1515
Annons

Råvaror: Priserna på metaller stiger

Priserna på metaller och råolja steg på bred front på onsdagens förmiddagshandel, stöttade av ett positivt riskklimat vilket avspeglades i en svagare dollar och stigande aktiemarknader.

Samtidigt har skuldkrisen i euroområdet fortsatt att vara i fokus. Slovakien röstade som enda euroland hittills ned en utvidgning av räddningsfonden EFSF, men indikerade samtidigt att man troligen kommer att rösta igenom förslaget.

En förtroendeomröstning om regeringen var knuten till utfallet och regeringen måste nu söka nytt parlamentariskt stöd för att undvika nyval.

Slovakien är det sista eurolandet som inte godkänt EFSF-förändringen, som måste accepteras av samtliga länder för att träda i kraft. Något nytt omröstningsdatum om EFSF är inte satt.

Vid 11.40 visade WTI-oljan en uppgång på 0:38 dollar till 86:19 dollar per fat, medan Brent ökade 0:44 dollar till 111:17.

Internationella energimyndigheten, IEA, presenterade på onsdagen sin månadsrapport över oljemarknaden, där efterfrågeprognoserna sänktes för 2011 men framförallt för 2012.

För 2011 sänktes efterfrågeprognosen till 86,23 miljoner fat per dag från 86,28 miljoner, medan den för 2012 justerades ned till 90,48 miljoner fat per dag från 90,96.

IEA skrev också att det globala utbudet sjönk med 0,3 miljoner till 88,7 miljoner fat per dag i september, medan produktionen i Opec- länderna i snitt uppgick till 30,15 miljoner fat per dag, motsvarande en nedgång med 20.000 fat per dag från i augusti.

Lägre produktion i Saudiarabien och Nigeria motverkades delvis av återupptagandet av den libyska produktionen, som snabbt återgick till 350.000 fat per dag vid tidiga oktober, men i genomsnitt 75.000 under september, enligt IEA.

Splittringarna inom Opec har blivit alltmer tydliga sedan det senaste mötet i juni, då framförallt Iran och Saudiarabien stod som motståndare mot varandra i beslut om ändrade produktionskvoter. Spänningarna lär inte ha lättat efter att det amerikanska justitiedepartementet på tisdagskvällen anklagade Iran för att ligga bakom en plan att lönnmörda Saudiarabiens ambassadör i USA.

Sammansvärjningen "riktades och godkändes av delar av den iranska regeringen. Höga företrädare inom dessa myndigheter... var ansvariga", sade åklagare Eric Holder.

Iran förnekade "kategoriskt" att de skulle ha något med det att göra, men nyheten gav stöd till oljepriset som då klättrade över 110 dollar.

Aktörer på oljemarknaden inväntar nu de senaste uppgifterna om lagerutvecklingen i USA, publicerad veckovis av det amerikanska energidepartementet och denna vecka senarelagt till torsdagen på grund av helgfirande. Analytiker räknar i snitt med att råoljelagren ska ha stigit med 0,8 miljoner fat, enligt medianen i den sammanställning över 15 analytikers prognoser som gjorts av Bloomberg News. Lagren av bensin väntas ha varit oförändrade, medan destillatlagren väntas ha sjunkit med 0,5 miljoner fat.

Rapporten föregås av den inofficiella API-rapporten som släpps sent på onsdagskvällen.

På London Metal Exchange steg kopparns tremånaderstermin med 166 dollar till 7.456 dollar per ton. Utöver en svagare dollar fick metallerna också stöd av en klart bättre riskaptit i Kina, vilket avspeglades i rejäla uppgångar på de kinesiska aktiemarknaderna.

"Den kraftiga uppgången i aktier gav spekulativt köp i basmetaller intradag, vilket tvingade korta att snabbt täcka deras positioner. Koppar är nu riktningslös, och kan lätt röras av utomstående marknader", sade Wang Mingyi, analytiker vid Galaxy Futures till Bloomberg News.

Bland övriga var zink upp 49 dollar ton till 1.959 dollar per ton, medan aluminium ökade 7 dollar till 2.238.

Alcoas vd Klaus Kleinfeld meddelade i samband med presentationen av bolagets kvartalsrapport att Alcoa har höjt prognosen på den kinesiska efterfrågan på aluminium till en uppgång på 17 procent 2011. Efterfrågan kommer därmed att överstiga utbudet med 800.000 ton i Kina.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp över 24 dollar till knappt 1.687 medan silvret visade en uppgång på 0:77 dollar till 32:84 dollar.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?