USA-börser: Nytt hopp på Wall Street

De amerikanska börsindexen handlades högre efter en knapp timmes handel på onsdagen. Förhoppningar om att Europa ska lyckas kravla sig ur skuldkrisens järngrepp ökade riskaptiten bland de amerikanska investerarna.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones upp 1,0 procent till noteringen 11.525, det bredare S&P 500 var upp 1,4 procent till 1.212, och Nasdaq Composite steg likaså 1,4 procent till 2.618.

Omsättningen var 170 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 361 miljoner på Nasdaq.

De amerikanska investerarna tog fasta på EU- kommissionären Olli Rehns försäkringar om att ledarna i euroområdet närmar sig en samsyn om hur regionens skuldkris ska lösas.

Besked av mer konkret karaktär kom på onsdagseftermiddagen då slovakisk tv rapporterade, med hänvisning till källor, att Robert Fico, ledare för det slovakiska oppositionspartiet Smer, är överens med regeringen om att godkänna utvidgningen av räddningsfonden EFSF.

I likhet med sina europeiska sektorskollegor lyfte finanssektorn i New York. Wells Fargo och Citigroup var upp 3,0 respektive 4,5 procent.

Alcoa, som inledde den amerikanska rapportperioden på tisdagskvällen, lyckas dock inte övertyga sina aktieägare. Bolagets resultat inkom sämre än väntat och aktien var ned 4,9 procent.

Pepsico lade sig snäppet över analytikernas förväntningar när bolaget rapporterade en vinst per aktie på 1:31 dollar för det tredje kvartalet på onsdagen. Aktien steg 2,1 procent. Coca Cola var upp 0,2 procent.

Näst på tur att lämna vittnesmål om det tredje kvartalets resultat är JP Morgan och Google. Båda bolagen rapporterar på torsdagen, den 13 oktober, med JP Morgans rapport före börsöppningen i New York och Googles rapportsläpp efter de amerikanska börsernas stängning.

Google och JP Morgan steg med 1,3 respektive 2,9 procent.

Onsdagens USA-agenda domineras av Federal Reserve och olja. Klockan 18.00 lämnar amerikanska Department of Energy sin månadsrapport, och klockan 22.30 kommer API:s veckovisa redovisning av oljelagren i USA.

Klockan 20.00 släpps protokollet från det senaste mötet för den amerikanska centralbankens, Federal Reserve, räntekommitté, FOMC, som hölls den 20-21 september och utmynnade i lanseringen av centralbankens program för kvantitativa lättnader, kallat "Operation Twist".

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 6 punkter till 2,21 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?