. En lösning som använder sig av stenpelare i stället för kalkcementpelare kan spara upp till tio gånger så mycket koldioxid. 

Läs mer om Keller Grundläggnings projekt 

– Branschen kan inte bara fortsätta att bygga likadana infrastrukturprojekt som tidigare utan behöver utveckla såväl tekniker som hållbarhet och lönsamhet. Vi har alla ett ansvar och kompetensen finns i branschen. Tillsammans med våra kollegor bygger vi för våra medmänniskor med vår gemensamma framtid i fokus, avslutar Robert Thurner. 

Om Keller:
Keller Grundläggning är ett oberoende dotterbolag till Keller Group som med verksamhet på fem kontinenter är världens största geotekniska lösningsspecialist. För sina kunder utvecklar företaget såväl ekonomiska som alternativa miljövänliga lösningar och genom att koppla samman globala resurser och lokala kunskaper är Keller med på några av de största och mest utmanande projekten runt om i världen. I det dagliga arbetet genomför Keller runt 6 000 projekt varje år.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Keller och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?