1515

USA-börser: Teknikbolagen gick bäst

De amerikanska börsindexen stängde oregelbundet på torsdagen. Uttalanden från ECB och lägre vinster från JP Morgan fick de amerikanska investerarna att minska sin exponering mot banksektorn. Teknologisektorn gick mot strömmen.

"Det är svårt att finna en väg ut ur stormen. Uttalandet från ECB i dag förbättrar inte läget för bankerna. Vi har nyligen haft en fin rusning på aktiemarknaderna och investerare drar ned på risken", sa Barry James, vd för James Investment Research i Ohio, till Bloomberg News.

Vid stängning var Dow Jones ned 0,4 procent till noteringen 11.478. Det bredare S&P 500 tappade 0,3 procent till 1.203, medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 2.620.

Omsättningen var 0,9 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 1,7 miljarder på Nasdaq.

I ECB:s månadsrapport upprepades budskapet om intensifierade nedåtrisker för tillväxten i euroområdet.

ECB konstaterade vidare att den privata sektorns involvering i att lösa ut länder i euroområdet, genom att tvinga dem ta förluster, är en risk mot den finansiella stabiliteten och skulle ha "direkt negativa effekter" på banksektorn.

Flera tyska ekonomiska institutioner sänkte i en gemensam rapport tillväxtprognoserna för Tyskland, och Fitch drog ned sina kreditbetyg för de brittiska bankerna Lloyds och RBS.

I likhet med utvecklingen i Europa var banksektorn det största sänket i New York. Bank of America var ned 5,5 procent.

Rapporterande JP Morgan tappade 0,3 procent. Dåliga resultat från investment banking- och tradingavdelningarna tyngde aktien.

Google, som rapporterade bättre än väntat efter börsstängningen i New York, steg 1,9 procent. Aktien fortsatte vandringen uppåt i efterhandeln.

Yahoo var ett tag upp så mycket som 3,8 procent efter rykten om att riskkapitalbolaget KKR och Blackstone tillhör den skara som överväger att lägga bud på bolaget, det rapporterar Bloomberg News, med hänvisning till källor med insyn i ärendet. Aktien stängde 1,0 procent upp.

På statistikfronten inkom data som visade att antalet nyanmälda arbetslösa för vecka 40 uppgick till 404.000, nära den väntade ökningen på 405.000 jämfört med föregående vecka. För vecka 39 uppgick antalet nyanmälda arbetslösa till reviderade 405.000, upp från preliminära 401.000.

USA:s handelsbalans för augusti stannade på ett underskott på 45,6 miljarder dollar, mot 44,8 miljarder dollar i juli, även det nära konsensus på 45,8 miljarder dollar.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna sjönk under förra veckan.

Utöver tidigare nämnda Europanyheter meddelades också att Slovakiens parlament godkänt utvidgningen av euroområdets stödfond, EFSF. Slovakien är det sista av euroländerna att godkänna utvidgningen, som därmed kan träda ikraft.

Ericsson stängde 6 öre lägre i New York jämfört med stängningskursen på Stockholmsbörsen.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?