Räntor och valutor: USA-räntor upp på hopp om EU-lösning

USA-räntorna steg i tisdagens asiatiska handel, efter att räntemarknaden hållit helgstängt i USA dagen före. Wall Street höll dock öppet på måndagen och visade kraftiga uppgångar och de asiatiska börserna följde med uppåt på tisdagen, om än inte riktigt lika mycket.

Handlare räknar nu med att detaljhandelsstatistik senare i veckan kommer att stödja inställningen att USA kan undvika recession.

Ytterligare en faktor som gav såväl börserna som euron stöd var måndagens besked att EU-toppmötet skjuts upp en vecka, vilket tolkades som att politikerna menar allvar med att försöka hitta en lösning på den europeiska skuldkrisen.

Tidigt på tisdagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan upp 1 punkt till 0,30 procent och den tioåriga är upp 6 punkter till 2,14 procent, från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras NFIB:s småföretagsindex för september och i kväll, svensk tid, publicerar Federal Reserve protokollet från Fomc-mötet den 20-21 september.

Brittiska siffror under natten från BRC över detaljhandelns omsättning visade en oväntad ökning i september, medan Rics husprisindex var fortsatt dystert.

Japanska räntor visade små rörelser i tisdagens handel samtidigt som Tokyobörsen steg.

Landets bytesbalansöverskott var större än väntat i augusti, enligt statistik under natten.

Japans finansminister Jun Azumi sade att en stabilisering av skuldkrisen i Europa kommer att bidra till att yenstyrkan lättar. Han sade till reportrar att han hoppas se fler europeiska initiativ för att tackla krisen före G20- gruppen träffas för att diskutera situationen. Japans kommer att diskutera ytterligare assistans till Europa tillsammans med USA om det skulle behövas, sade finansministern.

På valutamarknaden har dollarn pendlat en del mot euron under natten, men är tidigt på morgonen något starkare än vid svensk stängning dagen före.

Dollarn handlas till 1:363 mot euron, jämfört med 1:365 på måndagseftermiddagen.

Mot yenen är dollarn samtidigt fortsatt stabil.

Kronan visar begränsade förändringar mot dollarn, men har stärkts drygt 1 öre mot euron sedan måndagens svenska stängning.

På tisdagens europeiska makroagenda finns spansk KPI, brittisk industriproduktion för augusti samt NIESR BNP- estimat för september.

Dessutom ska Slovakien enligt planerna rösta om utvidgningen av den europeiska räddningsfonden, EFSF. I går hotade premiärministern Iveta Radicova med att avgå om partierna i hennes regeringskoalition inte kunde enas om att rösta ja.

I går, måndag, röstade Malta ja till utvidgningen av EFSF, vilket innebär att endast Slovakien återstår.

Här hemma publiceras SCB KPI-statistiken för september. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker spås en uppgång med 0,7 respektive 3,3 procent. Höjda priser på kläder väntas dra upp KPI.

I går, måndag, överraskade norsk KPI på uppsidan och här var det klädpriserna som stigit oväntat mycket.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?