1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan något starkare

USA-räntorna visade små förändringar på tisdagskvällen svensk tid men har sjunkit något i den asiatiska handeln.

På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,30 procent, oförändrat jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 2 punkter ned på 2,13 procent.

En emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar på tisdagen mötte relativt god efterfrågan, men gav inget direkt utslag i marknaden.

Räntan blev 0,544 procent, jämfört med väntade 0,540 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån hamnade på 3,30, jämfört med snittet på 3,26 vid de senaste sex emissionerna.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 37,8 procent, jämfört med 35,7 procent vid närmast föregående auktion.

På onsdagen säljs tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar och på torsdagen 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar.

Senaten i den amerikanska kongressen blockerade på tisdagskvällen president Barack Obamas jobbpaket om 447 miljarder dollar. Resultatet av testomröstningen blev 50-49, vilket är klart mindre än de 60 röster för som hade krävts för att förslaget skulle föras vidare.

Barack Obama lovade att ändå gå vidare med paketet, och försöka få igenom enskilda delar i kongressen.

"Kvällens omröstning är på intet sätt slutet på denna kamp", sa Barack Obama i ett uttalande.

Finansminister Timothy Geithner anklagade republikanerna för att inte vilja göra något för att hjälpa ekonomin. Om inte kongressen agerar så kommer tillväxten att bli svagare och fler förlora sina jobb.

Angående Europa sa han att de måste gå bortom de planerade rekapitaliseringarna av bankerna för att lösa skuldkrisen.

"Det viktigaste problemet är att de måste säkra att de större ekonomierna i Europa som är under tryck nu kan låna till nivåer som de har råd med. De inser behovet att göra mer än vad de har gjort hittills", sa han.

Senaten röstade på tisdagen samtidigt för ett förslag riktat mot Kinas valutapolitik. Enligt förslaget kan amerikanska företag söka tullar på kinesiska varor för att motverka en undervärderad valuta. Det ger ett mandat till finansdepartementet att identifiera valutor i "obalans", i stället för att direkt besluta om en växelkurs är manipulerad, vilket nuvarande lagstiftning kräver.

"Det finns alltid folk som inte vill stå upp emot Kina och jag anser, helt ärligt, att de undergräver vår förmåga att stoppa blödningen i våra tillverkningsjobb", sa senator Sherrod Brown, demokrat från Ohio.

Det är däremot mycket tveksamt om representanthuset kommer att ta upp förslaget då en del storföretagare varnat för att det kan utlösa ett handelskrig med Kina och då förslaget även mött motstånd från ledande republikaner.

"Förslaget är riktat mot USA:s valpolitik och givet parallellerna med det tidiga 1930-talet så kommer hotet om ett handelskrig att hindra det från att bli verklighet", skrev Tim Condon på ING Groep i en kommentar enligt Bloomberg News.

Vita Huset har ännu inte officiellt motsatt sig förslaget men uttryckt oro över förslag som kan innebära ett brott mot internationella handelsavtal.

Timothy Geithner sa på tisdagen att Kina måste röra sig fortare vad gäller yuanen och tillåta den att appreciera, och att han är "mycket stöttande" över syftet med lagförslaget i senaten. Han konstaterade att yuanen stigit med 10 procent realt sedan sommaren 2010, vilket är för långsamt, och att USA har tryckt på Kina "mycket hårt" vad gäller valutan.

Ma Zhaoxu, talesman för Kinas utrikesdepartement, sade i ett uttalande att förslaget, i namn av så kallad valutaobalans, är protektionism och ett allvarligt brott mot WTO-reglerna. Det kommer inte att lösa USA:s problem med ekonomin och sysselsättningen. Samma tongångar kom från Kinas centralbank, PBOC.

Japanska räntor har visat små förändringar, med den tioåriga statsobligationen kvar på 1,00 procent.

Maskinorderingången steg med 11,0 procent i augusti jämfört med månaden före, och steg med 2,1 procent jämfört med motsvarande månad för ett år sedan. Väntat var en uppgång med 3,9 respektive nedgång med 3,6 procent.

"Detta var en lättnad då vi trodde att investeringarna hade börjat falla med ökad osäkerhet i Europa och USA, men dagens uppgång garanterar inte uthålliga kapitalinvesteringar framöver", sa Masamichi Adachi på JPMorgan Chase till Bloomberg News.

På valutamarknaden stärktes euron efter svensk stängning på tisdagen, men har tappat till 1,361 mot dollarn och 104,40 mot yenen på onsdagen, i spåren av risk för spänningar mellan USA och Kina och fortsatt osäkerhet om hanteringen av den europeiska skuldkrisen. Yuanen visar relativt små nettoförändringar mot dollar, med handel runt 6,380.

"Relationerna mellan USA och Kina kan komma att förvärras, och leda till ett handelskrig som kan bromsa den globala ekonomin. Biasen är definitivt för riskaversion och för att köpa dollar och yen", sa Marito Ueda på FX Prime till Bloomberg News.

