1515
Annons

Stockholmsbörsen: Rapportbolag i topp

Stockholmsbörsen lade sig på minus i torsdagens inledande handel, efter att ha följt den europeiska aktiemarknaden i en stillsam uppgång under handelsdagens första timme.

ECB:s månadsrapport, som väsentligen upprepade budskapet som trummades ut i anslutning till förra veckans räntebesked, satte stopp för avancemanget på de europeiska börserna.

Omkring klockan 10.50 var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,1 procent till noteringen 947. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 5,3 miljarder kronor.

I Stockholm var nedgångarna breda, men med viss övervikt för banker och verkstad. Scania tappade 2,2 procent till 104:30 kronor och SEB A backade 1,9 procent till 39:29 kronor. Defensiva Swedish Match låg med bland de få storbolagsvinnarna med en uppgång på 1,6 procent till 220:50 kronor.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX backade även det 0,9 procent, och Londonbörsens FTSE 100 var ned 0,7 procent. I Paris var CAC 40 0,9 procent lägre.

Bank och finans, tillsammans med läkemedelssektorn, tog rollen som främsta sänken under den tidiga torsdagshandeln. Bygg- och infrastruktursektorn höll sig som en av sektorer på plus.

Aktiemarknaderna bleknade när den europeiska centralbanken, ECB, publicerade sin månadsrapport i vilken ECB talar om intensifierade nedåtrisker för tillväxten i euroområdet, i linje med centralbankens budskap i anslutning till räntebeskedet den 6 oktober.

ECB konstaterar att inflationen förblivit hög och att inkommande data bekräftar uppfattningen att inflationen väntas förbli över 2 procent kommande månader men sjunka därefter. Pågående spänningar på finansmarknaderna och ogynnsamma effekter på finansieringsförhållandena kommer sannolikt att dämpa den ekonomiska tillväxttakten i euroområdet under andra halvåret.

"De ekonomiska utsikterna är fortsatt behäftade med hög osäkerhet och intensifierade nedåtrisker", skriver ECB i månadsrapporten.

I den positiva vågskålen låg onsdagskvällens protokoll från Federal Reserves senaste räntemöte, vilket utmynnade i en oförändrad styrränta och lanseringen av en ommöblering mot längre löptider i centralbankens portfölj av statspapper, den så kallade "Operation Twist". Protokollet gav bilden av att Federal Reserve har beredskap för ytterligare kvantitativa lättnader i form av stödköp av statspapper om behovet uppstår.

En positiv indikation var även beskedet från Kinas regering om att landets småföretagare ska få stöd i form av skattelättnader och tillgång till krediter för att klara den miljö med stramare penningpolitik som aviserats.

För svensk del redovisade Arbetsförmedlingen en öppen arbetslöshet på 4,5 procent i september, ned från 4,7 procent i augusti. Antalet öppet arbetslösa var 206.775 personer i slutet av september.

En tyngd för läkemedelssektorn var Roches rapport om en försäljning på 9,8 miljarder schweizerfranc i det tredje kvartalet, vilket var något lägre än väntade 10,2 miljarder schweiziska franc. Bolaget upprepade sina prognoser för helåret 2011.

Roche backade 4,0 procent, och kollegan Novartis var ned 1,5 procent i Zürich. Glaxosmithkline klarade sig bättre med en nedgång på 0,8 procent, och i Stockholm backade Astrazeneca 0,9 procent till 310:90 kronor.

Den svenska rapportperioden har tickat igång med delårsrapporter för det tredje kvartalet från Orc Group, Avanza, Bioinvent, Diamyd Medical och Öresund på morgonkvisten. Börsens tungviktare börjar dock äntra scenen först nästa vecka med sina rapporter.

Orc Group levererade ett resultat före skatt som var 11 procent bättre än analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkt, rensat för valutor och engångsposter.

Aktien steg 2,9 procent till 53:00 kronor i den inledande handeln.

Avanza rapporterade ett nettoresultat på 88 miljoner kronor för tredje kvartalet, en uppgång från 61 miljoner kronor motsvarande period 2010. Rörelseintäkterna ökade till 182 miljoner kronor från 138 miljoner kronor i tredje kvartalet året innan.

Avanza-aktien avancerade 6,6 procent till 186:00 kronor.

Öresund levererade en förlust på nedersta raden på 670 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket premierades med en kursuppgång med 2,2 procent till 92:75 kronor.

Även Diamyd Medical och Bioinvent redovisade förluster. Diamyd rapporterade en förlust före skatt på 26,5 miljoner kronor för bolagets fjärde kvartal, en försämring mot vinsten på 75 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2010.

Diamyd Medical backade 1,7 procent till 8:60 kronor.

Bioinvent redovisade en nettoförlust på 35,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var en försämring från motsvarande period förra året, då förlusten uppgick till 25,2

miljoner kronor. För niomånadersperioden förbättrades dock resultatet till en förlust på 7,9 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 86 miljoner kronor för motsvarande period året innan.

Bioinvent fick dock inte mycket uppmärksamhet från investerarna. Aktien var ned 0,6 procent till 16:20 kronor efter sju avslut.

Även utanför Sverige börjar börsbolagens vittnesmål över det tredje kvartalet att dyka upp. På torsdagen rapporterar JP Morgan klockan 13.00 och Google efter USA- börsernas stängning.

