1515
Annons

Asienbörser: Uppgångar nästan överallt

Börserna i Asien avancerade på bred front på torsdagen, smittade av den ljusare bild av den ekonomiska och finansiella utvecklingen som dessförinnan lyfte aktiemarknaderna i Europa och USA.
Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 upp 1,3 procent. Hong Kongs Hang Seng index var återigen det starkaste i regionen. Bombay-börsen stack ut som enda handelsplats i rött.

Uttalanden från ledarskiktet inom EU stärkte bilden av handlingskraft och samsyn i Europa för att lösa den anstormande skuldkrisen. EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn talade på onsdagen samsyn om lämpliga åtgärder bland länderna i euroområdet, och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso talade om viktiga komponenter i den handlingsplan för att stödja Grekland och hantera effekterna av landets skuldproblem som ska stå klar inom ett par veckor.

På onsdagskvällen publicerades protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, vilket utmynnade i en oförändrad styrränta och lanseringen av en ommöblering mot längre löptider i centralbankens portfölj av statspapper, den så kallade "Operation Twist". Protokollet gav bilden av att vissa Fed-ledamöter hade önskat ytterligare kvantitativa lättnader i form av stödköp av statspapper.

Från Kinas regering kom besked om att landets småföretagare ska få stöd i form av skattelättnader och tillgång till krediter för att klara den miljö med stramare penningpolitik som aviserats.

En ljusare bild av den ekonomiska utvecklingen i USA och Europa gav aptit på exportorienterade bolag.

Sony steg 2,8 procent och Komatsu var upp 4,8 procent i Tokyo. Beklädnadsbolaget Esprit Holdings, vars aktie åkt bergochdal-bana de senaste veckorna, rusade 13,2 procent i Hong Kong.

Kinesiska banker, som stigit friskt under veckan med stöd av att den statliga investeringsfonden Central Huijin köpt aktier i sektorn, fortsatte upp på torsdagen om än i lugnare tempo.

Bank of China Ltd var upp 2,6 procent och Bank of Communications avancerade 2,9 procent.

Table


Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?