1515
Annons

USA-börserna fortsätter upp

USA-börserna fortsätter att stiga under lunchhandeln i New York. Precis som på andra sidan av Atlanten får kurserna stöd av ett ökat hopp om en lösning på skuldkrisen i eurozonen. Investerarna börjar också förbereda sig inför en ny rapportsäsong, som inleds med morgondagens siffror från Alcoa.

Dow Jones index var klockan 18.41 upp 2,4 procent till 11.372. På den bredare marknaden ökade S&P 500-index 2,8 procent till 1.188 medan Nasdaq Composite-index ökade med 3,0 procent till 2.554.

Förra veckans handel avslutades i negativt territorium trots amerikanska jobbsiffror för september som överraskade positivt. På den negativa sidan fanns att Fitch sänkte sina kreditbetyg för Spanien och Italien.

Under helgen har Frankrike och Tyskland satt upp en deadline till slutet av oktober för att enas om ett avtal avseende ett åtgärdspaket för att stabilisera EMU. Åtgärdspaketet inkluderar en rekapitalisering av europeiska banker om det behövs.

Det beskedet gav stöd åt världens aktiemarknader på måndagen. Samtidigt innehöll inte helgens överenskommelse några mer konkreta planer, vilket skapar en del osäkerhet bland investerarna.

Bränsle till uppgången kom också från lugnande besked angående den krisande belgiska banken Dexia, som nu godkänt den räddningsplan som har arbetats fram av Frankrikes, Belgiens och Luxemburgs regeringar.

Alla Dow-komponenter visade upp stigande kurspilar vid lunchtid i USA och bland de största vinnarna syntes bankerna. Bank of America steg 5,4 procent medan JP Morgan ökade 4,7 procent. En av dagens stora vinnare var Morgan Stanley som avancerade 7,5 procent.

Apple meddelade idag att man har fått förorder på nya versionen av Iphone, Iphone 4S, på över 1 miljon enheter under det första dygnet. Aktien avancerade 4 procent.

AT&T steg i sin tur 1,6 procent. Bolaget uppgav på måndagen att man mottagit 200.000 förbeställningar av den nya versionen av Iphone.

IBM var uppe på nytt "all time high" på måndagen genom att avancera 1,8 procent till knapp 186 dollar. Aktien har stigit omkring 170 procent sedan finanskriseran.

Imorgon startar rapportsäsongen och i vanlig ordning är det Alcoa som är först ut i rapportfloden. Aktien var upp 2,9 procent på måndagen.

Den amerikanska räntemarknaden har stängt och den makroekonomiska agendan gapar tom på måndagen.


Andersson om Danmark: "Fruktansvärda nyheter"

”Fruktansvärt” och ”vidrigt” – dödsskjutningen i Köpenhamn väcker reaktioner bland svenska politiker.

”Det är fruktansvärda nyheter från Köpenhamn. Vi följer naturligtvis utvecklingen och jag tänker naturligtvis på alla danskar˝, säger statsminister Magdalena Andersson (S) efter sitt tal i Almedalen i Visby.

Magdalena Andersson vid en presskonferens i Visby tidigare på söndagen.
Magdalena Andersson vid en presskonferens i Visby tidigare på söndagen.Foto:Jack Mikrut

Senare på söndagskvällen, i SVT:s Aktuellt, sade Magdalena Andersson att hon har varit i kontakt med sin danska kollega Mette Frederiksen (S).

˝Jag har precis hört av mig till Danmarks statsminister för att visa mitt och Sveriges deltagande i den här svåra situationen. Jag har också erbjudit hjälp, om det är något vi kan stödja Danmark med nu”, säger hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som också deltar i Aktuellt, kallar det för ”helt förfärligt”.

”Vi vet, så vitt jag vet, inget alls om vad som har hänt. Men det är helt förfärligt. Vi tänker alla på de som har drabbats av detta”, säger han. 

Utrikesminister Ann Linde (S) kallar det för ”fruktansvärda nyheter”.

”Jag tänker på drabbade och deras anhöriga. Sverige står i solidaritet med Danmark. UD följer situationen och har i nuläget ingen information om skadade eller omkomna svenskar”, skriver Linde på Twitter.

Många av riksdagens partiledare har kommenterat händelsen på Twitter.

”Ännu en meningslös och vidrig masskjutning. Nu i Köpenhamn. Alla tankar till offren och deras anhöriga”, skriver Liberalernas ledare Johan Pehrson.

”Fruktansvärda rapporter om skottlossning i Köpenhamn. Mina tankar går till offren och deras anhöriga”, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch drar paralleller till dödsskjutningen i Norge i förra veckan, då två personer miste livet i vad som utreds som ett terrordåd.

”Oslo. Och nu Köpenhamn. Fasansfulla bilder från den danska huvudstaden. Mina tankar är hos offren och alla deras anhöriga”, skriver hon.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar beskriver även hon bilderna från Köpenhamn som ”fruktansvärda”.

”Vi står enade med vårt grannland i denna tunga stund. Mina tankar är hos de drabbade och deras anhöriga”, skriver hon.

Danmarks kronprins Frederik har ställt in den Tour de France-mottagning han skulle ha medverkat i under söndagskvällen. Den franska cykeltävlingen inledde årets upplaga med tre etapper i Danmark.

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som danska polisen kallades till köpcentrumet Fields i Köpenhamn efter larm om skottlossning. Besökare flydde springandes från platsen och senare bekräftade polisen att flera personer dödats och skadats.

En 22-årig dansk man har frihetsberövats.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?