1515
Annons

Råvaror: Olja och metaller rekylerar nedåt

Efter breda uppgångar för råvarorna på måndagen tog det stopp när handeln fortsatte på tisdagsmorgonen. Såväl råolja som metaller backade under den inledande handeln.

De klara uppgångarna på aktiebörserna i USA och Asien har inte räckt för att stärka marknaden. Vikande aktieterminer inför börsöppningen i Europa ger också en indikation om stämningsläget inför dagens handel som i stort saknar fastare hållpunkter. Agendorna på den politiska scenen är förhållandevis tunn, och på bolagssidan är det litet av ett vänteläge inför den stundande rapportperioden som drar igång traditionsenligt sent på tisdagen med amerikanska Alcoa.

På råoljemarknaden tappade WTI-oljan i första termin en halv dollar efter att ha stigit nära 2:50 dollar dagen innan. Noteringen när handeln närmade sig 9 på morgonen pendlade kring 85-dollarsstrecket. Brent var samtidigt ned 0,36 dollar till 108,59.

Kina har aviserat skattehöjning på olja och naturgas med start nästa månad i syfte att begränsa energianvändningen i landet. Skatten kommer att ligga inom intervallet 5-10 procent på försäljningspriserna, vilket slår mot såväl inhemska producenter som samriskbolag där utländska aktörer är delägare. Finansdepartementet, som aviserade skatten, förklarade att motsvarande skatteuttag beräknat på försäljningsvärde även kan bli aktuellt på andra råvaror "när tiden är rätt", skriver Bloomberg News.

Bland metallerna var säljtrycket starkast mot basmetallerna under morgonen. Tremånadersterminen för koppar var något före klockan 9 ned 165 dollar till 7.330, medan zinken var ned 14 dollar till 1.937.

Nedgången för kopparn kommer efter att metallen gått starkt den senaste veckan. Wang Jingjing, analytiker vid Founder Futures, menar dock att uppgången kommit trots tecken på svagt köpintresse från den industriella fysiska kinesiska marknaden, den viktigaste motorn för den underliggande efterfrågan.

"Köparna på den fysiska marknaden var inte särskilt starkt i går, vilket indikerar att det övergripande sentimentet alltjämt är litet avvaktande trots rallyt i London. Vi såg egentligen ingen boom i den fysiska marknaden under våren och i ett läge när den generella ekonomin saktar in är det ännu mindre sannolikt att vi får se det under hösten", säger analytikern i en kommentar till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden tappade spotpriset på guld drygt 3 dollar till 1.673. Nedgången kommer efter att guldet klättrat över 30 dollar dagen innan.

Spotpriset på silver var ned 0,09 dollar på morgonen till 32,01. 

Table

 


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?