Räntor och valutor: Euron tappar

Räntorna i Europas kärnländer vände ned under förmiddagen, samtidigt som börserna gick över till minus och euron tappade något mot dollarn.

Tyska statsobligationer handlas 2-3 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan spanska och italienska statsobligationer handlas högre i ett återigen mer dämpat risksentiment.

Italien sålde på torsdagen femåriga statsobligationer för 3,5 miljarder euro till en genomsnittsränta på 5,32 procent, jämfört med 5,60 procent vid föregående emission i september. Bud inkom för 1,34 gånger den erbjudna volymen, jämfört med 1,28 vid emissionen i september. Även obligationer med längre löptider såldes för totalt 2,7 miljarder euro.

Italienska statsobligationer sjönk tillbaka något i samband med emissionen och handlas 9-14 punkter upp, med tioåringen på 5,83 procent, jämfört med cirka 11-17 punkter upp före emissionen.

4Cast skriver i en marknadskommentar att det finns mycket tal och spekulationer angående den utlovade "heltäckande planen" om bankrekapitalisering, EFSF-leverage och större haircuts för Grekland, men knappast några detaljer. Det finns skäl att vara skeptisk och det är upplagt för besvikelser, men det är samtidigt svårt att handla på detta.

Det finns fortsatt frågetecken om hur rekapitaliseringen ska gå till, hur EFSF ska kunna utöka sin lånekapacitet, och även om den italienska regeringen ska klara sig, där en förtroendeomröstning väntas på fredagen.

"Med allt detta sagt är det inte konstigt att tyska statsobligationer rör sig försiktigt vid dessa nivåer. Vid någon tidpunkt förväntar vi oss att den politiska processen ska leverera vad marknaderna nu är vana vid, inte en bazooka utan mera prat", skriver 4Cast.

ECB konstaterade i sin månadsrapport att den privata sektorns involvering i bailouts i euroområdet genom att tvinga dem ta förluster är en risk mot den finansiella stabiliteten och skulle ha "direkt negativa effekter" på banksektorn. Det kan även skada eurons rykte och leda till ökad volatilitet på valutamarknaderna.

Då involverandet av den privata sektorn säkerligen kommer att lägga press på solvensen hos banker och andra privata finansinstitut i det land som berörs, så kommer det också att påverka balansräkningarna i banker i andra euroländer. ECB har därför starkt uppmanat mot alla koncept som inte är helt frivilliga.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade på torsdagen att de europeiska ledarna måste vidta beslutsamma åtgärder för att fördriva tvivlet om att Grekland ska stanna kvar i euroområdet. Han upprepade vädjan om rekapitalisering av bankerna vid behov och snabb implementering av planerna att uppgradera stabilitetsfonden EFSF.

"Om vi ska lyckas med en europeisk förnyelse, så måste vi bli tydligare om behovet av mer integration, mer disciplin och full implementering av vad som överenskommits", sade han, och tillade att Europa står vid det mest avgörande vägskälet i EU:s historia.

Han tillade att Europa kan agera beslutsamt utan att gå genom en långdragen process av att förändra EU:s fördrag.

"Det skulle vara ett stort misstag att föreslå att lösningen på dagens problem är en fördragsförändring. Vi har beslut som vi kan ta nu. Och med nu menar jag: nu", sade han.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:376 mot dollarn under förmiddagen, medan yenen stärkts något till 76:80 mot dollarn, efter att ha varit uppe på 77:30 som högst tidigt under morgonen.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter ned överlag, medan kronan har tappat 5 öre till 6:64 mot dollarn och 4 öre till 9:13 mot euron, från stängning på onsdagen.

Statistik från Arbetsförmedlingen visade att den öppna arbetslösheten sjönk till 4,5 procent av arbetskraften i september, från 4,7 procent föregående månad. I september 2010 var arbetslösheten 4,9 procent.

Inklusive antalet personer med aktivitetsstöd uppgick arbetslösheten till 8,1 procent av arbetskraften i september.

Antalet varsel uppgick till 4.540, jämfört med 4.607 samma månad föregående år, medan antalet lediga platser var 55.024, jämfört med 44.625 samma månad föregående år.

"Landets arbetsmarknad kan fortfarande betraktas som bra, men det finns tecken som pekar på en utplaning och i vissa fall även en försvagning. Även om arbetslösheten är lägre än samma tid förra året, är det nu viktigt att Arbetsförmedlingen förbereder för att möta en ökad arbetslöshet med bra insatser och planerar framåt", sade Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, i en kommentar.

Torbjörn Isaksson på Nordea skriver i en kommentar att säsongsjusterat så har arbetslösheten bottnat och visar tecken på att stiga. Antalet nyanmälda platser är fortsatt rätt högt men har börjat att trenda nedåt.

"Det skulle kunna vara en indikation om att arbetsmarknaden når en vändpunkt tidigare än prognostiserat, vilket i sin tur kan innebära att Riksbanken kommer att sänka tidigare än väntat", skriver Nordea.

Från och med september har Arbetsförmedlingen gått över till att beräkna arbetslösheten utifrån en "registerbaserad arbetskraft", i stället för som tidigare befolkningen i åldern 16-64 år. Enligt den tidigare definitionen sjönk arbetslösheten till 4,2 procent i september från 4,3 procent i augusti.

Under eftermiddagen kommer från USA klockan 14.30 handelsbalans i augusti och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa. Det amerikanska handelsunderskottet väntas ha ökat till 45,8 miljarder dollar i augusti från 44,8 miljarder dollar i juli och antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat svagt till 405.000 från preliminära 401.000 veckan före, enligt Bloomberg News enkäter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?