Företrädare för Japans största företagarorganisation, Nippon Keidanren, uppgav till finansminister Jun Azumi att den starka yenen är ett problem.

På tisdagskvällen röstade Slovakiens parlament, i en första omröstning, nej till en utvidgning av den tillfälliga stödfonden EFSF. En förtroendeomröstning om regeringen var knuten till utfallet och regeringen måste nu söka nytt parlamentariskt stöd för att undvika nyval. Oppositionspartiet Smer är villigt att godkänna EFSF-förändringen men anser att bollen nu ligger hos regeringen att komma med förslag. Något nytt omröstningsdatum om EFSF är inte satt.

"Så småningom kommer en ja-omröstning att säkras. Vill Slovakien verkligen vara ensamma bland euroområdets 17 medlemmar vad gäller detta, och när Europa står på spel", sa Tim Ash på Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

Slovakien är det sista eurolandet som inte godkänt EFSF-förändringen, som måste accepteras av samtliga länder för att träda i kraft.

Robert Rennie på Westpac Securities i Sydney sade att de under en tid haft svaga utsikter för euron.

"Europa går tydligt mot recession. I grund och botten är detta en likviditets-, solvens- och därmed ekonomisk fråga som behöver lösas, och det behöver lösas snabbt", sa han enligt Bloomberg News.

Kronan har stärkts marginellt mot dollarn och euron.

På onsdagens agenda står för svensk del TNS Prosperas enkät om inflationsförväntningarna, partiledardebatt och konjunkturprognos från Byggindustrierna.

I övriga Europa väntas franskt KPI, brittisk arbetslöshet och industriproduktionen i hela euroområdet.

Från USA kommer protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 20-21 september, vilket publiceras klockan 20 svensk tid.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

RoboMarkets lanserar nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

I maj meddelade RoboMarkets Deutschland GmbH – BaFin-reglerad mäklare med huvudkontor i Frankfurt och lokal närvaro i Stockholm – att bolaget lanserar ett nytt erbjudande exklusivt för professionella kunder – RoboMarkets PRO.

– Om du handlar aktivt och uppfyller kraven för att klassificeras som professionell kund är det betydligt mer fördelaktigt att handla med en EU-reglerad mäklare än att gå utanför EU. Genom att handla med en mäklare som regleras inom EU har man till exempel ett bättre skydd, större utbud av insättnings- och uttagsmetoder samt tillgång till lokal kundsupport, säger Maximilian Ström, ansvarig för kundrelationer på RoboMarkets.

Under 2018 genomförde Europeiska värdepappersmyndigheten ESMA en förändring av regelverket som innebar en begränsning av hävstångsnivån för CFDs. Detta gjorde att många aktiva traders flyttade sin handel till mäklare reglerade utanför EU, dels för att många inte uppfyllde kriterierna för att klassificeras som professionella kunder, dels för att mäklare utanför EU var mer aktiva.

Sedan dess har mycket förändrats och till följd av den starka marknadsutvecklingen de senaste åren har antalet traders som handlar stora volymer i aktier, CFDs och valuta ökat markant.

– Vi ser en stor efterfrågan på produkter med hög hävstång i denna kundgrupp och vi fokuserar på att erbjuda den bästa möjliga helhetstjänsten – från registrering och onboarding till anpassade villkor för de mest populära produkterna – CFDs på de stora indexen, valutamajors och råvaror, säger Maximilian Ström.

RoboMarkets PRO - mäklaren för aktiva traders

RoboMarkets PRO fokuserar på aktiva traders och erbjuder attraktiva villkor för handel i över 12 000 instrument och 7 tillgångklasser.

– Via CFDs är det enkelt är ta både långa och korta positioner i aktier, ETFs, index, råvaror, krypto och FX och många instrument handlas i stort sett dygnet runt. Dessutom erbjuder vi handel i DE40 utan finansieringskostnad fram till årsskiftet, hävstång upp till 1:300, tradingkonto i dollar och euro samt många andra verktyg för att möta de höga krav som ställs av professionella kunder, säger Maximilian Ström.

LÄNK: Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets Pro 

Fakta om RoboMarkets

RoboMarkets är en etablerad multi-asset mäklare i Europa och Premium Partner till fotbollsklubben Eintracht Frankfurt och BMW M Motorsport team.

Bolaget representeras i Sverige av RoboMarkets Nordic AB som är ett dotterbolag till RoboMarkets Deutschland GmbH med huvudkontor i Frankfurt. RoboMarkets Deutschland övervakas av den tyska federala finansinspektionen (BaFin) och det svenska bolaget är registrerat hos Finansinspektionen som anknutet ombud (tied agent). RoboMarkets etablerades 2012 och sedan dess har bolagets tjänster använts av tusentals kunder.

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 74-89% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?