Asienbörser: Uppgångar nästan överallt

Börserna i Asien avancerade på bred front på torsdagen, smittade av den ljusare bild av den ekonomiska och finansiella utvecklingen som dessförinnan lyfte aktiemarknaderna i Europa och USA.
Vid klockan 7.35 var det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 upp 1,3 procent. Hong Kongs Hang Seng index var återigen det starkaste i regionen. Bombay-börsen stack ut som enda handelsplats i rött.

Uttalanden från ledarskiktet inom EU stärkte bilden av handlingskraft och samsyn i Europa för att lösa den anstormande skuldkrisen. EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn talade på onsdagen samsyn om lämpliga åtgärder bland länderna i euroområdet, och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso talade om viktiga komponenter i den handlingsplan för att stödja Grekland och hantera effekterna av landets skuldproblem som ska stå klar inom ett par veckor.

På onsdagskvällen publicerades protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, vilket utmynnade i en oförändrad styrränta och lanseringen av en ommöblering mot längre löptider i centralbankens portfölj av statspapper, den så kallade "Operation Twist". Protokollet gav bilden av att vissa Fed-ledamöter hade önskat ytterligare kvantitativa lättnader i form av stödköp av statspapper.

Från Kinas regering kom besked om att landets småföretagare ska få stöd i form av skattelättnader och tillgång till krediter för att klara den miljö med stramare penningpolitik som aviserats.

En ljusare bild av den ekonomiska utvecklingen i USA och Europa gav aptit på exportorienterade bolag.

Sony steg 2,8 procent och Komatsu var upp 4,8 procent i Tokyo. Beklädnadsbolaget Esprit Holdings, vars aktie åkt bergochdal-bana de senaste veckorna, rusade 13,2 procent i Hong Kong.

Kinesiska banker, som stigit friskt under veckan med stöd av att den statliga investeringsfonden Central Huijin köpt aktier i sektorn, fortsatte upp på torsdagen om än i lugnare tempo.

Bank of China Ltd var upp 2,6 procent och Bank of Communications avancerade 2,9 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?