1515

Råvaror: Rekyl uppåt för oljan

Basmetallerna inledde fredagens tidiga handel med viss återhämtning efter breda fall på torsdagen. Ädelmetallerna öppnade trögare samtidigt som råoljan steg något, även här i rekyl efter nedgång dagen innan som förde ned WTI-oljan till veckans lägsta nivåer.

Vid 7.40-tiden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,38 dollar till 84,61. Förra fredagen stängde WTI- oljan på 82,98 dollar. Brentoljan var upp 0,17 dollar till 111,28 under morgonen.

Negativa omvärldsfaktorer som vikande asiatiska aktiebörser och beskedet att S&P sänker kreditbetyget för Spanien lyftes fram som faktorer som påverkade i de kommentarer som gavs av marknadsaktörer till internationella nyhetsbyråer.

"Förtroendet fortsätter att försvagas", konstaterade Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, i en kommentar till Bloomberg News.

Den senarelagda lagerrapporten från det amerikanska energidepartementet gav blandade signaler på torsdagen. Rapporten visade en ökning av råoljelagren med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Det var något mer än väntat, enligt Bloomberg News vars konsensus inför rapporten visade en ökning med 0,8 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades på onsdagen, visade på en nedgång i lagren av råolja med 3,8 miljoner fat, vilket hade väckt förhoppningar om en lagertrend som skulle stärka fundamenta i oljemarknaden.

I positiv riktning pekade att lagren av bensin sjönk med 4,1 miljoner fat, där en mindre ökning var väntad. Lagren av destillat sjönk samtidigt 2,9 miljoner under veckan. Här väntades en nedgång med 0,5 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade med hela 3,5 procentenheter till 84,2 procent. Snittprognosen var -0,78 procentenheter.

På metallmarknaderna stod basmetallerna i förgrunden för en stigande trend under morgonen, men det kan likaväl ses som en rekyl efter de breda nedgångar som kom på torsdagen. Vid 7.45-tiden visade tremånadersterminen för koppar en uppgång på 140 dollar till 7.450 men det är ändå en bit kvar till onsdagens stängningsnivå på 7.525.

Zinken var upp 22 dollar till 1.945, nickel 150 dollar till 18.605 medan aluminium handlades till oförändrad nivå, 2.207 dollar.

På ädelmetallmarknaden var rörelserna mindre, guldet marginellt högre och silvret något ned.

Analytiker ser dock chans till en positiv trend för guldet på kort sikt. Hela 22 av 25 analytiker som tillfrågats av Bloomberg News räknar med stigande pris kommande vecka. Enkäten visar även att analytikerna har positiva kortsiktiga scenarier för koppar och ett flertal jordbruksprodukter

Table


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?