1515
Annons

USA-börser: Gryende optimism på Wall Street

De amerikanska börsindexen handlades högre efter ett par timmars handel på onsdagen. Förhoppningar om att Europa ska hitta en väg ut ur skuldkrisen ökade riskaptiten.

Vid klockan 18.05 var Dow Jones upp 1,1 procent, S&P 500 ökade 1,4 procent, medan Nasdaq Composite avancerade 1,3 procent.

Omsättningen var 339 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 784 miljoner på Nasdaq.

De amerikanska investerarna tog fasta på EU- kommissionären Olli Rehns försäkringar om att ledarna i euroområdet närmar sig en samsyn om hur regionens skuldkris ska lösas.

I likhet med sina europeiska sektorskollegor lyfte finanssektorn i New York. Wells Fargo och Citigroup var upp 3,7 respektive 4,4 procent.

Alcoa, som inledde den amerikanska rapportperioden på tisdagskvällen, lyckades inte övertyga sina aktieägare. Bolagets resultat inkom sämre än väntat och aktien var ned 3,0 procent.


Rikspolischefen: Så länge fortsätter gängskjutningarna

Högen med grova brott växer, skjutningarna fortsätter och i Stockholm, just nu hårdast drabbat av den grövsta brottsligheten, blir inte kollegorna fler.

”Jag är besjälad av uppdraget”, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg.Foto:Jesper Frisk

2021 fick tre poliser sätta livet till under sitt arbete, under påskupproren 2022 skadades över 180 poliser.

”Det var människor där som inte visste om de skulle komma levande hem från de pass de var på”, säger Anders Thornberg som säger sig fortfarande ha de anställdas stöd.

Det går trögt att nå målet om 10.000 fler polisanställda i slutet av 2024. Antalet anställda har ökat med närmare 7.500 personer men endast en tredjedel är poliser.

”Jag tror att vi når målet”, säger Anders Thornberg.

Samtidigt: I en av de hårdast drabbade regionerna - Stockholm - var det i slutet av juni bara 20 fler poliser än för 6,5 år sedan, trots att myndighetens budget har vuxit kraftigt. Enligt Anders Thornberg har man infört ett särskilt Stockholmstillägg, som ska göra det lättare att behålla poliser i regionen.

”Poliserna i Stockholm får extra betalt när de arbetar i Stockholm, men de får inte ta med sig den högre lönen till en annan region. Det har gjort skillnad”, säger han.

Samtidigt fortsätter man att låna in personal till huvudstaden från andra delar av landet.

”Till Stockholm, som har det mest utsatta läget nu, tar vi in personer från övriga delar av landet, både utredare av grova brott och vanliga poliser som förstärker regionen”, säger han.

Gänguppgörelser fortsätter att kosta människoliv i stor skala. I slutet av juni hade 197 skjutningar ägt rum, varav 34 med dödlig utgång.

Hur länge kommer det att se ut såhär?

”Jag har tidigare sagt tio år någon gång, men jag vill inte säga någon tid som jag inte kan stå för. Så länge det är fler som kommer till gängen än som samhället lagför så kommer det här att vara ett problem under lång tid framöver. Det är en synnerligen allvarlig situation”, säger Anders Thornberg.

Högarna av komplicerade brottsutredningar växer stadigt. Antalet öppna ärenden som gäller fullbordat mord och dråp var i slutet av maj 763 stycken, varav 591 äldre än ett år.

”Det är mycket svårare att utreda brotten. Till och med de målsägande som blir skjutna och överlever vill inte erkänna att de har blivit skjutna. De vägrar att prata med Polisen, vittnen pratar inte med Polisen”, säger rikspolischefen.

Företag spelar en nyckelroll för att ta tillbaka kontrollen i brottsutsatta områden, enligt Anders Thornberg, inte minst handlare och fastighetsägare.

”Hur ska det gå med ett demokratiskt samhälle om inga handlare vågar vara i ett centrum, om myndigheterna flyttar ut? På rätt många ställen har Polisen varit ensam”, säger han.

Hösten 2018, ett halvår efter han tillträdde, skrev Anders Thornberg till regeringen och vädjade om hjälp. Polisen är en måltavla, skrev han, polisbilar och polishus utsätts för attentat och polisanställda angrips i sina bostäder. Kriminalvården, Socialtjänsten, Migrationsverket, landstingen, teleoperatörerna och fastighetsägarna borde ta ett större ansvar påpekade Anders Thornberg i brevet.

”Polisen har varit väldigt ensamma i det här arbetet”, säger han i dag.

”Samhället har inte lyssnat tillräckligt”, säger Anders Thornberg vidare.

 I en ny skrivelse till regeringen i slutet av förra året pekade han på att läget i den organiserade brottsligheten är ”systemhotande och utgör ett hot mot det demokratiska samhället.” I dag rekryteras tio- till tolvåringar in i kriminalitet, enligt Anders Thornberg.

”Vi har inte varit ute tillräckligt snabbt i Sverige med de förebyggande åtgärderna”, säger han.

”Vi har fått och kommer att få mycket lagstiftning, det är väldigt bra, men allt det här borde naturligtvis med facit i hand kommit tidigare”, säger han vidare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?