Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

De europeiska indexterminerna låg på plus inför fredagens börsöppning.

En indikation från G20-gruppen om en förstärkt utlåningskapacitet för IMF kan ha hjälpt investerarna att skaka av sig torsdagens dystra sentiment. I Stockholm kan Ericsson och Telia Sonera bli diskussionsämnen efter en rapport från Ericssons intressebolag Sony Ericsson och förhoppningar om nya återköp av Telia Sonera hos Morgan Stanley.

Omkring klockan 8.40 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin steg 0,8 procent, och i London var terminen för FTSE 100 upp 0,7 procent. Parisbörsens CAC 40-termin var 0,8 procent högre.

I bakgrunden finns en svag utveckling på börserna i New York på torsdagskvällen och likaledes svaga börser i Asien på fredagsmorgonen, där kinesiska KPI-siffror uppgavs vända riktning på främst de kinesiska indexen. På den europeiska scenen godkände Slovakien utökningen av stödfonden EFSF på torsdagskvällen.

I fredagsmorgonens nyhetsflöde har en kompott av såväl positiva som negativa nyheter serverats.

Standard & Poor´s sänkte sitt kreditbetyg för Spanien under natten till fredagen. Betyget för Spaniens långfristiga upplåning sänks till AA- från tidigare AA, med negativa utsikter.

Länderna i G20-gruppen överväger en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till icke namngivna företrädare för såväl G20 som IMF.

Utökad "eldkraft" för IMF ska diskuteras som en del av en global överenskommelse vid G20:s toppmöte i början av november. Samtalen är dock ännu i ett tidigt skede, och de potentiella bidragsgivarna vill avvakta och se vilka åtgärder de europeiska ledarna vidtar för att begränsa krisen vid deras toppmöte den 23 oktober.

Ericssons intressebolag redovisade ett resultat före skatt på 31 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 22,6 miljoner euro enligt SME Direkts snittestimat. Försäljningen uppgick till knappt 1,6 miljarder euro, med en snittintäkt per telefon, asp, på 166 euro för de 9,5 miljoner telefoner som levererades under kvartalet. Väntat var en försäljning på 1,4 miljarder euro med en asp på 156 euro och en leveransvolym på 8,8 miljoner enheter.

Sony Ericsson bedömer sin marknadsandel för Androidbaserade telefoner till 12 procent.

Clas Ohlson redovisade sina försäljningssiffror för september innan börsöppningen. Försäljningen ökade med 9 procent, såväl totalt som räknat i lokala valutor. Analytikerna hade i snitt räknat med en total försäljningsökning på 9,9 procent och en ökning i lokala valutor på 9,7 procent, enligt SME Direkts sammanställning.

Kinnevik har fått en höjd rekommendation till köp från neutral från Swedbank.

Morgan Stanley ser möjligheter till nya återköp i storleksordningen 6 miljarder kronor från Teliasonera, med hjälp av skadeståndet på 932 miljoner dollar från Cukurova.

Ortivus, Luxonen och Venue Retail Group är fredagens utbud i den ännu bara sipprande rapportfloden.

Venue Retail Group rapporterade ett nettoresultat på 10,3 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret, att jämföra med en förlust på 8,7 miljoner kronor för motsvarande kvartal förra året. Bolagets långsiktiga finansiella mål kvarstår men skjuts framåt i tiden till slutet av räkenskapsåret 2013/2014.

Ortivus lämnar rapport klockan 9.00 och Luxonens rapport kommer klockan 11.00.

Riksbanksledamoten Karolina Ekholm talar på temat "Omvärldsberoendet och penningpolitiken", med start klockan 12.00.

Fredagens europeiska statistikagenda domineras av KPI- siffror. Österrike lämnar KPI för september klockan 10.00, följt av EMU:s KPI för september klockan 11.00. EMU rapporterar samtidigt handelsbalans för augusti. Italien lämnar sin KPI-siffra för september klockan 11.00.

Från USA väntas importpriser för september klockan 14.30, och vid samma tid detaljhandelssiffror för september. Ett preliminärt Michigan-index för oktober levereras klockan 15.55, och en rapport om lager av osålda varor i augusti lämnas klockan 16.00.

På fredagen håller G20-gruppen finansministermöte i Paris.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?