1515

Räntor och valutor: Kronan något svagare

Efter börsuppgångar i USA och Asien öppnar börserna i Europa svagt ned och marknadsräntorna i kärnan handlas i det närmaste oförändrat. På valutamarknaden visar euro/dollar små förändringar från svensk stängning på onsdagen och kronan har försvagats något öre mot både dollarn och euron, till 6:61 respektive 9:11.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan handlas några minuter efter öppning 1 punkt upp till 2,04 procent och den tyska tioårsräntan stiger likaså 1 punkt, till 2,19 procent.

Riskaptiten var god i USA på onsdagskvällen och senare i Asien under natten på tecken att Europas ledare börjar nå enighet om kraftfulla konkreta åtgärder för att hantera skuldkrisen och undvika en bankkris, men riskaptiten har sedan alltså klingat av någon i europeisk öppning. Förutom de europeiska åtgärderna kom dessutom signaler om att Federal Reserve är redo att sjösätta en ny omgång kvantitativa lättnader om så skulle krävas och ett kinesiskt paket för att stötta landets småföretag.

"Det är bara i mitten av veckan, och Europa - och världen - känns redan som en mycket bättre plats att vara på. Det finns också goda skäl att vara mer optimistisk, framför allt eftersom det nu är tydligt att viktiga europeiska beslutsfattare kommer att hantera krisen på ett heltäckande sätt inför G20-mötet i Cannes i början av november", skrev Unicredits Erik F Nielsen i ett marknadsbrev på onsdagskvällen.

Han påpekade dock att det fortsatt finns stora risker, främst till följd av allt politiskt manövrerande som kommer att krävas de närmaste månaderna.

Klockan 10.00 kommer Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik för september. Danske Bank skriver i sitt morgonbrev att sysselsättningskomponenterna i PMI och KI- barometern tydligt har dippat ner och att det bara är en tidsfråga innan detta syns i arbetslösheten.

De amerikanska räntorna steg initialt efter svensk stängning på onsdagskvällen efter en svag emission av tioåriga statsobligationer. Bid/cover var 2,86, den lägsta nivån på ett år och andelen utländska köpare var den lägsta sedan i februari 2010.

Räntorna vändes därefter ned senare under kvällen och handlas vid svensk öppning någon punkt lägre än vid onsdagens svenska stängning.

Protokollet från Fomc-mötet den 20-21 september, då beslutet om "Operation Twist" fattades, visade att vissa ledamöter i Fomc ville se ytterligare kvantitativa lättnader, QE3, som ett verktyg för att stimulera tillväxten.

"Ett antal av ledamöterna såg storskaliga tillgångsköp som ett potentiellt bättre redskap som borde övervägas som ett alternativ, i händelse att ytterligare åtgärder från Fed skulle behövas för att stödja den ekonomiska tillväxten", står det i protokollet.

Mattis Bruér, USA-ekonom vid SEB, skrev i en kommentar att Fomc nu befinner sig i ett avvaktande läge, och han bedömer att QE3 kan komma att sjösättas i början av 2012 om den amerikanska tillväxten viker ned i enlighet mes SEB:s prognoser.

Från USA kommer klockan 14.30 handelsbalans i augusti och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa. Det amerikanska handelsunderskottet väntas ha ökat till 45,8 miljarder dollar i augusti från 44,8 miljarder dollar i juli och antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat svagt till 405.000 från preliminära 401.000 veckan före, enligt Bloomberg News enkäter.

Kinas exporttillväxt bromsade in mer än väntat i september till den lägsta ökningen på sju månader. Exporten ökade med 17,1 procent i årstakt, ned från 24,5 procent i augusti och lägre än de 20,5 procent som analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med.

Handelsöverskottet krympte mer än väntat, till 14,51 miljarder dollar, och även importen ökade mindre än väntat. Kinas tullmyndighet sade i en kommentar att Kinas handel nu står inför "allvarliga utmaningar" från en svagare global tillväxt.

"De ledande indikatorerna från de utvecklade ekonomierna tyder på att det kommer att bli värre" sade Yao Wei, ekonom vid Societe Generale i Hongkong, till Bloomberg News.

En mer positiv nyhet från Kina var att State Council meddelade att det kommer ett åtgärdspaket för att stötta kinesiska småföretag. I paketet ingår bland annat skattelättnader och förbättrad tillgång till banklån.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?