Räntor och valutor: Kronan något starkare

USA-räntorna visade små förändringar på tisdagskvällen svensk tid men har sjunkit något i den asiatiska handeln.

På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,30 procent, oförändrat jämfört med svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 2 punkter ned på 2,13 procent.

En emission av treåriga statsobligationer för 32 miljarder dollar på tisdagen mötte relativt god efterfrågan, men gav inget direkt utslag i marknaden.

Räntan blev 0,544 procent, jämfört med väntade 0,540 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. Bid/cover-nivån hamnade på 3,30, jämfört med snittet på 3,26 vid de senaste sex emissionerna.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 37,8 procent, jämfört med 35,7 procent vid närmast föregående auktion.

På onsdagen säljs tioåriga statsobligationer för 21 miljarder dollar och på torsdagen 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar.

Senaten i den amerikanska kongressen blockerade på tisdagskvällen president Barack Obamas jobbpaket om 447 miljarder dollar. Resultatet av testomröstningen blev 50-49, vilket är klart mindre än de 60 röster för som hade krävts för att förslaget skulle föras vidare.

Barack Obama lovade att ändå gå vidare med paketet, och försöka få igenom enskilda delar i kongressen.

"Kvällens omröstning är på intet sätt slutet på denna kamp", sa Barack Obama i ett uttalande.

Finansminister Timothy Geithner anklagade republikanerna för att inte vilja göra något för att hjälpa ekonomin. Om inte kongressen agerar så kommer tillväxten att bli svagare och fler förlora sina jobb.

Angående Europa sa han att de måste gå bortom de planerade rekapitaliseringarna av bankerna för att lösa skuldkrisen.

"Det viktigaste problemet är att de måste säkra att de större ekonomierna i Europa som är under tryck nu kan låna till nivåer som de har råd med. De inser behovet att göra mer än vad de har gjort hittills", sa han.

Senaten röstade på tisdagen samtidigt för ett förslag riktat mot Kinas valutapolitik. Enligt förslaget kan amerikanska företag söka tullar på kinesiska varor för att motverka en undervärderad valuta. Det ger ett mandat till finansdepartementet att identifiera valutor i "obalans", i stället för att direkt besluta om en växelkurs är manipulerad, vilket nuvarande lagstiftning kräver.

"Det finns alltid folk som inte vill stå upp emot Kina och jag anser, helt ärligt, att de undergräver vår förmåga att stoppa blödningen i våra tillverkningsjobb", sa senator Sherrod Brown, demokrat från Ohio.

Det är däremot mycket tveksamt om representanthuset kommer att ta upp förslaget då en del storföretagare varnat för att det kan utlösa ett handelskrig med Kina och då förslaget även mött motstånd från ledande republikaner.

"Förslaget är riktat mot USA:s valpolitik och givet parallellerna med det tidiga 1930-talet så kommer hotet om ett handelskrig att hindra det från att bli verklighet", skrev Tim Condon på ING Groep i en kommentar enligt Bloomberg News.

Vita Huset har ännu inte officiellt motsatt sig förslaget men uttryckt oro över förslag som kan innebära ett brott mot internationella handelsavtal.

Timothy Geithner sa på tisdagen att Kina måste röra sig fortare vad gäller yuanen och tillåta den att appreciera, och att han är "mycket stöttande" över syftet med lagförslaget i senaten. Han konstaterade att yuanen stigit med 10 procent realt sedan sommaren 2010, vilket är för långsamt, och att USA har tryckt på Kina "mycket hårt" vad gäller valutan.

Ma Zhaoxu, talesman för Kinas utrikesdepartement, sade i ett uttalande att förslaget, i namn av så kallad valutaobalans, är protektionism och ett allvarligt brott mot WTO-reglerna. Det kommer inte att lösa USA:s problem med ekonomin och sysselsättningen. Samma tongångar kom från Kinas centralbank, PBOC.

Japanska räntor har visat små förändringar, med den tioåriga statsobligationen kvar på 1,00 procent.

Maskinorderingången steg med 11,0 procent i augusti jämfört med månaden före, och steg med 2,1 procent jämfört med motsvarande månad för ett år sedan. Väntat var en uppgång med 3,9 respektive nedgång med 3,6 procent.

"Detta var en lättnad då vi trodde att investeringarna hade börjat falla med ökad osäkerhet i Europa och USA, men dagens uppgång garanterar inte uthålliga kapitalinvesteringar framöver", sa Masamichi Adachi på JPMorgan Chase till Bloomberg News.

På valutamarknaden stärktes euron efter svensk stängning på tisdagen, men har tappat till 1,361 mot dollarn och 104,40 mot yenen på onsdagen, i spåren av risk för spänningar mellan USA och Kina och fortsatt osäkerhet om hanteringen av den europeiska skuldkrisen. Yuanen visar relativt små nettoförändringar mot dollar, med handel runt 6,380.

"Relationerna mellan USA och Kina kan komma att förvärras, och leda till ett handelskrig som kan bromsa den globala ekonomin. Biasen är definitivt för riskaversion och för att köpa dollar och yen", sa Marito Ueda på FX Prime till Bloomberg News.

