1515
Annons

USA-börser: Nytt hopp på Wall Street

De amerikanska börsindexen handlades högre efter en knapp timmes handel på onsdagen. Förhoppningar om att Europa ska lyckas kravla sig ur skuldkrisens järngrepp ökade riskaptiten bland de amerikanska investerarna.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones upp 1,0 procent till noteringen 11.525, det bredare S&P 500 var upp 1,4 procent till 1.212, och Nasdaq Composite steg likaså 1,4 procent till 2.618.

Omsättningen var 170 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 361 miljoner på Nasdaq.

De amerikanska investerarna tog fasta på EU- kommissionären Olli Rehns försäkringar om att ledarna i euroområdet närmar sig en samsyn om hur regionens skuldkris ska lösas.

Besked av mer konkret karaktär kom på onsdagseftermiddagen då slovakisk tv rapporterade, med hänvisning till källor, att Robert Fico, ledare för det slovakiska oppositionspartiet Smer, är överens med regeringen om att godkänna utvidgningen av räddningsfonden EFSF.

I likhet med sina europeiska sektorskollegor lyfte finanssektorn i New York. Wells Fargo och Citigroup var upp 3,0 respektive 4,5 procent.

Alcoa, som inledde den amerikanska rapportperioden på tisdagskvällen, lyckas dock inte övertyga sina aktieägare. Bolagets resultat inkom sämre än väntat och aktien var ned 4,9 procent.

Pepsico lade sig snäppet över analytikernas förväntningar när bolaget rapporterade en vinst per aktie på 1:31 dollar för det tredje kvartalet på onsdagen. Aktien steg 2,1 procent. Coca Cola var upp 0,2 procent.

Näst på tur att lämna vittnesmål om det tredje kvartalets resultat är JP Morgan och Google. Båda bolagen rapporterar på torsdagen, den 13 oktober, med JP Morgans rapport före börsöppningen i New York och Googles rapportsläpp efter de amerikanska börsernas stängning.

Google och JP Morgan steg med 1,3 respektive 2,9 procent.

Onsdagens USA-agenda domineras av Federal Reserve och olja. Klockan 18.00 lämnar amerikanska Department of Energy sin månadsrapport, och klockan 22.30 kommer API:s veckovisa redovisning av oljelagren i USA.

Klockan 20.00 släpps protokollet från det senaste mötet för den amerikanska centralbankens, Federal Reserve, räntekommitté, FOMC, som hölls den 20-21 september och utmynnade i lanseringen av centralbankens program för kvantitativa lättnader, kallat "Operation Twist".

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 6 punkter till 2,21 procent.


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?