1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Statspappersräntor i europeiska kärnländer stiger något och euron stärks mot andra valutor på fredagsmorgonen. Samtidigt pekar börsterminer mot en positiv avslutning på veckan baserat på förhoppningar om nya åtgärder för att bromsa den europeiska statsskuldkrisen.

Den inledande Asienhandeln på fredagen präglades av ökat missmod i spåren på att Standard & Poor´s sänkte Spaniens långsiktiga kreditbetyg ett steg, till AA-. S&P oroar sig för att det kan bli svårt för den privata sektorn i Spanien att rulla över den höga belåningen i ett tuffare klimat. Samtidigt hämmas den ekonomiska återhämtningen av fördröjningar i arbetsmarknadsreformerna.

Humöret förbättrades dock efterhand i den asiatiska handeln med stöd av medieuppgifter om att G20 arbetar på en plan för att stärka IMF:s utlåningskapacitet för att hjälpa till att bromsa den europeiska skuldkrisen.

Enligt uppgifter till Bloomberg News diskuteras utökad "eldkraft" för IMF som en del i en global överenskommelse vid G20:s toppmöte i början av november. Samtalen är dock ännu i ett tidigt skede, och de potentiella bidragsgivarna vill avvakta och se vilka åtgärder de europeiska ledarna vidtar för att begränsa krisen vid deras toppmöte den 23 oktober.

Enligt Financial Times, som citerar personer med insyn i förhandlingarna, överväger regeringarna att antingen finansiera en särskild fondenhet (SPV) under IMF eller att låna ut till IMF genom att köpa särskilda obligationer.

Den utökade "eldkraften" ska i så fall användas för att finansiera nya IMF-kreditlinor som kan förhindra att den grekiska krisen sprider sig till Italien och Spanien, eller till att rekapitalisera europeiska banker.

Financial Times citerar en europeisk företrädare som konstaterar att insikten ökar om att krisen i euroområdet är för stor för att Europa ska kunna klara den själv.

"Om du vill reda ut den rejält så behöver du amerikanska och kinesiska pengar, vilket betyder IMF", sade en källa.

Enligt tidningen källor har USA i praktiken svårt att ge några signifikanta bidrag till denna plan, men Kina och Brasilien har redan visat intresse. För Kinas del skulle det också vara ett lättare politiskt beslut att stödja europeiska problemstater, och hjälpa till att rekapitalisera banker, via IMF än att direkt köpa europeiska statspapper och bankaktier.

Frågan om utökad IMF-eldkraft står sannolikt högt på agendan vid G20:s finansminister- och centralbankschefsmöte som inleds i Paris på fredagen.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, skriver i bankens morgonbrev att "varje mötessekund är viktig när hela världen - inte bara eurozonen - just nu tycks balansera ekonomiskt och finansiellt på en knivsegg" i avvaktan på att Tyskland och Frankrike ska sätta ned foten.

Han tror dock inte att några konkreta handlingsplaner kommer att presenteras i samband med helgens finans-G20-möte, det blir mer ett arbetsmöte inför G20:s toppmöte i Cannes den 3-4 november.

Kinas biträdande finansminister Zhu Guangyao sade på fredagsmorgonen att finansministrarna i G20 diskuterade stöd till Europa redan på torsdagskvällen, och han sade att Kina har en "öppen attityd" i fråga om globalt stöd för Europa.

Initiala skärmnoteringar tyder på att grekiska statspappersräntor svajar kraftigt på fredagsmorgonen. Enligt tidningen Le Figaro uppger källor i Bryssel att privata investerare kommer att behöva realisera förluster på upp till 50 procent på sina innehav av grekiska obligationer.

Franske finansminister Francois Baroin bekräftade i en radiointervju på morgonen att förlusterna kommer att överstiga 21 procent, men han gav ingen ny siffra på de potentiella förlusterna.

"Under de kommande tio dagarna kommer vi att arbeta med en fransk-tysk överenskommelse om nedskrivningen. Vi måste hitta en balans, men det blir mer än 21 procent", sade han och tillade att de franska bankerna klarar att absorbera de grekiska förlusterna.

Eurostat presenterar definitiv KPI-statistik för september, klockan 11.00, som väntas bekräfta uppgiften i det snabberäknade indexet om att inflationstakten steg till 3,0 procent, från 2,5 procent i augusti. Kärninflationstakten väntas samtidigt ha stigit till 1,5 procent i september från 1,2 procent i augusti.

Svenska statsobligationsräntor stiger 1-2 i den tidiga fredagshandeln, kronan handlas nära oförändrade nivåer mot euron och samtidigt omkring 4 öre starkare mot dollarn.

Den svenska agendan bjuder inte på någon tung statistik, men vice Riksbankschefen Karolina Ekholm talar om "omvärldsberoendet och penningpolitiken" klockan 12.00.

På fredagens USA-agenda riktas blickarna kanske främst mot detaljhandelsstatistik för september, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas försäljningen har ökat 0,7 procent totalt och 0,3 procent exklusive bilar.

Joseph LaVorgna, chefekonom för USA vid Deutsche Bank, konstaterar i ett kundbrev att detaljhandeln har gått förvånansvärt starkt trots motvind i form av höga energipriser, trög sysselsättningstillväxt och volatila marknader, och han räknar med att det fortsatte i september. Rensat för bilar och bensin har detaljhandeln i USA stigit med "hyggliga" 5,3 procent under de senaste tolv månaderna.

Klockan 14.30 publiceras också importprisdata för september, här väntas en nedgång med 0,4 procent jämfört med i augusti. Klockan 15.55 publiceras preliminära Michiganindex för oktober, som väntas ha stigit till 60,2 från 59,4 i oktober, och klockan 16.00 kommer data över grossistlager i augusti, som väntas ha ökat 0,4 procent.

Table

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera