Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna vänder upp i förmiddagens handel på onsdagen, efter ett mindre nedställ på morgonen. Samtidigt tappar dollarn mot andra valutor i takt med att europeiska aktiemarknader vänder upp efter initiala nedgångar.

Euron stärks till den högsta nivån mot dollarn sedan mitten av september, och rörelsen fick extra stöd av stoplossorder när euron bröt igenom 1,3700.

Den tyska tioårsräntan stiger samtidigt till den högsta nivån sedan början av september, en signal om att risksentimentet har förbättrats från mycket låga nivåer. Det förändrade sentimentet ledde också till svag efterfrågan i en emission av 30-åriga tyska statsobligationer på förmiddagen.

Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB Merchant Banking, ser ingen enskild faktor som vände sentimentet på förmiddagen, det är mer en fortsättning på de senaste dagarnas försiktigt hoppfulla inställning om att de europeiska politikerna nu är på väg att enas om kraftfulla åtgärder för att lösa krisen, efter en tillfällig paus i samband med det slovakiska parlamentets behandling av frågan om utvidgningen av stödfonden EFSF.

"Man hade prisat in en ganska hög riskpremie på euron. Det har funnits en oro för att euron inte ska klara sig, nu är man i stället i en fas där man tror att politikerna är redo att vidta åtgärder", säger Richard Falkenhäll.

Han konstaterar att budskapen från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy på söndagen, om att de inom tre veckor ska ha arbetat fram en plan för att rekapitalisera bankerna, få Grekland på fötter och ordna Europas ekonomiska styrning, var en viktig faktor för att åtminstone kortsiktigt se mer hoppfullt på en lösning på euroområdets problem som inte innebär en oordnad default.

Enligt Richard Falkenhäll tyder den senaste tidens budskap från ledande politiker på att de har kommit ur "förnekelsefasen" och att de nu börjar få en klar bild av vad som måste göras i fråga om att rekapitalisera banker och motverka spridningseffekter från en eventuell grekisk default.

Efter förberedande åtgärder som kan beslutas i samband med EU-toppmötet den 23 oktober och G20-mötet 3-4 november, kanske det finns skäl att räkna med att det kan ske en ordnad nedskrivning av den grekiska statsskulden redan före årsskiftet. I så fall är det också rimligt att räkna med att privata investerare får räkna med större nedskrivningar än de 21 procent som var överenskommelsen vid eurotoppmötet den 21 juli, SEB:s bedömning är att det åtminstone kommer att handla om 50 procent.

Richard Falkenhäll betonar dock att det nyvunna förtroendet är mycket bräckligt, "det behövs bara rätt person säger rätt (eller fel) sak för att det ska vända".

Enligt rapporter från Slovakien tänker parlamentet försöka inleda procedurdiskussioner för en ny omröstning om EFSF redan på onsdagen, och analytiker tolkar kommentarerna från ledande politiker som att parlamentet kommer att acceptera förslaget i den andra rundan.

En rapport från Eurostat visade vidare att industriproduktionen i euroområdet var starkare än väntat i augusti, och steg 1,2 procent från i juli och 5,3 procent från augusti 2010. Enligt Bloomberg News väntades -0,8 respektive +2,1 procent.

Svenska statsobligationsräntor stiger också på onsdagsförmiddagen, om än något mindre än tyska räntor. Kronan handlas stabilt till något starkare mot euron, och stärks därmed markant mot dollarn.

Sveriges Byggindustrier, BI, räknar i en ny prognos med att en svagare ekonomi kyler ner byggkonjunkturen, och ökningen i bygginvesteringarna dämpas till 1 procent 2012, från 9 procent i år.

"Vi ser en mycket svag BNP-utveckling framför oss och detta kommer att påverka de konjunkturkänsliga delarna av byggindustrin tämligen snabbt", sa Johan Deremar, nationalekonom på BI, i en kommentar.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso väntas på onsdagen lägga fram ett förslag till rekapitalisering av bankerna, ett underlag inför EU-toppmötet den 23 oktober.

Flera medier har rapporterat om att europeiska banktillsynsmyndigheten EBA begärt in mer information från bankerna som en del av en översyn av kapitalställningen. Bland annat ska bankerna uppge "relevanta förändringar" i balansräkningarna sedan i juni, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Financial Times planerar EBA att kräva så mycket som 9 procent i kärnprimärkapitalrelation, även om något slutligt förslag inte lagts fram. EBA själva vill inte ge någon närmare kommentar.

"Detta är inget nytt stresstest, utan mer av en uppdatering av siffror om utländsk exponering, en uppföljning till det gamla stresstestet", sade Ben Fischer, talesman för den tyska tillsynsmyndigheten Bafin, till Bloomberg News.

Från USA kommer protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 20-21 september, vilket publiceras klockan 20 svensk tid, det möte där Fed beslutade om "Operation Twist".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?