USA-börserna fortsätter upp

USA-börserna fortsätter att stiga under lunchhandeln i New York. Precis som på andra sidan av Atlanten får kurserna stöd av ett ökat hopp om en lösning på skuldkrisen i eurozonen. Investerarna börjar också förbereda sig inför en ny rapportsäsong, som inleds med morgondagens siffror från Alcoa.

Dow Jones index var klockan 18.41 upp 2,4 procent till 11.372. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index 2,8 procent till 1.188 medan Nasdaq Composite-index ökade med 3,0 procent till 2.554.

Förra veckans handel avslutades i negativt territorium trots amerikanska jobbsiffror för september som överraskade positivt. På den negativa sidan fanns att Fitch sänkte sina kreditbetyg för Spanien och Italien.

Under helgen har Frankrike och Tyskland satt upp en deadline till slutet av oktober för att enas om ett avtal avseende ett åtgärdspaket för att stabilisera EMU. Åtgärdspaketet inkluderar en rekapitalisering av europeiska banker om det behövs.

Det beskedet gav stöd åt världens aktiemarknader på måndagen. Samtidigt innehöll inte helgens överenskommelse några mer konkreta planer, vilket skapar en del osäkerhet bland investerarna.

Bränsle till uppgången kom också från lugnande besked angående den krisande belgiska banken Dexia, som nu godkänt den räddningsplan som har arbetats fram av Frankrikes, Belgiens och Luxemburgs regeringar.

Alla Dow-komponenter visade upp stigande kurspilar vid lunchtid i USA och bland de största vinnarna syntes bankerna. Bank of America steg 5,4 procent medan JP Morgan ökade 4,7 procent. En av dagens stora vinnare var Morgan Stanley som avancerade 7,5 procent.

Apple meddelade idag att man har fått förorder på nya versionen av Iphone, Iphone 4S, på över 1 miljon enheter under det första dygnet. Aktien avancerade 4 procent.

AT&T steg i sin tur 1,6 procent. Bolaget uppgav på måndagen att man mottagit 200.000 förbeställningar av den nya versionen av Iphone.

IBM var uppe på nytt "all time high" på måndagen genom att avancera 1,8 procent till knapp 186 dollar. Aktien har stigit omkring 170 procent sedan finanskriseran.

Imorgon startar rapportsäsongen och i vanlig ordning är det Alcoa som är först ut i rapportfloden. Aktien var upp 2,9 procent på måndagen.

Den amerikanska räntemarknaden har stängt och den makroekonomiska agendan gapar tom på måndagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?