1515

Asienbörserna backar

Fredagshandeln på börserna i Asien färgades av den förnyade dysterhet avseende den ekonomiska utvecklingen som styrde börserna i Europa och New York nedåt på torsdagen, där nyhetsflödet främst talade om risker och avmattning.

Nedgångarna var dock inte dramatiska i ljuset av de senaste månadernas börsutveckling, och ett par uppstickare på plussidan fanns bland börserna.

Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 ned 0,6 procent. De kinesiska börserna vände riktning nedåt efter ett par dagar av uppgång.

De senaste dagarnas köpiver på de kinesiska börserna byttes till säljtryck då sannolikheten för en strikt penningpolitik i Kina värderades högre efter att landet rapporterat en ökning av konsumentpriserna på 6,1 procent på årstakt under september. KPI-siffran var emellertid enligt förväntningarna i Bloomberg News snittprognos. Producentpriserna steg 6,5 procent i samma period.

Som brukligt när ett negativt sentiment gentemot Europa är förhärskande, så handlades exportorienterade bolag nedåt.

Konica Minolta backade 2,7 procent och Canon var ned 2,6 procent i Tokyo. Esprit Holdings, som blivit Hongkong- börsens främsta symbol för Europa-exponering, tappade 2,0 procent.

Regionens banker tyngdes av bankoro i såväl Europa, där reglering och likviditetsfrågor skakade sektorn, som i USA där resultatutvecklingen kom i fokus efter JP Morgans rapport på torsdagen. Mitsubishi UFJ var ned 1,5 i Tokyo och HSBC Holdings backade 1,5 procent i Hongkong.

Lägre råvarupriser slog mot gruv- och oljeaktier. BHP Billiton var ned 2,1 procent i Sydney och Cnooc backade 5,2 procent i Hongkong.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?