1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna vänder upp i förmiddagens handel på onsdagen, efter ett mindre nedställ på morgonen. Samtidigt tappar dollarn mot andra valutor i takt med att europeiska aktiemarknader vänder upp efter initiala nedgångar.

Euron stärks till den högsta nivån mot dollarn sedan mitten av september, och rörelsen fick extra stöd av stoplossorder när euron bröt igenom 1,3700.

Den tyska tioårsräntan stiger samtidigt till den högsta nivån sedan början av september, en signal om att risksentimentet har förbättrats från mycket låga nivåer. Det förändrade sentimentet ledde också till svag efterfrågan i en emission av 30-åriga tyska statsobligationer på förmiddagen.

Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB Merchant Banking, ser ingen enskild faktor som vände sentimentet på förmiddagen, det är mer en fortsättning på de senaste dagarnas försiktigt hoppfulla inställning om att de europeiska politikerna nu är på väg att enas om kraftfulla åtgärder för att lösa krisen, efter en tillfällig paus i samband med det slovakiska parlamentets behandling av frågan om utvidgningen av stödfonden EFSF.

"Man hade prisat in en ganska hög riskpremie på euron. Det har funnits en oro för att euron inte ska klara sig, nu är man i stället i en fas där man tror att politikerna är redo att vidta åtgärder", säger Richard Falkenhäll.

Han konstaterar att budskapen från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy på söndagen, om att de inom tre veckor ska ha arbetat fram en plan för att rekapitalisera bankerna, få Grekland på fötter och ordna Europas ekonomiska styrning, var en viktig faktor för att åtminstone kortsiktigt se mer hoppfullt på en lösning på euroområdets problem som inte innebär en oordnad default.

Enligt Richard Falkenhäll tyder den senaste tidens budskap från ledande politiker på att de har kommit ur "förnekelsefasen" och att de nu börjar få en klar bild av vad som måste göras i fråga om att rekapitalisera banker och motverka spridningseffekter från en eventuell grekisk default.

Efter förberedande åtgärder som kan beslutas i samband med EU-toppmötet den 23 oktober och G20-mötet 3-4 november, kanske det finns skäl att räkna med att det kan ske en ordnad nedskrivning av den grekiska statsskulden redan före årsskiftet. I så fall är det också rimligt att räkna med att privata investerare får räkna med större nedskrivningar än de 21 procent som var överenskommelsen vid eurotoppmötet den 21 juli, SEB:s bedömning är att det åtminstone kommer att handla om 50 procent.

Richard Falkenhäll betonar dock att det nyvunna förtroendet är mycket bräckligt, "det behövs bara rätt person säger rätt (eller fel) sak för att det ska vända".

Enligt rapporter från Slovakien tänker parlamentet försöka inleda procedurdiskussioner för en ny omröstning om EFSF redan på onsdagen, och analytiker tolkar kommentarerna från ledande politiker som att parlamentet kommer att acceptera förslaget i den andra rundan.

En rapport från Eurostat visade vidare att industriproduktionen i euroområdet var starkare än väntat i augusti, och steg 1,2 procent från i juli och 5,3 procent från augusti 2010. Enligt Bloomberg News väntades -0,8 respektive +2,1 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger också på onsdagsförmiddagen, om än något mindre än tyska räntor. Kronan handlas stabilt till något starkare mot euron, och stärks därmed markant mot dollarn.

Sveriges Byggindustrier, BI, räknar i en ny prognos med att en svagare ekonomi kyler ner byggkonjunkturen, och ökningen i bygginvesteringarna dämpas till 1 procent 2012, från 9 procent i år.

"Vi ser en mycket svag BNP-utveckling framför oss och detta kommer att påverka de konjunkturkänsliga delarna av byggindustrin tämligen snabbt", sa Johan Deremar, nationalekonom på BI, i en kommentar.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso väntas på onsdagen lägga fram ett förslag till rekapitalisering av bankerna, ett underlag inför EU-toppmötet den 23 oktober.

Flera medier har rapporterat om att europeiska banktillsynsmyndigheten EBA begärt in mer information från bankerna som en del av en översyn av kapitalställningen. Bland annat ska bankerna uppge "relevanta förändringar" i balansräkningarna sedan i juni, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Financial Times planerar EBA att kräva så mycket som 9 procent i kärnprimärkapitalrelation, även om något slutligt förslag inte lagts fram. EBA själva vill inte ge någon närmare kommentar.

"Detta är inget nytt stresstest, utan mer av en uppdatering av siffror om utländsk exponering, en uppföljning till det gamla stresstestet", sade Ben Fischer, talesman för den tyska tillsynsmyndigheten Bafin, till Bloomberg News.

