Stockholmsbörsen: Rapportbolag i topp

Stockholmsbörsen lade sig på minus i torsdagens inledande handel, efter att ha följt den europeiska aktiemarknaden i en stillsam uppgång under handelsdagens första timme.

ECB:s månadsrapport, som väsentligen upprepade budskapet som trummades ut i anslutning till förra veckans räntebesked, satte stopp för avancemanget på de europeiska börserna.

Omkring klockan 10.50 var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,1 procent till noteringen 947. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 3,3 miljarder kronor. Den sammanslagna omsättningen i Stockholm, inklusive Burgundy, Chi-X, Turquoise och Bats, uppgick till 5,3 miljarder kronor.

I Stockholm var nedgångarna breda, men med viss övervikt för banker och verkstad. Scania tappade 2,2 procent till 104:30 kronor och SEB A backade 1,9 procent till 39:29 kronor. Defensiva Swedish Match låg med bland de få storbolagsvinnarna med en uppgång på 1,6 procent till 220:50 kronor.

Bland de ledande europeiska indexen var Euro Stoxx 50 ned 0,9 procent. Frankfurtbörsens DAX backade även det 0,9 procent, och Londonbörsens FTSE 100 var ned 0,7 procent. I Paris var CAC 40 0,9 procent lägre.

Bank och finans, tillsammans med läkemedelssektorn, tog rollen som främsta sänken under den tidiga torsdagshandeln. Bygg- och infrastruktursektorn höll sig som en av sektorer på plus.

Aktiemarknaderna bleknade när den europeiska centralbanken, ECB, publicerade sin månadsrapport i vilken ECB talar om intensifierade nedåtrisker för tillväxten i euroområdet, i linje med centralbankens budskap i anslutning till räntebeskedet den 6 oktober.

ECB konstaterar att inflationen förblivit hög och att inkommande data bekräftar uppfattningen att inflationen väntas förbli över 2 procent kommande månader men sjunka därefter. Pågående spänningar på finansmarknaderna och ogynnsamma effekter på finansieringsförhållandena kommer sannolikt att dämpa den ekonomiska tillväxttakten i euroområdet under andra halvåret.

"De ekonomiska utsikterna är fortsatt behäftade med hög osäkerhet och intensifierade nedåtrisker", skriver ECB i månadsrapporten.

I den positiva vågskålen låg onsdagskvällens protokoll från Federal Reserves senaste räntemöte, vilket utmynnade i en oförändrad styrränta och lanseringen av en ommöblering mot längre löptider i centralbankens portfölj av statspapper, den så kallade "Operation Twist". Protokollet gav bilden av att Federal Reserve har beredskap för ytterligare kvantitativa lättnader i form av stödköp av statspapper om behovet uppstår.

En positiv indikation var även beskedet från Kinas regering om att landets småföretagare ska få stöd i form av skattelättnader och tillgång till krediter för att klara den miljö med stramare penningpolitik som aviserats.

För svensk del redovisade Arbetsförmedlingen en öppen arbetslöshet på 4,5 procent i september, ned från 4,7 procent i augusti. Antalet öppet arbetslösa var 206.775 personer i slutet av september.

En tyngd för läkemedelssektorn var Roches rapport om en försäljning på 9,8 miljarder schweizerfranc i det tredje kvartalet, vilket var något lägre än väntade 10,2 miljarder schweiziska franc. Bolaget upprepade sina prognoser för helåret 2011.

Roche backade 4,0 procent, och kollegan Novartis var ned 1,5 procent i Zürich. Glaxosmithkline klarade sig bättre med en nedgång på 0,8 procent, och i Stockholm backade Astrazeneca 0,9 procent till 310:90 kronor.

Den svenska rapportperioden har tickat igång med delårsrapporter för det tredje kvartalet från Orc Group, Avanza, Bioinvent, Diamyd Medical och Öresund på morgonkvisten. Börsens tungviktare börjar dock äntra scenen först nästa vecka med sina rapporter.

Orc Group levererade ett resultat före skatt som var 11 procent bättre än analytikernas snittförväntningar enligt SME Direkt, rensat för valutor och engångsposter.

Aktien steg 2,9 procent till 53:00 kronor i den inledande handeln.

Avanza rapporterade ett nettoresultat på 88 miljoner kronor för tredje kvartalet, en uppgång från 61 miljoner kronor motsvarande period 2010. Rörelseintäkterna ökade till 182 miljoner kronor från 138 miljoner kronor i tredje kvartalet året innan.

Avanza-aktien avancerade 6,6 procent till 186:00 kronor.

Öresund levererade en förlust på nedersta raden på 670 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket premierades med en kursuppgång med 2,2 procent till 92:75 kronor.

