Råvaror: Priserna på metaller stiger

Priserna på metaller och råolja steg på bred front på onsdagens förmiddagshandel, stöttade av ett positivt riskklimat vilket avspeglades i en svagare dollar och stigande aktiemarknader.

Samtidigt har skuldkrisen i euroområdet fortsatt att vara i fokus. Slovakien röstade som enda euroland hittills ned en utvidgning av räddningsfonden EFSF, men indikerade samtidigt att man troligen kommer att rösta igenom förslaget.

En förtroendeomröstning om regeringen var knuten till utfallet och regeringen måste nu söka nytt parlamentariskt stöd för att undvika nyval.

Slovakien är det sista eurolandet som inte godkänt EFSF-förändringen, som måste accepteras av samtliga länder för att träda i kraft. Något nytt omröstningsdatum om EFSF är inte satt.

Vid 11.40 visade WTI-oljan en uppgång på 0:38 dollar till 86:19 dollar per fat, medan Brent ökade 0:44 dollar till 111:17.

Internationella energimyndigheten, IEA, presenterade på onsdagen sin månadsrapport över oljemarknaden, där efterfrågeprognoserna sänktes för 2011 men framförallt för 2012.

För 2011 sänktes efterfrågeprognosen till 86,23 miljoner fat per dag från 86,28 miljoner, medan den för 2012 justerades ned till 90,48 miljoner fat per dag från 90,96.

IEA skrev också att det globala utbudet sjönk med 0,3 miljoner till 88,7 miljoner fat per dag i september, medan produktionen i Opec- länderna i snitt uppgick till 30,15 miljoner fat per dag, motsvarande en nedgång med 20.000 fat per dag från i augusti.

Lägre produktion i Saudiarabien och Nigeria motverkades delvis av återupptagandet av den libyska produktionen, som snabbt återgick till 350.000 fat per dag vid tidiga oktober, men i genomsnitt 75.000 under september, enligt IEA.

Splittringarna inom Opec har blivit alltmer tydliga sedan det senaste mötet i juni, då framförallt Iran och Saudiarabien stod som motståndare mot varandra i beslut om ändrade produktionskvoter. Spänningarna lär inte ha lättat efter att det amerikanska justitiedepartementet på tisdagskvällen anklagade Iran för att ligga bakom en plan att lönnmörda Saudiarabiens ambassadör i USA.

Sammansvärjningen "riktades och godkändes av delar av den iranska regeringen. Höga företrädare inom dessa myndigheter... var ansvariga", sade åklagare Eric Holder.

Iran förnekade "kategoriskt" att de skulle ha något med det att göra, men nyheten gav stöd till oljepriset som då klättrade över 110 dollar.

Aktörer på oljemarknaden inväntar nu de senaste uppgifterna om lagerutvecklingen i USA, publicerad veckovis av det amerikanska energidepartementet och denna vecka senarelagt till torsdagen på grund av helgfirande. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha stigit med 0,8 miljoner fat, enligt medianen i den sammanställning över 15 analytikers prognoser som gjorts av Bloomberg News. Lagren av bensin väntas ha varit oförändrade, medan destillatlagren väntas ha sjunkit med 0,5 miljoner fat.

Rapporten föregås av den inofficiella API-rapporten som släpps sent på onsdagskvällen.

På London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 166 dollar till 7.456 dollar per ton. Utöver en svagare dollar fick metallerna också stöd av en klart bättre riskaptit i Kina, vilket avspeglades i rejäla uppgångar på de kinesiska aktiemarknaderna.

"Den kraftiga uppgången i aktier gav spekulativt köp i basmetaller intradag, vilket tvingade korta att snabbt täcka deras positioner. Koppar är nu riktningslös, och kan lätt röras av utomstående marknader", sade Wang Mingyi, analytiker vid Galaxy Futures till Bloomberg News.

Bland övriga var zink upp 49 dollar ton till 1.959 dollar per ton, medan aluminium ökade 7 dollar till 2.238.

Alcoas vd Klaus Kleinfeld meddelade i samband med presentationen av bolagets kvartalsrapport att Alcoa har höjt prognosen på den kinesiska efterfrågan på aluminium till en uppgång på 17 procent 2011. Efterfrågan kommer därmed att överstiga utbudet med 800.000 ton i Kina.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp över 24 dollar till knappt 1.687 medan silvret visade en uppgång på 0:77 dollar till 32:84 dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?