Från USA kommer protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 20-21 september, vilket publiceras klockan 20 svensk tid, det möte där Fed beslutade om "Operation Twist".


Innehåll från AccentureAnnons

Bransch i omvandling: Det här krävs för partnerskap med den nya elkunden

Vinterns elpriser har, minst sagt, fått konsumenterna att lägga märke till sin elräkning. Nu måste elbolagen visa kunderna att de erbjuder något mer än bara en faktura, och det finns framförallt fem områden som krävs för att skapa partnerskap med den nya elkunden.

Läs mer om vad som krävs för att bli framtidens elleverantör 

Det är mycket el på agendan just nu. Efter en vinter med rekordhöga elpriser har Rysslands invasion av Ukraina satt kniven mot strupen på den europeiska energianvändningen, samtidigt som klimatkrisen kräver en omställning från fossila bränslen i varenda bransch, från transport till ståltillverkning.

– Energi är verkligen en bransch under stark omvandling, och det sker brett i hela samhället, konstaterar Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

– Framförallt ser vi att kunderna, oavsett om det är privatkunder eller företagskunder, i dag ställer helt andra krav på sin elleverantör än vad de har gjort tidigare.

Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.
Fredrik Engdar, ansvarig för affärsområde energi på Accenture.

Rapporten ”The New Energy Consumer” från Accenture konstaterar att relationen mellan kund och elleverantör tidigare var i princip transaktionsbaserad. El kom ur två hål i väggen, räkningen betalades, ingen tänkte mer på det än så.

– Men både det höga elpris vi ser nu och den höga medvetenhet som finns kring hållbarhet har ändrat det här markant. Slutkunden idag vill vara med och bidra till energi-omställningen genom att köpa grönare el, men de vill också ha hjälp från elbolagen med att effektivisera sin egen elkonsumtion.

Perspektivskifte av stora mått

Och det här ställer elbolagen inför ett perspektivskifte av stora mått. Inte minst kräver det en ny syn på vad som egentligen skapar värde för både dem själva, och för kunden. Enligt rapporten är det framförallt fem områden som elbolagen behöver fundera över för att skapa en känslomässig, snarare än transaktionsbaserad, relation med sina kunder: Syfte, Produkter, Teknikplattformar, Talang och Partnerskap.

– Alla de här fem är lika viktiga, men att ha ett ambitiöst och genuint syfte som fylls med reellt innehåll snarare än floskler är grunden. Syftet skall sedan driva åtgärder, för det är utan tvekan så att kunder och företag vill köpa tjänster och produkter från företag som bidrar till omställningen kring hållbarhet.

Det är med ett tydligt syfte företagen kan hitta riktningen för att utveckla nya produkter och tekniska plattformar, det är med ett tydligt syfte de kan attrahera anställda och kunder, och det är med ett tydligt syfte de hittar de partnerskap som blir avgörande för att kunna bli en viktig spelare, inte bara på elmarknaden, utan i den energiomställning som nu sker inom hela samhället. Och här ser Fredrik Engdar att de svenska bolagen ligger bra till.

– Många svenska elbolag ligger redan långt framme, för de vet vad de vill åstadkomma och de verkar vara genuina i sin önskan att nå dit. Nu gäller det att ta nästa steg och fortsätta driva omvandlingen mot ett hållbart samhälle.

Rapporten visar även att konsumenterna vill ha hjälp att själva ställa om sin energikonsumtion. Dels via råd och tips, dels också via nya produkter och miljövänliga alternativ. 

– De svenska bolagen ligger bra till när det gäller att erbjuda grön el, men sen behöver de hjälpa kunderna i deras omställning och effektivisera elanvändningen. För att åstadkomma detta behövs både större insikt i kunders beteende och behov, samt nya typer av produkter. 

Nya former av partnerskap

En annan viktig aspekt av omställningen är nya former av partnerskap för att i nära samarbete med företagskunder och andra aktörer på marknaden förändra energianvändningen. 

– Partnerskap är en hjärtefråga för mig. Energiomställningen har redan lett till helt nya sorters gränsöverskridande samarbeten mellan branscher som vi inte har sett så ofta tidigare.

Till exempel möbelföretag som säljer solpaneler, snabbmatskedjor som blir laddstationer för elbilar, oljebolag som köper kraftbolag – kombinationerna är många, ibland överraskande och uppstår överallt.

– Det är den ökande kundinsikten, och självinsikten, som ligger bakom. Företagen inser att de inte kan göra allt själv, utan att de måste ingå partnerskap både med aktörer i andra branscher och med snabba, digitala startups som kan hjälpa till att utveckla nya förmågor och snabba på energiomställningen. De här konstellationerna kommer att vara avgörande för att klara av att vara relevant på den nya energimarknaden.

Läs mer om elbranschens omställning 

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?