Även Diamyd Medical och Bioinvent redovisade förluster. Diamyd rapporterade en förlust före skatt på 26,5 miljoner kronor för bolagets fjärde kvartal, en försämring mot vinsten på 75 miljoner kronor i fjärde kvartalet 2010.

Diamyd Medical backade 1,7 procent till 8:60 kronor.

Bioinvent redovisade en nettoförlust på 35,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Det var en försämring från motsvarande period förra året, då förlusten uppgick till 25,2

miljoner kronor. För niomånadersperioden förbättrades dock resultatet till en förlust på 7,9 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 86 miljoner kronor för motsvarande period året innan.

Bioinvent fick dock inte mycket uppmärksamhet från investerarna. Aktien var ned 0,6 procent till 16:20 kronor efter sju avslut.

Även utanför Sverige börjar börsbolagens vittnesmål över det tredje kvartalet att dyka upp. På torsdagen rapporterar JP Morgan klockan 13.00 och Google efter USA- börsernas stängning.

På den resterande börsagendan finns en telefonkonferens med Orc Group klockan 15.00. Vid samma tid startar ett seminarium om spelsektorn i Redeyes regi, där bland andra Betssons vd Magnus Silfverberg och Unibets vd Henrik Tjärnström medverkar.

Från övriga Europa lämnas KPI för september från Irland klockan 12.00, och motsvarande siffra från Polen kommer klockan 14.00.

Torsdagsflödet från USA innehåller sedvanliga veckosiffror. Nyanmälda arbetslösa för vecka 40 lämnas klockan 14.30, med förväntningar om en svag ökning från föregående vecka till 405.000. Bloombergs konsumentförtroende redovisas klockan 15.45. Department of Energys veckovisa oljelager redovisas klockan 16.30.

Klockan 14.30 redovisas USA:s handelsbalans för augusti, som väntas visa ett ökat underskott till 45,8 miljarder dollar från 44,8 miljarder dollar i juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från UpptecAnnons

Upptec sätter global försäkringsstandard

Upptec är ett insurtech-bolag som sedan 2017 har tagit sig an att transformera och digitalisera försäkringsbranschen på ett sätt som både gynnar försäkringsbolagen och försäkringstagaren som idag ställer allt högre krav på transparens, hållbarhet och tillgänglighet. 

Pandemin har ökat trycket ytterligare på försäkringsbolagen att möta sina kunder digitalt och effektivisera sin skadehantering vilket har lett till nya förutsättningar att bedriva en hållbar verksamhet. 

Storaffär mitt under coronakrisen

Under krisen har det Malmöbaserade insurtech-bolaget slutit avtal med ett av världens största försäkringsbolag som omfattar 57 länder. 

– Vi ser det som ett kvitto på att vår mjukvara är världsledande, säger Magnus Franck, VD på Upptec.

Innan jul gick bolaget även ut med ett samarbete tillsammans med Moderna Försäkringar som har valt att använda Upptec Self-Service som möjliggör det att identifiera, värdera och ersätta konsumenten snabbt, korrekt och helt automatiserat utan handläggningstid 24/7. 

Lösning utvecklad i samarbete med försäkringsindustrin

De manuella arbetssätten hos försäkringsbolagen är resurskrävande och innebär ofta att konsumenten inte alltid får en sann värdering. Genom att implementera automatisering kan försäkringsbolagen möta kundens krav och ge optimala förutsättningar för en hållbar, tillgänglig, transparant och trovärdig skadereglering under dygnets samtliga timmar, något som tidigare inte har varit möjligt. 

– Vi har gjort den här utvecklingen tillsammans och upplever att nu när vi går ut med den nordiska standarden globalt gör vi det med våra partners och kunder inom försäkringsindustrin i ryggen. Det är väldigt inspirerande att få vara med på den resan och vi är stolta över att vara ledande, säger Magnus Franck.

Sätter standarden och satsar globalt 

Idag använder 80 procent av försäkringsbolagen i Sverige Upptecs tjänst, samt 70 procent av den norska marknaden. Upptec som är ledande i Europa är nu redo att expandera globalt och genom sitt fokus på kundupplevelse och hållbarhet väcker det innovativa bolaget stort intresse globalt. 

– Efterfrågan på self-service har ökat dramatiskt i både de 15 länder där Upptec är verksamma samt Nordamerika, det märks att försäkringsbolagen är redo att transformera industrin och vi kommer vara deras högra hand i den förändringen, säger Magnus Franck.

Om Upptec

Upptec är ett insurtech-bolag baserat i Malmö som är ledande i Europa på digitaliserade reglering av skador och automatiserade värderingar av lösöre. Genom Upptec får kunden rätt ersättning utan manuell hantering av försäkringsbolagen.

www.upptec.com 

 

Mer från Upptec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Upptec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?