Råvaror: Nedåt över hela linjen

Metallerna visade breda nedgångar under torsdagens sena kvällshandel. Råoljan följde med i vandringen nedåt tyngd av en rapport som visade att råoljelagren ökade mer än väntat förra veckan. Även ädelmetallerna handlades lägre.

"Guld verkar röra sig med de andra metallerna i takt med att investerare söker mer klarhet om den globala ekonomin. Men till sist är guld fortfarande en 'haven' och priserna kommer att vara stöttade så länge som osäkerhet kvarstår", sa Lv Xiaowei, analytiker vid First Futures till Bloomberg News.

Vid klockan 20.30 var spotpriset på guld ned 9,64 dollar till cirka 1.666 dollar per uns, medan silvret visade en nedgång på 0,96 dollar till 31,67 dollar.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan en nedgång på 1,14 dollar till 84,43 dollar per fat, medan Brent backade 0,25 dollar till 111,11.

De amerikanska lagren av råolja steg med 1,3 miljoner fat under förra veckan. Det visar statistik från USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 0,8 miljoner fat.

Bland basmetallerna sjönk kopparns tremånaderstermin med 215 dollar till 7.310 dollar per ton.

Bland övriga var zink ned 22 dollar ton till 1.924 dollar per ton, medan tenn tappade 1000 dollar till 22.000 dollar per ton.

Nedgången i tenn hänvisades bland annat till att PT Timah, Indonesiens största producent, meddelade att de håller att omförhandla priserna på råvaran med asiatiska köpare samtidigt som de planerar att återuppta exporten efter stoppet. Det skulle kraftigt minska effektiviteten av exportstoppet som infördes av de indonesiska producenterna, som backades upp ända till regeringsnivå.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?