1515
Annons

Europabörser: Banker tog mest stryk

De ledande börsindexen i Europa handlades lägre under den sista handelstimman på torsdagen. Banksektorn ledde nedgången.

Runt klockan 17.05 var Euro Stoxx 50 ned 1,9 procent, medan det bredare Bloomberg 500-indexet hade tappat 1,3 procent.

Tongångarna från Europa var dystra på torsdagen. ECB upprepade i sin månadsrapport sitt budskap om intensifierade nedåtrisker för tillväxten i euroområdet.

De brittiska bankerna Lloyds och RBS fick sänkta kreditbetyg från Fitch och tappade 6,3 respektive 6,1 procent.

Londonbörsens FTSE-index var ned 1,1 procent.

I Frankfurt sjönk DAX-index 1,7 procent. Efter en rapport som inte motsvarade analytikernas förväntningar tappade läkemedelsbolaget Roche 4,3 procent.

Parisbörsens CAC 40 var ned 1,8 procent. Vinstvarnande varuhuskedjan Carrefour handlades 5,9 procent lägre. Systemleverantören Alcatel-Lucent gick mot strömmen med en uppgång på 4,9 procent efter uppgifter om att bolaget är nära en försäljning av sin call-center-verksamhet Genesys.


Nordnet överklagade för sent – kan tvingas böta 100 miljoner

Finansinspektionen har avvisat Nordnets överklagande av beslutet att nätbanken ska betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor kan Di berätta. Orsaken: Nordnet skickade in överklagandet för sent. Nätmäklaren har nu cirka två veckor på sig att överklaga avvisningen.

Finansinspektionen gav Nordnet en anmärkning i maj på grund av brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning.
Finansinspektionen gav Nordnet en anmärkning i maj på grund av brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning.Foto:Joey Abrait och Jesper Frisk

”Vi har noterat att Finansinspektionen har avvisat vårt överklagande. Vi tycker att det är ett felaktigt beslut av FI och diskuterar för närvarande hur vi ska hantera situationen”, skriver Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad i ett mejl till Di.

Det var den 25 maj som Finansinspektionen gick ut med att Nordnet fick en anmärkning och en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor för brister i kontroll och rutiner för sin tjänst intradagsblankning. Enligt FI har det funnits en risk att kunder blankat aktier utan täckning, något som är förbjudet. Vid ett tillfälle har FI också konstaterat att en omfattande så kallad nakenblankning skett. 

Den 21 juni skickade Nordnet ut ett pressmeddelande om att man överklagat beslutet. 

”Vår uppfattning är att sanktionsbeloppet är alldeles för högt, och vi vill därför att en domstol bedömer riktigheten i det beslut som Finansinspektionen har fattat”, sa Nordnets vd Lars-Åke Norling då. 

Men då hade deadline för att överklaga redan passerats. Nordnet skriver också i sitt överklagande att FI:s beslut till största delen saknat stöd i tillämplig lagstiftning.

I sitt beslut om att avvisa överklagandet påpekar FI att Nordnet hade tre veckor på sig att överklaga från att man fick del av beslutet den 25 maj och att detta framgått i beslutet. Sista dagen för att överklaga var därmed den 15 juni. 

Att ett delgivningskvitto för det beslutet som Nordnets vd och chefsjurist skrivit på och skickat till FI är daterat den 1 juni hjälper inte, skriver Finansinspektionen i sin avvisning av överklagandet. 

”Det står enligt Finansinspektionen klart, bland annat mot bakgrund av de uttalanden banken gjort, att Nordnet fick del av beslutet den 25 maj 2022”, skriver FI 

Nordnet har tre veckor på sig att överklaga det senaste beslutet räknat från att man fick del av det. Det var först den 30 juni som Nordnets advokat bekräftade att man mottagit FI:s beslut som skickats med mejl en vecka tidigare. Fristen att överklaga börjar löpa från det senare datumet, uppger FI. 

Den som är missnöjd med ett beslut av Finansinspektionen ska ställa överklagandet till Förvaltningsrätten i Stockholm men skicka in det till FI. Hos Förvaltningsrätten i Stockholm finns inget pågående ärende som gäller Nordnet, uppger domstolen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?