Råvaror: Uppåt för olja och metaller

Priserna på metaller och råolja noterade överlag uppgångar under veckans sista handelsdag. Medieuppgifter om att G20 arbetar på en plan för att stärka IMF:s utlåningskapacitet i syfte att lösa den europeiska skuldkrisen gav stöd åt metallmarknaden på fredagen.

"Marknaden har blivit oroad för den finansiella situationen hos Europas regeringar så att använda IMF för att få pengar från tillväxtmarknaderna och stötta euroområdet skulle vara en stor boost åt förtroendet", sade Grant Turley på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Bloomberg News noterade att Standard & Poor's GSCI Index, baserat på 24 råvaror, steg över 5 procent under veckan, den största veckovisa uppgången sedan i december 2010. Tappet för råvaror under det tredje kvartalet var det största under ett enskilt kvartal sedan motsvarande kvartal 2008.

"Situationen är inte så illa som många befarat och marknaden tog chansen till en kortsiktig återhämtning", sade Eugen Weinberg, strateg på Commerzbank, till Bloomberg News.

Strax före 20.30 visade WTI-oljans första termin en uppgång på 2:63 dollar till 86:86 dollar per fat.

Brentoljan var upp 3:56 dollar till 114:67.

"Snacket om recession är tystare och oljemarknaden har visat sig vara överraskande stram. Lagren är väldigt låga, åtminstone i Europa, då utbudet inte kommer tillbaka fort nog", sade strategen James Zhang, till Bloomberg News.

I Kina inkom statistik som visade att inflationen uppgick till 6,1 procent i september, ned från 6,2 procent i augusti, men i linje med vad som var väntat. PPI steg samtidigt med 6,5 procent, lägre än väntade +6,9 procent.

Under nästa vecka väntas, bland annat, BNP för tredje kvartalet och data över industriproduktionen från Kina.

På London Metal Exchange steg kopparpriset 235 dollar till 7.545 dollar per ton.

"Efterfrågan fortsätter fortfarande att vara relativt stark i Kina", sade strategen Charles Cooper till Bloomberg.

Nickel klättrade 420 dollar till 18.875 dollar, även zink och aluminium var upp något. Bly och tenn var ned något.

På ädelmetallmarknaden steg guldpriset med 13 dollar till 1.681 dollar per uns. Samtidigt steg silverpriset med 0:23 dollar till 32:11 dollar per uns.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?