1515
Annons

Stockholmsbörsen: IMF-rykte ger medvind

Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln ordentligt på plus, i medvind från övriga Europa där torsdagens melankoli tycktes bortblåst för stunden.

Investerarna tog kraft från indikationer om ett mer potent IMF som en del av strävandena att stabilisera den finansiella situationen i och omkring euroområdet. I Stockholm var Ericsson och Teliasonera diskussionsämnen efter en rapport från Ericssons intressebolag Sony Ericsson och förhoppningar om nya återköp av Teliasonera hos Morgan Stanley.

Omkring klockan 10.50 var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,3 procent till noteringen 948. Omsättningen på Stockholmsbörsen var något blygsamma 2,9 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 4,3 miljarder kronor.

Den svenska kronan tappade en smula mark mot euro och dollar, och den 10-åriga svenska obligationsräntan steg något till 1,97 procent.

Verkstad, med tonvikt på fordon, och råvarurelaterade bolag tog plats på vinnarlistan, medan läkemedel och andra bolag med defensiv profil halkade efter i uppgångarna.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 upp 0,6 procent. Frankfurtbörsens DAX steg 0,9 procent, och i London var FTSE 100 upp 0,8 procent. Parisbörsens CAC 40 var 0,7 procent högre. Madrids IBEX 35 låg något på minus efter att Standard & Poor´s sänkt sitt kreditbetyg för Spanien under natten till fredagen. Betyget för Spaniens långfristiga upplåning sänktes till AA- från tidigare AA, med negativa utsikter.

I Europa drog råvarurelaterade bolag uppåt, tillsammans med kemiindustri, medan bank och finans tyngde.

Länderna i G20-gruppen överväger en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till icke namngivna företrädare för såväl G20 som IMF.

Utökad "eldkraft" för IMF ska diskuteras som en del av en global överenskommelse vid G20:s toppmöte i början av november. Samtalen är dock ännu i ett tidigt skede, och de potentiella bidragsgivarna vill avvakta och se vilka åtgärder de europeiska ledarna vidtar för att begränsa krisen vid deras toppmöte den 23 oktober.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt sitt kreditbetyg för UBS och satt sju globala banker under negativ bevakning. De sju bankbjässar som nu bevakas är Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley och Société Générale.

Utspelet satte sina spår i den europeiska banksektorn. BNP Paribas var ned 2,4 procent och Société Générale backade 0,8 procent i Paris. Deutsche Bank var ned 1,9 procent i Frankfurt, medan Barclays stack ut med ett avancemang på 2,1 procent i London.

De svenska bankerna klarade sig dock undan det europeiska säljtrycket och hängde hyggligt med i indexuppgången.

Swedbank var upp 1,6 procent till 82:40 kronor, SHB A avancerade 1,1 procent till 175:80 kronor och SEB A steg 1,5 procent till 38:50 kronor. Nordea steg 0,7 procent till 57:90 kronor.

Råvarumarknaderna vände uppåt från torsdagens pressade handel, vilket placerade gruv- och oljebolag högt på vinnarlistan. Lundin Mining låg i topp bland storbolagen med en uppgång på 6,2 procent till 28:45 kronor, och Boliden låg inte långt efter med ett avancemang på 4,2 procent till 84:90 kronor. SSAB var upp 3,4 procent till 55:35 kronor.

På oljesidan var utvecklingen också uppåt, om än något blekare. Alliance Oil lyfte 1,8 procent till 83:50 kronor, och Lundin Petroleum steg 1,5 procent till 136:30 kronor.

Ericssons intressebolag redovisade ett resultat före skatt på 31 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 22,6 miljoner euro enligt SME Direkts snittestimat. Försäljningen uppgick till knappt 1,6 miljarder euro, med en snittintäkt per telefon, asp, på 166 euro för de 9,5 miljoner telefoner som levererades under kvartalet. Väntat var en försäljning på 1,4 miljarder euro med en asp på 156 euro och en leveransvolym på 8,8 miljoner enheter.

Sony Ericsson bedömer sin marknadsandel för Androidbaserade telefoner till 12 procent.

Ericsson B steg 3,3 procent till 70:90 kronor.

Clas Ohlson redovisade sina försäljningssiffror för september innan börsöppningen. Försäljningen ökade med 9 procent, såväl totalt som räknat i lokala valutor. Analytikerna hade i snitt räknat med en total försäljningsökning på 9,9 procent och en ökning i lokala valutor på 9,7 procent, enligt SME Direkts sammanställning.

Clas Ohlson steg 1,8 procent till 83:25 kronor.

Fredagens skörd av rekommendationsändringar har varit god. Kinnevik har fått en höjd rekommendation till köp från neutral från Swedbank. Medan Swedbank fått en sänkt rekommendation till sälj från behåll hos DNB Nor. Pareto Öhman har sänkt NCC till behåll från köp.

Kinnevik B ökade 1,0 procent till 131:30 kronor, och NCC B steg 0,9 procent till 119:10 kronor.

Nordea höjer Orc Group till köp från behåll, och höjer Kungsleden till behåll från sälj. Orc Group fortsatte torsdagens segertåg i medvind från en stark rapport med en uppgång på 4,4 procent till 59:00 kronor.

Nobia lyfte 10,5 procent till 26:40 kronor efter att Johan Dahl, analyschef på Erik Penser Fondkommission, dubbat bolaget till sin köpfavorit i fredagens upplaga av Dagens Industri.

