1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntor upp på hopp om EU-lösning

USA-räntorna steg i tisdagens asiatiska handel, efter att räntemarknaden hållit helgstängt i USA dagen före. Wall Street höll dock öppet på måndagen och visade kraftiga uppgångar och de asiatiska börserna följde med uppåt på tisdagen, om än inte riktigt lika mycket.

Handlare räknar nu med att detaljhandelsstatistik senare i veckan kommer att stödja inställningen att USA kan undvika recession.

Ytterligare en faktor som gav såväl börserna som euron stöd var måndagens besked att EU-toppmötet skjuts upp en vecka, vilket tolkades som att politikerna menar allvar med att försöka hitta en lösning på den europeiska skuldkrisen.

Tidigt på tisdagsmorgonen är den tvååriga USA-räntan upp 1 punkt till 0,30 procent och den tioåriga är upp 6 punkter till 2,14 procent, från måndagens svenska stängning.

I eftermiddag publiceras NFIB:s småföretagsindex för september och i kväll, svensk tid, publicerar Federal Reserve protokollet från Fomc-mötet den 20-21 september.

Brittiska siffror under natten från BRC över detaljhandelns omsättning visade en oväntad ökning i september, medan Rics husprisindex var fortsatt dystert.

Japanska räntor visade små rörelser i tisdagens handel samtidigt som Tokyobörsen steg.

Landets bytesbalansöverskott var större än väntat i augusti, enligt statistik under natten.

Japans finansminister Jun Azumi sade att en stabilisering av skuldkrisen i Europa kommer att bidra till att yenstyrkan lättar. Han sade till reportrar att han hoppas se fler europeiska initiativ för att tackla krisen före G20- gruppen träffas för att diskutera situationen. Japans kommer att diskutera ytterligare assistans till Europa tillsammans med USA om det skulle behövas, sade finansministern.

På valutamarknaden har dollarn pendlat en del mot euron under natten, men är tidigt på morgonen något starkare än vid svensk stängning dagen före.

Dollarn handlas till 1:363 mot euron, jämfört med 1:365 på måndagseftermiddagen.

Mot yenen är dollarn samtidigt fortsatt stabil.

Kronan visar begränsade förändringar mot dollarn, men har stärkts drygt 1 öre mot euron sedan måndagens svenska stängning.

På tisdagens europeiska makroagenda finns spansk KPI, brittisk industriproduktion för augusti samt NIESR BNP- estimat för september.

Dessutom ska Slovakien enligt planerna rösta om utvidgningen av den europeiska räddningsfonden, EFSF. I går hotade premiärministern Iveta Radicova med att avgå om partierna i hennes regeringskoalition inte kunde enas om att rösta ja.

I går, måndag, röstade Malta ja till utvidgningen av EFSF, vilket innebär att endast Slovakien återstår.

Här hemma publiceras SCB KPI-statistiken för september. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker spås en uppgång med 0,7 respektive 3,3 procent. Höjda priser på kläder väntas dra upp KPI.

I går, måndag, överraskade norsk KPI på uppsidan och här var det klädpriserna som stigit oväntat mycket.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?