USA-börser: Kurserna klättrar uppåt

De ledande amerikanska börsindexen lyfte under fredagens
inledande handel, stärkt av data över detaljhandeln och positivt sentiment i
Europa. Dow Jones går därmed mot tredje raka vinstveckan, den längsta vinstraden sedan i april.

"Ekonomin ser ut att åter accelerera sedan hoten mot tillväxten har avtagit. Om ekonomin inte kan sakta in särskilt mycket, och om marginalerna behålls, så kommer ökade volymer driva vinsttillväxt", sade David Goerz, investeringschef på Highmark Capital Management, till Bloomberg News.

Vid 16.45 var Dow Jones upp 0,8 procent till noteringen 11.564. Det bredare S&P 500 klättrade 0,9 procent till 1.214, medan Nasdaq Composite ökade lika mycket till 2.644.

Dow Jones och Nasdaq Composite är därmed enbart ned 0,1 respektive 0,3 procent sedan årsskiftet.

På makrofronten visade statistik att detaljhandeln i USA ökade 1,1 procent i september, vilket var starkare än den väntade uppgången på 0,7 procent. Importpriserna steg 0,3 procent i september, mot en väntad nedgång med 0,4 procent.

Medan detaljhandelsstatistiken gav uppgång gav en oväntad nedgång i stämningen bland de amerikanska konsumenterna enbart ett aningen sämre sentiment. Michiganindex sjönk till 57,5 i oktober, jämfört med 59,4 i september. Analytiker väntade sig en uppgång till 60,2.

Enligt uppgifter överväger länderna i G20-gruppen en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen. G20-representanter möts i Paris under slutet av veckan.

På bolagsfronten avancerade Google 5,7 procent på stark tredje kvartalsrapport som inkom efter torsdagens stängning.

Apple förväntas sälja så mycket som 4 miljoner Iphone 4S bara under denna helg, aktien var upp 2,0 procent.

Oracle steg 1,3 procent. Den tyska konkurrenten SAP släppte preliminära resultatsiffror för det tredje kvartalet som fick aktie att lyfta 2,5 procent i New York.

Även cykliska aktier gick starkt. Oljebolagen Chevron och Exxon Mobil var upp 1,7 respektive 1,2 procent.

Caterpillar var upp 1,7 procent.

Finansaktier gick mot strömmen. Kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt sitt kreditbetyg för UBS och satt sju globala banker under negativ bevakning. De amerikanska bankerna som hamnat under luppen är Bank of America, Goldman Sachs och Morgan Stanley. JP Morgan och Citigroup lämnas däremot i fred.

Bank of America Goldman Sachs och Morgan Stanley tappade samtliga 1,1 procent under den inledande timmans handel.

JP Morgan och Citigroup var båda ned 0,4 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron mot 1:39-strecket. Den amerikanska tioåriga obligationsräntan var upp 5 punkter till 2,23 procent på fredagseftermiddagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?