Annons

Stockholmsbörsen: Öppning nedåt

Kurserna sjunker i den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Oklarhet kring stödet för utvidgningen av euroområdets räddningsfond och svag inledning på den amerikanska rapportsäsongen bidrar till osäkerheten.

 

Slovakiens parlament röstade sent på tisdagen nej till en knapp fördubbling av euroländernas räddningsfond EFSF. Beskedet var inte oväntat och i en senare omröstning kan beskedet ändras till ett ja. Men tillsammans med en vinst från den amerikanska aluminiumjätten Alcoa som var sämre än väntat är oron tillräcklig för att sänka Stockholmsbörsen.

Det breda indexet OMXSPI är ned cirka 1,1 procent.

Bland storbolagen tappar investmentbolaget Melker Schörling, telekombolaget Ericsson och verkstadsbolaget Atlas Copco mest med nedgångar på 2-3 procent. Atlas Copcos A-aktie är den mest omsatta på börsen.

Atlas Copcos vd Ronnie Leten sa på ett seminarium på onsdagsmorgonen att bolaget ser en avmattning i efterfrågan jämfört med tidigare i år.

De enda storbolagsaktier som stiger är investmentbolaget Ratos A-aktie, livsmedelskedjan Axfood och säkerhetsbolaget Securitas.

Bland de mindre bolagen noterar biltjänstebolaget Mekonomen en uppgång på cirka 8 procent. Bolaget meddelade på onsdagsmorgonen att det köper bildelskedjan Meca Scandinavia av Sjätte AP-fonden.

Största raset drabbar kundtjänstföretaget Transcom. Aktien handlas ned cirka 16 procent efter att bolaget förlorat en skattetvist. På onsdagsmorgonen meddelade det Stenbeckskontrollerade bolaget att det gör en skattereservering på 14,1 miljoner euro, motsvarande 129 Mkr.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera