1515
Annons

Stockholmsbörsen: Starkt slut på positiv börsvecka

Stockholmsbörsen rekylerade upp på fredagen efter torsdagens nedgång, och viss positiv statistik från USA på eftermiddagen gav stöd. Storbolagsindexet OMXS30 stängde upp 2,2 procent till noteringen 956,4. Börsveckan slutade därmed på 4,2 procent plus, upp för tredje veckan i rad.

Omsättningen på Stockholmsbörsen var 11,6 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 16,6 miljarder kronor.

"Det är fortfarande skuldproblematiken som är det allt överskuggande för handeln i Stockholm, handeln sker kring vad som händer runt det", sade en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Härvidlag kan nämnas att länderna i G20-gruppen rapporteras överväga en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen.

Från USA redovisades Michiganindex, som mäter stämningen bland amerikanska konsumenter. Indikatorn sjönk jämfört med både föregående månad och förväntningarna. Börsen sjönk en aning efter detta besked, men steg på starka detaljhandelssiffror.

Sektormässigt låg cykliska bolag som verkstad och råvarubolag i topp - SSAB gick upp med 5,3 procent till 56:40 kronor och Boliden med 4,9 procent till 85:35 kronor - med undantag för skogs- och pappersbolag efter en vinstvarning från finländska UPM Kymmene. Stora Enso sjönk med 5,9 procent till 43 kronor. Även Holmen behandlades styvmoderligt, med en nedgång på 1,1 procent till 176 kronor.

Volvo gick upp med 4,4 procent till 76:55 kronor. Enligt en verkstadsanalytiker rör sig Volvos kurs mer än Scanias i orostider på grund av dess högre andel fasta kostnader och därmed större konjunkturkänslighet. Scania steg 3,7 procent till 105:30 kronor.

Hennes & Mauritz tog plats i botten på OMXS30-listan, om än med en uppgång på 0,2 procent till 209:60 kronor.

"De har gått starkt på en osäker börs, och nu när investerarna börjar bli lite mer trygga kan det vara fråga om att man går ur dem till förmån för mer riskabla placeringar", var analysen från en analytiker.

Medas utpekade friare, amerikanska Valeant, är inte längre intresserat av ett förvärv rapporterade Di.se på fredagen, med hänvisning till källor. Meda A backade 1,7 procent till 65:45 kronor.

Oriflame klättrade 4 procent till 252:30 kronor efter nyheten om att Unilever köper 82 procent av aktierna i Oriflames ryska konkurrent Kalina.

Ericssons intressebolag Sony Ericsson redovisade ett resultat före skatt på 31 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 22,6 miljoner euro enligt SME Direkts snittestimat. Även försäljningen blev starkare än väntat, med överraskande hög snittintäkt per telefon leveransvolym.

Ericsson B steg 3,9 procent till 71:35 kronor, och blev därmed det bolag som i kraft av sitt börsvärde kraftigast lyfte OMXS30-index.

Klar vinnare bland de medelstora bolagen var köksbolaget Nobia, som steg med 19,2 procent till 28:50 kronor. Förutom att bolaget favoriserades av Erik Pensers nya analyschef i fredagens Dagens industri höjde Danske Bank Nobia till skyarna i en färsk analys. Enligt Danskes analytiker, som höjer rekommendationen till köp, kan Nobia ha en uppsida på 300 procent.


Innehåll från PE Teknik & ArkitekturAnnons

“Synen på städerna har förändrats sedan pandemin”

​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.
​​Helena Hed, VD och koncernchef, PE Teknik & Arkitektur.

Svenskar är mer nöjda med sina städer idag än innan pandemin. Det visar en färsk undersökning gjord av konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur. Studien visar att faktorer som hållbarhet och digitalisering i städerna får allt större inverkan på invånarnas trivsel.

Under de senaste sju åren har konsultbolaget PE Teknik & Arkitektur, tillsammans med statistikföretaget Kantar Sifo, genomfört undersökningar för att få insikter i hur svenskar upplever sina städer. Resultatet sammanställs i en rapport, som de kallar för Samhällsbarometern.

– Anledningen till att vi gör den här undersökningen är för att vi som samhällsbyggare ska få insikter i hur invånarna vill att framtidens städer ska utformas. Vi behöver förstå hur invånarna tänker och vad städerna behöver för att kunna utvecklas, säger Helena Hed, vd och koncernchef på konsultbolaget.

Pandemins inverkan

I årets studie ställdes 21 frågor och påståenden till 5 540 personer, för att bland annat få svar på hur väl invånarna trivs i deras hemstäder, om de tycker städerna är attraktiva och på vilka sätt städerna arbetar med hållbarhet och innovativa lösningar.

Ta del av hela Samhällsbarometern här. 

– Vi har nu gjort studier både före, under och efter pandemin och kan se att svenskarna var som mest nöjda med sina städer under pandemin. Då fick de möjlighet att stanna upp och hemestra mer än vanligt, vilket ökade stoltheten över deras städer. I årets Samhällsbarometer kan vi se att synen på städerna har minskat något, men att siffrorna ändå är betydligt högre än när vi började göra studien för sju år sedan, säger Helena Hed.

Hållbarhet och digitalisering

I årets Samhällsbarometer finns det två faktorer som sticker ut för att skapa trivsamma städer – hållbarhet och digitalisering. Den slutsatsen stämmer överens med den globala utvecklingen, men har enligt Helena Hed förstärkts under pandemin.

– Städerna som under lång tid har arbetat systematiskt med digital och hållbar samhällsplanering har fått bäst resultat i våra mätningar. Att skapa smarta och sammankopplade städer är viktigt för samhällsutvecklingen – det ska vara enkelt att både leva och besöka städerna. När det kommer till hållbarhet behöver vi som bransch se på begreppet ur samtliga aspekter – både i form av trygghet och klimat. Det är viktigt för att säkerställa en bra framtid för kommande generationer, säger Helena Hed.

Om PE Teknik & Arkitektur
PE är ett av Sveriges främsta konsultföretag med fokus på byggnader. Som samhällsbyggare skapar de innovativa och hållbara lösningar som bidrar till att utveckla och förnya samhället. PE finns i hela landet och omsätter årligen över en miljard kronor. Läs mer på pe.se. 

Om Samhällsbarometern 2022:
I årets upplaga av Samhällsbarometern har 5 540 svenskar svarat på 21 frågor och påståenden om staden de lever i. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer. Antalet personer som har svarat i respektive stad är minst 300. 

Läs hela rapporten på samhallsbarometern2022.pe.se. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PE Teknik & Arkitektur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?