1515
Annons

Räntor och valutor: Euron tappar

Räntorna i Europas kärnländer vände ned under förmiddagen, samtidigt som börserna gick över till minus och euron tappade något mot dollarn.

Tyska statsobligationer handlas 2-3 punkter ned jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan spanska och italienska statsobligationer handlas högre i ett återigen mer dämpat risksentiment.

Italien sålde på torsdagen femåriga statsobligationer för 3,5 miljarder euro till en genomsnittsränta på 5,32 procent, jämfört med 5,60 procent vid föregående emission i september. Bud inkom för 1,34 gånger den erbjudna volymen, jämfört med 1,28 vid emissionen i september. Även obligationer med längre löptider såldes för totalt 2,7 miljarder euro.

Italienska statsobligationer sjönk tillbaka något i samband med emissionen och handlas 9-14 punkter upp, med tioåringen på 5,83 procent, jämfört med cirka 11-17 punkter upp före emissionen.

4Cast skriver i en marknadskommentar att det finns mycket tal och spekulationer angående den utlovade "heltäckande planen" om bankrekapitalisering, EFSF-leverage och större haircuts för Grekland, men knappast några detaljer. Det finns skäl att vara skeptisk och det är upplagt för besvikelser, men det är samtidigt svårt att handla på detta.

Det finns fortsatt frågetecken om hur rekapitaliseringen ska gå till, hur EFSF ska kunna utöka sin lånekapacitet, och även om den italienska regeringen ska klara sig, där en förtroendeomröstning väntas på fredagen.

"Med allt detta sagt är det inte konstigt att tyska statsobligationer rör sig försiktigt vid dessa nivåer. Vid någon tidpunkt förväntar vi oss att den politiska processen ska leverera vad marknaderna nu är vana vid, inte en bazooka utan mera prat", skriver 4Cast.

ECB konstaterade i sin månadsrapport att den privata sektorns involvering i bailouts i euroområdet genom att tvinga dem ta förluster är en risk mot den finansiella stabiliteten och skulle ha "direkt negativa effekter" på banksektorn. Det kan även skada eurons rykte och leda till ökad volatilitet på valutamarknaderna.

Då involverandet av den privata sektorn säkerligen kommer att lägga press på solvensen hos banker och andra privata finansinstitut i det land som berörs, så kommer det också att påverka balansräkningarna i banker i andra euroländer. ECB har därför starkt uppmanat mot alla koncept som inte är helt frivilliga.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade på torsdagen att de europeiska ledarna måste vidta beslutsamma åtgärder för att fördriva tvivlet om att Grekland ska stanna kvar i euroområdet. Han upprepade vädjan om rekapitalisering av bankerna vid behov och snabb implementering av planerna att uppgradera stabilitetsfonden EFSF.

"Om vi ska lyckas med en europeisk förnyelse, så måste vi bli tydligare om behovet av mer integration, mer disciplin och full implementering av vad som överenskommits", sade han, och tillade att Europa står vid det mest avgörande vägskälet i EU:s historia.

Han tillade att Europa kan agera beslutsamt utan att gå genom en långdragen process av att förändra EU:s fördrag.

"Det skulle vara ett stort misstag att föreslå att lösningen på dagens problem är en fördragsförändring. Vi har beslut som vi kan ta nu. Och med nu menar jag: nu", sade han.

På valutamarknaden har euron tappat till 1:376 mot dollarn under förmiddagen, medan yenen stärkts något till 76:80 mot dollarn, efter att ha varit uppe på 77:30 som högst tidigt under morgonen.

Svenska räntor handlas 2-3 punkter ned överlag, medan kronan har tappat 5 öre till 6:64 mot dollarn och 4 öre till 9:13 mot euron, från stängning på onsdagen.

Statistik från Arbetsförmedlingen visade att den öppna arbetslösheten sjönk till 4,5 procent av arbetskraften i september, från 4,7 procent föregående månad. I september 2010 var arbetslösheten 4,9 procent.

Inklusive antalet personer med aktivitetsstöd uppgick arbetslösheten till 8,1 procent av arbetskraften i september.

Antalet varsel uppgick till 4.540, jämfört med 4.607 samma månad föregående år, medan antalet lediga platser var 55.024, jämfört med 44.625 samma månad föregående år.

"Landets arbetsmarknad kan fortfarande betraktas som bra, men det finns tecken som pekar på en utplaning och i vissa fall även en försvagning. Även om arbetslösheten är lägre än samma tid förra året, är det nu viktigt att Arbetsförmedlingen förbereder för att möta en ökad arbetslöshet med bra insatser och planerar framåt", sade Clas Olsson, Arbetsförmedlingens analyschef, i en kommentar.

Torbjörn Isaksson på Nordea skriver i en kommentar att säsongsjusterat så har arbetslösheten bottnat och visar tecken på att stiga. Antalet nyanmälda platser är fortsatt rätt högt men har börjat att trenda nedåt.

"Det skulle kunna vara en indikation om att arbetsmarknaden når en vändpunkt tidigare än prognostiserat, vilket i sin tur kan innebära att Riksbanken kommer att sänka tidigare än väntat", skriver Nordea.

Från och med september har Arbetsförmedlingen gått över till att beräkna arbetslösheten utifrån en "registerbaserad arbetskraft", i stället för som tidigare befolkningen i åldern 16-64 år. Enligt den tidigare definitionen sjönk arbetslösheten till 4,2 procent i september från 4,3 procent i augusti.

Under eftermiddagen kommer från USA klockan 14.30 handelsbalans i augusti och veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa. Det amerikanska handelsunderskottet väntas ha ökat till 45,8 miljarder dollar i augusti från 44,8 miljarder dollar i juli och antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat svagt till 405.000 från preliminära 401.000 veckan före, enligt Bloomberg News enkäter.


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?