1515
Annons

Råvaror: Uppåt för olja och metaller

Priserna på metaller och råolja noterade överlag uppgångar under veckans sista handelsdag. Medieuppgifter om att G20 arbetar på en plan för att stärka IMF:s utlåningskapacitet i syfte att lösa den europeiska skuldkrisen gav stöd åt metallmarknaden på fredagen.

"Marknaden har blivit oroad för den finansiella situationen hos Europas regeringar så att använda IMF för att få pengar från tillväxtmarknaderna och stötta euroområdet skulle vara en stor boost åt förtroendet", sade Grant Turley på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Bloomberg News noterade att Standard & Poor's GSCI Index, baserat på 24 råvaror, steg över 5 procent under veckan, den största veckovisa uppgången sedan i december 2010. Tappet för råvaror under det tredje kvartalet var det största under ett enskilt kvartal sedan motsvarande kvartal 2008.

"Situationen är inte så illa som många befarat och marknaden tog chansen till en kortsiktig återhämtning", sade Eugen Weinberg, strateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Strax före 20.30 visade WTI-oljans första termin en uppgång på 2:63 dollar till 86:86 dollar per fat.

Brentoljan var upp 3:56 dollar till 114:67.

"Snacket om recession är tystare och oljemarknaden har visat sig vara överraskande stram. Lagren är väldigt låga, åtminstone i Europa, då utbudet inte kommer tillbaka fort nog", sade strategen James Zhang, till Bloomberg News.

I Kina inkom statistik som visade att inflationen uppgick till 6,1 procent i september, ned från 6,2 procent i augusti, men i linje med vad som var väntat. PPI steg samtidigt med 6,5 procent, lägre än väntade +6,9 procent.

Under nästa vecka väntas, bland annat, BNP för tredje kvartalet och data över industriproduktionen från Kina.

På London Metal Exchange steg kopparpriset 235 dollar till 7.545 dollar per ton.

"Efterfrågan fortsätter fortfarande att vara relativt stark i Kina", sade strategen Charles Cooper till Bloomberg.

Nickel klättrade 420 dollar till 18.875 dollar, även zink och aluminium var upp något. Bly och tenn var ned något.

På ädelmetallmarknaden steg guldpriset med 13 dollar till 1.681 dollar per uns. Samtidigt steg silverpriset med 0:23 dollar till 32:11 dollar per uns.


Innehåll från KellerAnnons

Global styrka med lokal fokus för en hållbar grundläggning

För att skapa en långsiktig hållbarhet vid byggprojekt krävs rätt grundläggning. Som specialister på nordiska markförhållanden, ett komplett utbud av tekniker och med en världsledande styrka i ryggen ligger Keller Grundläggning i klar framkant. 

De senaste åren har varit framgångsrika för Keller Grundläggning och företaget har växt i takt med uppdragen. Samtidigt är man också med att driva på den geotekniska utvecklingen framåt, både med egen produktutveckling och genom medverkan i flera akademiska forskningsprojekt med miljörelaterad fokus.

Med en väl utvecklad maskinpark, en bred produktportfölj och en egen konstruktions- samt projekteringsavdelning levererar Keller Grundläggning optimala geotekniska lösningar över hela byggsektorn. Lång kännedom om de speciella svenska markförhållandena är en stark tillgång liksom fördelen med globala resurser.

Läs mer om Keller Grundläggnings tekniker här

– Det är förstås en extra styrka att vi kan ta in specialkompetens, en metod eller en teknik som inte är standard i Sverige från våra globala kollegor. Det ger oss ett bredare perspektiv som gör att vi kan presentera fler olika alternativ för våra kunder och även lyfta fram vilka som är särskilt miljösmarta, säger Robert Thurner, vd för Keller Grundläggning.

De markförstärkande tekniker som företaget erbjuder har ett brett spann, från de mer traditionella som kalkcementpelare till alternativa som exempelvis stenpelare. En lösning som använder sig av stenpelare i stället för kalkcementpelare kan spara upp till tio gånger så mycket koldioxid. 

Läs mer om Keller Grundläggnings projekt 

– Branschen kan inte bara fortsätta att bygga likadana infrastrukturprojekt som tidigare utan behöver utveckla såväl tekniker som hållbarhet och lönsamhet. Vi har alla ett ansvar och kompetensen finns i branschen. Tillsammans med våra kollegor bygger vi för våra medmänniskor med vår gemensamma framtid i fokus, avslutar Robert Thurner. 

Om Keller:
Keller Grundläggning är ett oberoende dotterbolag till Keller Group som med verksamhet på fem kontinenter är världens största geotekniska lösningsspecialist. För sina kunder utvecklar företaget såväl ekonomiska som alternativa miljövänliga lösningar och genom att koppla samman globala resurser och lokala kunskaper är Keller med på några av de största och mest utmanande projekten runt om i världen. I det dagliga arbetet genomför Keller runt 6 000 projekt varje år.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Keller och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?