Företrädare för Japans största företagarorganisation, Nippon Keidanren, uppgav till finansminister Jun Azumi att den starka yenen är ett problem.

På tisdagskvällen röstade Slovakiens parlament, i en första omröstning, nej till en utvidgning av den tillfälliga stödfonden EFSF. En förtroendeomröstning om regeringen var knuten till utfallet och regeringen måste nu söka nytt parlamentariskt stöd för att undvika nyval. Oppositionspartiet Smer är villigt att godkänna EFSF-förändringen men anser att bollen nu ligger hos regeringen att komma med förslag. Något nytt omröstningsdatum om EFSF är inte satt.

"Så småningom kommer en ja-omröstning att säkras. Vill Slovakien verkligen vara ensamma bland euroområdets 17 medlemmar vad gäller detta, och när Europa står på spel", sa Tim Ash på Royal Bank of Scotland till Bloomberg News.

Slovakien är det sista eurolandet som inte godkänt EFSF-förändringen, som måste accepteras av samtliga länder för att träda i kraft.

Robert Rennie på Westpac Securities i Sydney sade att de under en tid haft svaga utsikter för euron.

"Europa går tydligt mot recession. I grund och botten är detta en likviditets-, solvens- och därmed ekonomisk fråga som behöver lösas, och det behöver lösas snabbt", sa han enligt Bloomberg News.

Kronan har stärkts marginellt mot dollarn och euron.

På onsdagens agenda står för svensk del TNS Prosperas enkät om inflationsförväntningarna, partiledardebatt och konjunkturprognos från Byggindustrierna.

I övriga Europa väntas franskt KPI, brittisk arbetslöshet och industriproduktionen i hela euroområdet.

Från USA kommer protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 20-21 september, vilket publiceras klockan 20 svensk tid.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från InsiconAnnons

Ny förbättrad version av Insicon i2i ger ännu snabbare time-to-market

Insicon har hjälpt såväl stora som små skadeförsäkringsbolag till ökad tillväxt sedan 2010 genom deras smarta och skalbara affärssystem ‘Insicon i2i’. Nu väntar spännande nyheter när en ny förbättrad version av systemet lanseras som lyfter användarupplevelsen och den tekniska plattformen till en ny nivå. 

- Den nya versionen har en responsiv design, hög användarvänlighet, ger kunden full kontroll och kortar framförallt ner time-to-market, säger Sasa Petric, chefsutvecklaren av systemet och en av grundarna av Insicon. 

Komplett och anpassningsbar lösning

Ett skadeförsäkringsbolag har många komplexa frågeställningar som ett affärssystem behöver hantera och med Insicons nya version av i2i erbjuds en komplett och anpassningsbar lösning som är enkel att administrera på egen hand. Genom att använda sig av den senaste teknologin är varje enskild del av systemet öppet för integration genom API:er.

Snabbare time to market

I den nya versionen ges användaren utmärkta förutsättningar till en betydligt snabbare time to market jämfört med andra system. Från den dag ett bolag bestämmer sig för att ta del av Insicons lösning kan produkterna lanseras inom 2-4 månader vilket är betydligt fortare än äldre system. Tack vare i2i kan också prissättning och centrala processer ändras i realtid.

– Vid användandet av andra äldre system kan till exempel enbart en förändring av prisberäkningen vara ett projekt på 6-12 månader. Detta begränsar affären stort. Insicon i2i möjliggör att nya affärsupplägg och justering kommer ut snabbt på marknaden, säger Insicons VD Måns Hulterström. 

Skalbart för alla volymer

Eftersom Insicon i2i är skalbart passar det för skadeförsäkringsbolag, mäklare, agenter och captives i alla storlekar, där Insicons kunder ges möjlighet att växa med systemet. Allt från mindre bolag och startups i Sverige, Norge och Belgien till större aktörer som ICA Försäkring har upptäckt fördelarna med Insicon i2i. Flexibiliteten fick till exempel ICA Försäkring att nyligen förlänga sitt avtal med ytterligare fem år, ett besked som välkomnas av Måns Hulterström. 

– Vi är glada att vi genom ett nytt mångårigt avtal kan fortsätta stötta ICA Försäkring i deras resa att bli ett av Sveriges fem största försäkringsbolag, säger Måns.

Lösningen till ”Insurance-in-a-Box”

Insicon har ett samarbete med TietoEVRY, ett av världens största konsultföretag inom IT-implementationer och de senaste åren har det börsnoterade finska företaget börjat satsa allt mer inom försäkringsindustrin. TietoEVRY har tagit fram ett koncept de kallar för ”Insurance-in-a-Box” som sätter ihop viktiga system för ett försäkringsbolag. Insicons i2i-lösning är själva affärssystemet i ”Insurance-in-a-Box” som håller ihop affärslogik och centrala processer. Samarbetet innebär också ett globalt distributions- och servicenätverk för alla gemensamma kunder.

Fakta

Insicon i2i är ett komplett affärssystem för skadeförsäkringsbolag. Byggt för att ge kunderna stor flexibilitet och möjliggöra digitalisering.

Grundat: 2009

VD: Måns Hulterström

Mail: mans.hulterstrom@insicon.se

Hemsida: insicon.se 

 

 

Mer från Insicon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Insicon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?