1515
Annons

Råvaror: Oljepriset stiger igen

Basmetallerna handlades fortsatt lägre under tisdagens tidiga kvällshandel. Guldet följde med övriga metaller i vandringen nedåt. Oljan vände upp och trotsade det negativa sentimentet.

På finansmarknaderna hade de amerikanska börsindexen en oregelbunden utveckling efter drygt tre timmars handel på tisdagen. Investerarna agerade avvaktande inför utfallet från den slovakiska omröstningen om en utökning av den europeiska stödfonden, EFSF, och tisdagskvällens startskott i den amerikanska rapportsäsongen.

På ädelmetallmarknaden hade guldet vid klockan 18.40 tappat drygt 13 dollar till 1.663:47 dollar per uns. Spotpriset på silver var samtidigt ned 0:10 dollar till 32:00.

"Guldet rör sig i linje med de andra råvarorna och reagerar till makroekonomiska händelser", sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på MF Global Holdings, till Bloomgerg News.

Bland basmetallerna sjönk koppar med 205 dollar till 7.290 dollar per ton.

"Köp på den fysiska marknaden var egentligen inte aktivt i går, vilket indikerar att det generella sentimentet fortfarande är oroligt trots rallyt i London. Det blev aldrig någon boom på den fysiska marknaden i vår, och i takt med att ekonomin bromsar in, är det ännu mer osannolikt i höst", sade Wang Jingjing, analytiker vid Founder Futures till Bloomberg News.

Zink backade 32 dollar till 1.919 dollar per ton, medan aluminium sjönk 28 dollar till 2.231.

På råoljemarknaden var WTI-oljans novembertermin upp 0:29 dollar till 85:70 dollar per fat, medan Brents motsvarighet ökade 1:40 dollar till 110:35.

Table


Nedgången på bostadsmarknaden fortsätter

Prisnedgångarna på både bostadsrätter och villor fortsätter – och hårdast drabbat är Stockholm.

”Även om många försäljningar fortfarande görs snabbt, och vissa till höga slutpriser, får vi räkna med att osäkerheten håller i sig en tid framöver”, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Fallet fortsätter.
Fallet fortsätter.Foto:Amanda Lindgren; Fredrik Sandberg/TT

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter fortsätter att sjunka. I hela landet gick priserna ned med i genomsnitt -3 procent i juni. En lika stor nedgång kan noteras på bostadsrättsmarknaden i Storstockholm och centrala Stockholm under den senaste månaden. En något mindre nedgång kan noteras på bostadsrätter i Göteborg och Malmö; i Storgöteborg ligger nedgången den senaste månaden på -2 procent och i Stormalmö på -1 procent.

Storstockholm leder nedgången även på villamarknaden, som i huvudstadsregionen sjönk med -2 procent i juni. I Storgöteborg och Stormalmö låg motsvarande siffra på -1 procent, men utanför storstadsregionerna var priserna relativt oförändrade. Enligt Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, tenderar villapriserna att vara mer stabila än bostadsrätterna när marknaden är orolig.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling, anser att prisförändringarna som redovisas är en aning missvisande.

”De visar inte hur mycket köparnas betalningsvilja har minskat. Samtidigt beror den stora mängden osålda bostäder just på att en stor del av köparna inte vill betala tillräckligt mycket för att matcha säljarnas krav”, säger han i en skriftlig kommentar.

För att undvika ekonomiska bakslag råder Johan Nordenfelt alltid kunderna att sälja den gamla bostaden innan den nya förvärvas. Ju sämre marknaden blir, desto bättre blir strategin, enligt Nordenfelt.

Han fortsätter:

”Det är viktigt att det säljs undan bostäder nu under sommaren om utbudet skall balanseras av efterfrågan efter sommaren. Annars finns det risk för att marknadspsykologin och en förväntan om lägre bostadspriser blir självförverkligande genom att köparna väntar ut säljarna tills de har accepterat en ny och lägre prisnivå.”

Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kommer bolåneräntorna att fortsätta upp i takt med Riksbankens successiva höjningar av styrräntan.

”Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta. Vi ser att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare än för några månader sedan”, säger han i en skriftlig kommentar. 

Marcus Svanberg anser att den som går i säljtankar bör förlika sig med tanken på att bostaden kan ha gått ner i värde.

”Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?