Morgan Stanley ser möjligheter till nya återköp i storleksordningen 6 miljarder kronor från Teliasonera, med hjälp av skadeståndet på 932 miljoner dollar från Cukurova.

Teliasonera tog ledningen bland teleoperatörerna med en uppgång på 1,8 procent till 46:46 kronor.

Ortivus, Luxonen och Venue Retail Group är fredagens utbud i den ännu bara sipprande rapportfloden.

Venue Retail Group rapporterade ett nettoresultat på 10,3 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret, att jämföra med en förlust på 8,7 miljoner kronor för motsvarande kvartal förra året. Bolagets långsiktiga finansiella mål kvarstår men skjuts framåt i tiden till slutet av räkenskapsåret 2013/2014.

VRG steg 5,9 procent till 0:36 kronor.

Ortivus nådde en nettoomsättning på 6,0 miljoner kronor i det tredje kvartalet, med en nettoförlust på 9,0 miljoner kronor. Uppmärksamheten runt rapporten var dock begränsad med ett enda avslut i B-aktien, som drog ned kursen 2,2 procent till 1:75 kronor.

Luxonens rapport kommer klockan 11.00.

På den svenska agendan finns vidare ett anförande av riksbanksledamoten Karolina Ekholm på temat "Omvärldsberoendet och penningpolitiken", med start klockan 12.00.

Fredagens europeiska statistikagenda domineras av KPI- siffror. Kvar att vänta är EMU:s KPI för september klockan 11.00. EMU rapporterar samtidigt handelsbalans för augusti. Italien lämnar sin KPI-siffra för september klockan 11.00.

Från USA väntas importpriser för september klockan 14.30, och vid samma tid detaljhandelssiffror för september. Ett preliminärt Michigan-index för oktober levereras klockan 15.55, och en rapport om lager av osålda varor i augusti lämnas klockan 16.00.

På fredagen inleds G20-gruppen finansministermöte i Paris.


Grand Hotel Saltsjöbadens vd: ”Sunt att tidsbestämma ordförandes uppdrag”

Ordförande och ledamöter behöver rotera, anser Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden, som har en lång rad styrelseuppdrag bakom sig. För bolagen är en stagnerande styrelse förödande – ny kompetens måste kunna rekryteras in, anser hon. 

”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela.”

Katarina Romell, vd Grand Hotel
Katarina Romell, vd Grand HotelFoto:Jack Mikrut

Dagens industri rapporterade på måndagen att sex av tio ledamöter har eller planerar att dra ned på sina uppdrag i styrelser. Bakgrunden är den starkt kritiserade arvodesbeskattningen som dränerat näringslivet på styrelsekandidater.

Hotellprofilen Katarina Romell, vd för Grand Hotel Saltsjöbaden sedan tre år, har avsagt sig alla styrelseuppdrag som hon tidigare haft vid sidan av sina vd-jobb inom hotellnäringen.

”Jag är ganska ny fortfarande och vi är i ett operativt skede som är så pass krävande att jag vill fokusera på Grand helt och hållet”, säger hon. 

Under de elva år som Katarina Romell dessförinnan var vd för hotell- och konferensanläggningen Vår Gård, också i Saltsjöbaden, hade hon som mest fyra parallella styrelseengagemang. Bland annat i Visita, Svenska Möten och branschtidningen Besöksliv.

”Då maxade jag. Eftersom jag var så länge på Vår Gård satt organisationen, och jag kunde frigöra mig för styrelseuppdrag. Det fungerar inte om du är ny på din roll eller inte har en organisation som fungerar”, säger Katarina Romell och tillägger: 

”Det är svårt att leva på enbart styrelseuppdrag. Särskilt i vår bransch där marginalerna är låga.”

Hade du kunnat tänka dig en renodlad styrelsekarriär?
”Ja, absolut. Jag tror också att det skulle ha varit mycket lättare att rekrytera till styrelser om du kunde vara styrelseproffs från 45-årsåldern. Styrelseuppdrag får inte bli en ’pensionspost’ och något man gör efter att ha dragit ned på sitt operativa arbete.”

För egen del har arvode och beskattning inte vägt tyngst när hon tackat ja till eller avsagt sig uppdrag, gör Katarina Romell klart. Däremot tror hon att ersättningen är viktig för att locka en yngre generation, som i dag är runt 30 år.

”Många värderar sin fritid på ett annat sätt än tidigare. Styrelsearbete stjäl tid från att vara med din familj och ägna dig åt intressen. Får du inte betalt för den tiden, blir uppdragen kanske inte lika intressanta.”

Hon pekar på faran för bolagen, när rekryteringen haltar.
”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela. Det är inte riktigt affärsmässigt. Därför vore det sunt att tidsbestämma ordförande och ledamöters uppdrag.”

”Ett medskick till våra politiker är att skapa ett system så att rekryteringen kan fungera. Konsekvenserna av det vi har nu är ett urholkande av kompetens. Det är ganska skrämmande”, säger Katarina Romell vidare.

 Vad har du själv fått ut av att sitta i styrelser?
”Det är oerhört stimulerande att ha styrelseuppdrag. De lyfter dig ur vardagen. Jag har också lärt mig mycket av kreativa ägare och kunnat ta med det till min egen verksamhet. Så lärandet går åt båda håll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?