Räntor och valutor: USA-räntorna stiger, euron tappar

Statspapperräntorna i USA noteras på högre nivåer på måndagsmorgonen jämfört med fredagseftermiddagen, samtidigt som euron har tappat mot dollarn trots en förstärkning under morgonens handel.

Den tvååriga amerikanska statsobligationen handlas på måndagsmorgonen till 0,29 procent, 2 punkter ned från svensk stängning på fredagen, medan tioåringen är 2 punkter upp till 2,08 procent. På måndagen håller räntemarknaden har räntemarknaden i USA stängt på grund av Columbus Day.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy meddelade efter ett möte mellan de två i söndags att de inom tre veckor kommer att ha presentera en plan för att rekapitalisera bankerna, få Grekland på fötter och ordna Europas ekonomiska styrning.

Angela Merkel sade att europeiska ledare kommer att göra "allt som är nödvändigt" för att säkra att bankerna har tillräckligt med kapital, varav Nicolas Sarkozy tillade att de kan komma att presentera planen vid G20-mötet den 3 november.

De presenterade ingen ny överenskommelse kring vilken roll som den temporära räddningsfonden EFSF kommer att spela. Innan möten hade rapporter om meningsskiljaktigheter om ämnet lyfts fram.

Vad gäller Grekland sade Nicolas Sarkozy att de väntar på rapporten från trojkan, och att "vi är inne på samma linje: vi kommer att vidta lämpliga beslut".

Han upprepade vid flera tillfällen att de två ledarna var överens "om allt".

"Kanske är de fortfarande ett steg efter, men de diskuterar åtminstone rätt saker", sade Carsten Brzeski, ekonom vid ING Group till Bloomberg News.

Krisdrabbade banken Dexia var också på tapeten innan handeln återupptagits efter helgen. Belgiska regeringen meddelade att man kommer att köpa 100 procent av Dexias belgiska verksamhet för 4 miljarder euro.

Dexia gjorde i ett uttalande klart att bolagets styrelse har godkänt garanteringsplanen och köpet av den belgiska verksamheten, och att regeringarnas överenskommelse ger ett starkt stöd.

Garantierna för problemdrabbade banken Dexias finansiering ska komma från Belgien, Luxemburg och Frankrike, och vara över en tioårsperiod till en summa om 90 miljarder euro.

På fredagskvällen, efter den svenska räntemarknadens stängning, sänktes flera euroländers kreditbetyg och utsikter av Moody's och Fitch.

Fitch sänkte Italiens kreditbetyg med ett steg till A+, med negativa utsikter. Även Spaniens kreditbetyg sänktes, med två steg till AA-, även här med negativa utsikter. Fitch upprepade också Portugals betyg.

Moody's meddelade att Belgiens kreditbetyg, för närvarande A1, kan komma att sänkas i spåren av Dexia-krisen.

Japanska räntor är oförändrade jämfört med svensk fredagsstängning.

På valutamarknaden försvagades euron mot dollarn på fredagskvällen, för att sedan stärkas under morgonhandeln på måndagen. Nettoförändringen från fredagens svenska stängning är en försvagning till 1:350 mot dollarn, från 1:349.

"Det positiva svaret (måndagsmorgonens euroförstärkning) skulle helt enkelt kunna återspegla det faktum att positionering är mer balanserad i spåren av tidigare riskreduktion. Det verkar osannolikt att uppgångar i euron kan bibehållas i frånvaro av fortsatt positiv utveckling", sade Todd Elmer, valutastrateg vid Citi i Singapore till Reuters.

Kronan har sammantaget tappat 1 öre till 6:77 mot dollarn och stärkts 1 öre till 9:11 mot euron.

I Sverige är dagens viktigaste hållpunkt industristatistik för augusti från SCB som publiceras klockan 9.30. I juli steg produktionen med 2,8 procent jämfört med juni, men nu pekar förväntningarna i Bloomberg News analytikerenkät på en nedgång med 1,5 procent. I juli steg också industriorder, med 0,6 procent.

I övrigt är måndagsagendan tunn. Från Tyskland kommer handelsstatistik, med en väntad handelsbalans om 9,0 miljarder euro i augusti, och från Frankrike publiceras industriproduktionsstatistik.

Tisdagens dagordning bjuder i Sverige på KPI- statistik. Enligt SME Direkts enkät bland tio analytiker spås KPI ha stigit 0,7 procent i månadstakt i september, och ha ökat med 3,3 procent i årstakt.

Höjda priser på kläder och skor väntas, som brukligt denna månad, vara den främsta orsaken bakom prisökningarna i september. Högre bensinpriser motverkas samtidigt av lägre elpriser, enligt analytikerna.

På tisdagen publiceras också protokollet från FOMC- mötet 20-21 september.

På fredagen kommer detaljhandelsstatistik från USA, där försäljningen i september väntas ha studsat upp till en ökning om 0,6 procent från att ha varit oförändrad i augusti. På fredagen inleds också ett G20-möte för finansministrar och centralbankschefer i Paris som avslutas på lördagen.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?