Annons

Räntor och valutor: Kronan backar

Euron försvagades på tisdagen inför den osäkra omröstningen i Slovakiens parlament om utvidgningen av den europeiska räddningsfonden EFSF. Samtidigt tappade den svenska kronan mot både dollarn och euron.

På räntemarknaden steg svenska statsobligationer ett par punkter över hela linjen, med den tioåriga räntan 2 punkter upp till 1,95 procent. Tyska räntor sjönk däremot 1-3 punkter och tioårsräntan var ned 1 punkter till 2,07 procent.

Grekiska marknadsräntor visade en lite blandad utveckling efter att de internationella inspektörerna i trojkan, EU/IMF/ECB, sagt att de räknar med att Grekland kommer att få nästa utbetalning från det internationella stödpaketet. Utbetalningen på 8 miljarder euro väntas kunna ske i början av november efter godkännande från eurogruppen och IMF.

Efter att ha avslutat sin genomgång av Greklands ekonomi meddelande trojkan i ett uttalande att Grekland har gjort "viktiga framsteg" i sina budgetansträngningar, och även om budgetmålet för 2011 inte längre är inom räckhåll väntas en beslutsam implemetering av beslutade åtgärder vara tillräckligt för att nå underskottsmålet 2012. Trojkan anser dock att behöver vidta ytterligare åtgärder 2013 och 2014 för att klara de uppställda målen.

Enligt trojkan kommer Greklands recession att bli djupare än tidigare väntat och först från 2013 och framåt väntas ekonomin inleda en återhämtning.

På temat Grekland antydde eurogruppens ordförande, Jean-Claude Juncker, i österrisk tv att grekiska obligationsinnehavare kanske måste ta en nedskrivning på mer än 60 procent.

Slovakiens parlament ska under tisdagen, som sista euroland, rösta om utvidgningen av räddningsfonden EFSF, men omröstningen hade ännu inte hållits när den svenska räntemarknaden stängde.

Under förmiddagen meddelade partiet SAS, som ingår i regeringskoalitionen och är skeptiska till utvidgningen, att de kommer att lägga ned sina röster. Detta innebär ett premiärminister Iveta Radicova inte kan samla den majoritet som krävs för att få ett ja till förslaget om EFSF.

Det slovakiska oppositionspartiet Smer sade sig dock vara redo att stödja förslaget om en utvidgning av EFSF i en eventuell andra omröstning, om förslaget inte går igenom vid den första omröstningen. Slovakiens finansminister Ivan Miklos sade också att han "på ett eller annat sätt" räknar med ett godkännande av EFSF under denna vecka.

"Den allmänna uppfattningen är att slovakerna med kniven mot strupen kommer att få igenom detta, även om de kan behöva stöd från oppositionen", sade Tom Levinson, strateg vid ING, till Reuters.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet fick en hel uppmärksamhet efter att han sagt att krisen i euroområdet har nått en "systemdimension". Han gjorde uttalandet i egenskap av chef för ESRB, den Europeiska systemrisknämnden, vid en utfrågning i Europaparlamentet.

"Krisen har nått en systemdimension. Statsfinansiell stress har rört sig från mindre ekonomier till några av de större länderna. Krisen är systematisk och måste hanteras beslutsamt", sade Jean-Claude Trichet.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso meddelade att han på onsdagen kommer att presentera ett förslag för rekapitaliering av Europas banker.

Den svenska KPI-statistiken för september var en rätt ospännande historia. KPI steg med 0,7 procent från i augusti och inflationen bromsade in till 3,2 procent från 3,4 procent i augusti. Inflationen kom därmed in snäppet under förväntningarna i SME Direkts enkät på 3,3 procent inflationstakt och exakt i linje med Riksbankens prognos.

Som väntat var det säsongsnormala prishöjningar på kläder och skor som stod för större delen av prisuppgången från i augusti.

Mätt som KPIF, KPI med fast ränta, var inflationen 1,5 procent i september, också det just under förväntningarna i SME Direkts enkät men exakt som Riksbankens prognos.

Analytikerna noterade samstämmigt att KPI kom in väl i linje med förväntningarna och att den lilla avvikelsen från prognos kunde hänföras till en oväntad nedgång i livsmedelspriserna. Analytikerna tror också att inflationen kommer att fortsätta att sjunka framöver.

"Kortsiktiga inflationstrender är dock inte i fokus för Riksbanken. I stället är temat osäkerheten om skuldkrisen och de försämrade tillväxtutsikterna. Vi räknar med att nästa steg för Riksbanken blir en räntesänkning i april", skrev Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Svensk Handel Stils blixtindex visade på fortsatt tuffa tider för modehandeln. Klädhandelns försäljning sjönk 7,7 procent i september jämfört med september 2010 och att skohandeln samtidigt minskade med 7,2 procent.

Den amerikanska räntemarknaden letade sig successivt uppåt under tisdagen efter en helgstängd måndag och den tioåriga statsobligationsräntan steg 7 punkter till 2,15 procent.

NFIB:s småföretagsindex steg något mer än väntat i september, till 88,9 från 88,1. NFIB:s chefekonom William Dunkelberg tyckte inte att denna uppgång var något att hurra för utan sade i en kommentar att det enda positiva var att indexet inte gick ned.

Lite mer positiva var RDQ Economics som noterade att det var den första uppgången på sju månader, även om de konstaterade att NFIB-index är nere på låga nivåer.

Vid klockan 20 på tisdagskvällen publicerar Federal Reserve protokollet från Fomc-mötet den 20-21 september. Analytiker hoppas få veta mer om diskussionerna kring Feds "Operation Twist".

På tisdagskvällen inleds också den amerikanska rapportperioden traditionsenligt med aluminiumtillverkaren Alcoa.

På valutamarknaden försvagades euron på osäkerheten kring Slovakiens omröstning om räddningsfonden EFSF och mot dollarn tappade euron till 1:359 från 1:365 på måndagen.

"Vi ser en viss korrektion i euron efter gårdagens rörelse. Det finns viss oro över omröstningen i Slovakien, samtalen verkar ha brutit samman. Även om de till slut kommer att godkänna det kan det bli försenat och det skapar osäkerhet", sade Chris Walker, valutastrateg vid UBS i London, till Bloomberg News.

Kronan försvagades 6 öre mot dollarn till 6:72 och 3 öre mot euron till 9:13.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera