1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

De europeiska indexterminerna låg på plus inför fredagens börsöppning.

En indikation från G20-gruppen om en förstärkt utlåningskapacitet för IMF kan ha hjälpt investerarna att skaka av sig torsdagens dystra sentiment. I Stockholm kan Ericsson och Telia Sonera bli diskussionsämnen efter en rapport från Ericssons intressebolag Sony Ericsson och förhoppningar om nya återköp av Telia Sonera hos Morgan Stanley.

Omkring klockan 8.40 var decemberterminen för Euro Stoxx 50 upp 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX-termin steg 0,8 procent, och i London var terminen för FTSE 100 upp 0,7 procent. Parisbörsens CAC 40-termin var 0,8 procent högre.

I bakgrunden finns en svag utveckling på börserna i New York på torsdagskvällen och likaledes svaga börser i Asien på fredagsmorgonen, där kinesiska KPI-siffror uppgavs vända riktning på främst de kinesiska indexen. På den europeiska scenen godkände Slovakien utökningen av stödfonden EFSF på torsdagskvällen.

I fredagsmorgonens nyhetsflöde har en kompott av såväl positiva som negativa nyheter serverats.

Standard & Poor´s sänkte sitt kreditbetyg för Spanien under natten till fredagen. Betyget för Spaniens långfristiga upplåning sänks till AA- från tidigare AA, med negativa utsikter.

Länderna i G20-gruppen överväger en utökning av Internationella valutafondens utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till icke namngivna företrädare för såväl G20 som IMF.

Utökad "eldkraft" för IMF ska diskuteras som en del av en global överenskommelse vid G20:s toppmöte i början av november. Samtalen är dock ännu i ett tidigt skede, och de potentiella bidragsgivarna vill avvakta och se vilka åtgärder de europeiska ledarna vidtar för att begränsa krisen vid deras toppmöte den 23 oktober.

Ericssons intressebolag redovisade ett resultat före skatt på 31 miljoner euro för det tredje kvartalet, mot väntade 22,6 miljoner euro enligt SME Direkts snittestimat. Försäljningen uppgick till knappt 1,6 miljarder euro, med en snittintäkt per telefon, asp, på 166 euro för de 9,5 miljoner telefoner som levererades under kvartalet. Väntat var en försäljning på 1,4 miljarder euro med en asp på 156 euro och en leveransvolym på 8,8 miljoner enheter.

Sony Ericsson bedömer sin marknadsandel för Androidbaserade telefoner till 12 procent.

Clas Ohlson redovisade sina försäljningssiffror för september innan börsöppningen. Försäljningen ökade med 9 procent, såväl totalt som räknat i lokala valutor. Analytikerna hade i snitt räknat med en total försäljningsökning på 9,9 procent och en ökning i lokala valutor på 9,7 procent, enligt SME Direkts sammanställning.

Kinnevik har fått en höjd rekommendation till köp från neutral från Swedbank.

Morgan Stanley ser möjligheter till nya återköp i storleksordningen 6 miljarder kronor från Teliasonera, med hjälp av skadeståndet på 932 miljoner dollar från Cukurova.

Ortivus, Luxonen och Venue Retail Group är fredagens utbud i den ännu bara sipprande rapportfloden.

Venue Retail Group rapporterade ett nettoresultat på 10,3 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret, att jämföra med en förlust på 8,7 miljoner kronor för motsvarande kvartal förra året. Bolagets långsiktiga finansiella mål kvarstår men skjuts framåt i tiden till slutet av räkenskapsåret 2013/2014.

Ortivus lämnar rapport klockan 9.00 och Luxonens rapport kommer klockan 11.00.

Riksbanksledamoten Karolina Ekholm talar på temat "Omvärldsberoendet och penningpolitiken", med start klockan 12.00.

Fredagens europeiska statistikagenda domineras av KPI- siffror. Österrike lämnar KPI för september klockan 10.00, följt av EMU:s KPI för september klockan 11.00. EMU rapporterar samtidigt handelsbalans för augusti. Italien lämnar sin KPI-siffra för september klockan 11.00.

Från USA väntas importpriser för september klockan 14.30, och vid samma tid detaljhandelssiffror för september. Ett preliminärt Michigan-index för oktober levereras klockan 15.55, och en rapport om lager av osålda varor i augusti lämnas klockan 16.00.

På fredagen håller G20-gruppen finansministermöte i Paris.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?