På den resterande börsagendan finns en telefonkonferens med Orc Group klockan 15.00. Vid samma tid startar ett seminarium om spelsektorn i Redeyes regi, där bland andra Betssons vd Magnus Silfverberg och Unibets vd Henrik Tjärnström medverkar.

Från övriga Europa lämnas KPI för september från Irland klockan 12.00, och motsvarande siffra från Polen kommer klockan 14.00.

Torsdagsflödet från USA innehåller sedvanliga veckosiffror. Nyanmälda arbetslösa för vecka 40 lämnas klockan 14.30, med förväntningar om en svag ökning från föregående vecka till 405.000. Bloombergs konsumentförtroende redovisas klockan 15.45. Department of Energys veckovisa oljelager redovisas klockan 16.30.

Klockan 14.30 redovisas USA:s handelsbalans för augusti, som väntas visa ett ökat underskott till 45,8 miljarder dollar från 44,8 miljarder dollar i juli.


Valet 2022

Di-barometern: Stödet för Pehrson rusar

Näringslivstopparnas förtroende för Liberalernas partiledare Johan Pehrson skjuter i höjden.

Stödet för L-ledaren har mer än fördubblats sedan den förra mätningen i mars.

Samtidigt får Centerledaren Annie Lööf en ny bottennotering i den nya Di-barometern.

Foto:Joey Abrait

Socialdemokraternas partiledarbyte gav snabbt avtryck i opinionen, inte minst i näringslivet.

I Stefan Löfvens sista Di-barometer i juni 2021 uppgav 31 procent av företagsledarna att de hade stort eller mycket stort förtroende för den dåvarande S-ledaren. Några månader senare, när Magdalena Andersson hade tagit över, uppgick siffran till 50 procent.

En liknande uppgång i opinionen - fast ännu större - syns nu för Liberalerna.

I den förra Di-barometern i mars uppgav 18 procent av näringslivstopparna att de hade stort förtroende för Nyamko Sabuni.

Nu svarar 46 procent att de har förtroende för hennes efterträdare Johan Pehrson. Det placerar honom på fjärde plats i näringslivets förtroendetabell, före både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD).

”Johan Pehrson har haft fördelen att ta över i ett läge där Liberalerna enats om en riktning i regeringsfrågan. Han behöver inte hantera de här interna stridigheterna som Nyamko Sabuni brottades med under större delen av sitt partiledarskap”, säger Jonas Fritz, opinionsanalytiker på Ipsos.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, är inne på samma linje.

”Det här är en målgrupp som vill ha en borgerlig regering och Johan Pehrson är tydlig på den punkten. Han har lyckats ena partiet, i alla fall utåt sett”, säger han.

Tommy Möller pekar också på Johan Pehrsons strategiska vägval, att tydligare betona skolan och partiets socialliberala grund.

”Det har gjort att partiet har kunnat sluta upp. Sedan har han hela tiden sagt att det finns tydliga gränser för hur man kan samarbeta med Sverigedemokraterna, men inte behövt gå in närmare var de gränserna går”, säger han.

Näringslivstopparna har också fått svara på vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag och även där syns ett tydligt lyft för Liberalerna. Från 4 procent i den förra mätningen i mars till 10 procent i dag.

De nya väljarna kommer huvudsakligen från Moderaterna, enligt Jonas Fritz. 

”Huruvida det finns stor potential att växa vidare låter jag vara osagt. Men det finns ingen begränsning i Johan Pehrson som person för att Liberalerna ska växa mer bland moderata väljare. Han har ett starkt förtroendekapital där”, säger han.

Di-barometern visar också att uppgången för Magdalena Andersson håller i sig. Stödet för S-ledaren ligger nu på 54 procent bland näringslivsföreträdarna.

”Hon klev in med ett relativt högt förtroendekapital för en S-ledare i den här målgruppen och har stärkt det något sedan den första mätningen. Det är ett kvitto på att de anser att hon har gjort ett gott jobb som statsminister”, säger Jonas Fritz.

Ulf Kristersson är, precis som i tidigare mätningar, ohotad etta.

En majoritet, 52 procent, uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det var val i dag och 70 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren.

”Ulf Kristersson har legat väldigt stabilt i den här opinionen under lång tid. Han har ett gott förtroende, som även sträcker sig utanför sina egna partisympatisörer”, säger Jonas Fritz.

Centerpartiet har haft en nedåtgående trend sedan januarisamarbetet sprack förra sommaren. Och det märks även i Di-barometern.

Näringslivstopparnas förtroende för Annie Lööf ligger nu på 23 procent, vilket är en ny bottennotering i Ipsos mätserie och en nedgång från 27 procent i mars.

”Givet den politiska utveckling som skett sedan mars, så är det inte så förvånande. Centerpartiet valde att inte stödja en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson och gjorde sedan upp med regeringen om pensionerna”, säger Jonas Fritz.

”Sannolikt ser de tillfrågade näringslivstopparna det som att Centerpartiet har tagit ytterligare steg att närma sig Socialdemokraterna, och därmed bort från de forna allianskollegerna”, fortsätter han.

Just regeringsfrågan, tror Jonas Fritz, är den viktigaste förklaringen till den långsiktiga nedgången för Annie Lööf i Di-barometern.

För fem år sedan, 2017, var hon solklar etta med ett stöd på 67 procent. Två år senare, hade stödet mer än halverats till 30 procent.

”Minskningen skedde i anslutning till att januariavtalet slöts mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Sedan dess har det legat på ungefär samma nivå, även om det minskat nu det senaste året”, säger Jonas Fritz.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?