1515
Annons

Räntor och valutor: Räntorna vänder upp

Europeiska marknadsräntor har vänt uppåt under måndagens förmiddagshandel, efter att ha inlett den nya veckan svagt nedåt.

Euron fortsätter samtidigt att stärkas på förhoppningar om en politisk lösning på skuldkrisen i euroområdet.

Både Japan och USA håller helgstängt i dag, måndag, och för amerikansk del innebär det att räntemarknaden håller stängt. Volymerna väntas därför vara mindre än vanligt.

Vid lunchtid är den svenska tioåriga benchmarkräntan upp 6 punkter till 1,89 procent, medan den tyska tioåringen är upp 4 punkter till 2,04 procent, från fredagens svenska stängning.

De europeiska finansmarknaderna valde att se positivt på söndagens besked från Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Efter ett möte i går meddelade de två att de bestämt ett slutdatum då de måste leverera en plan för att rekapitalisera bankerna, få Grekland på fötter och ordna Europas ekonomiska styrning.

Angela Merkel sade att europeiska ledare kommer att göra "allt som är nödvändigt" för att säkra att bankerna har tillräckligt med kapital, och Nicolas Sarkozy tillade att de kan komma att presentera planen vid G20-mötet den 3 november.

Enligt den tyska regeringens talesman, Steffen Seibert, ska Tyskland och Frankrike nu jobba "hårt och detaljerat" med euron, rapporterar Bloomberg News.

Beträffande sorgebarnet nummet ett, Grekland, uppgav en

källa uppgav för Reuters att trojkans samtal i Grekland väntas slutföras i dag, måndag. Ett uttalande om huruvida det är lämpligt att ge Grekland den sjätte utbetalningen av nödlånet eller ej kan lämnas i morgon, tisdag, enligt källan.

Här hemma visade industristatistik på förmiddagen nedgångar för både produktion och orderingång i augusti.

Produktionen minskade med 3,1 procent i augusti jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från SCB.

Jämfört med samma månad föregående år steg industriproduktionen 5,6 procent, kalenderkorrigerat.

Orderingången minskade med 0,5 procent från månaden före och steg med 9,0 procent jämfört med ett år tidigare.

Orderingången från hemmamarknaden steg 0,4 procent medan exportorderingången sjönk 1,1 procent, jämfört med månaden före.

Nordeas Andreas Jonsson tycker att statistiken stöder deras syn om en trögare BNP-tillväxt. Banken håller fast vid sin tidigare syn om en oförändrad BNP-tillväxt under tredje kvartalet.

"Utsikterna för industriproduktionen för resten av året ser blek ut. Indikatorerna har fortsatt att försämras och orderstatistiken för augusti var svag", enligt Andreas Jonsson som tillägger att orderingången kanske hålls uppe av en rekordorder till ABB. Om det är så är den underliggande trenden i orderingången ännu svagare än den ser ut vid en första anblick.

Handelsbankens Anders Brunstedt noterar också att industriproduktionen var svagare än väntat, men att detta ligger i linje med deras förväntningar om att en tydlig fortsatt försvagning av produktionen under resten av 2011. Även nedgången i orderstatistiken var som de räknat med.

"Om industriproduktionen ska visa en riktigt skarp nedgång tror vi att detta kommer att signaleras i orderdatan", skriver Anders Brunstedt i en kommentar.

Per Selldén, Swedbank, noterar att de tidiga indikatorer som en tid pekat på en avmattning i produktionen nu börjar materialiseras i real produktionsdata. Han tycker att statistiken för nya order var rätt normal för augusti, även om den var på den svaga sidan av "normal".

Enligt Per Selldén kommer vi troligtvis får de en tydlig dämpning i produktionen under de kommande månaderna. Han tycker att det är oroande att exportorder verkar underprestera, vilket kan vara ett tecken på svagare export framöver.

SEB:s boprisindikator visade att de svenska hushållen blivit lite mindre pessimistiska beträffande bostadspriserna i oktober jämfört med vad de gjorde föregående månad.

Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till -19 i oktober, från -24 föregående månad.

"Hushållen inser att den uppbromsade konjunkturen kommer att betyda låga räntor. Det är sannolikt den främsta förklaringen till att synen på bostadsmarknaden blivit något ljusare. Att börsen inte fortsatt falla bidrar sannolikt också", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

Såväl norsk KPI som kärn-KPI kom in högre än väntat i september, och det förklarades främst med högre klädpriser.

KPI steg med 0,9 procent under månaden och med 1,6 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på +0,5 respektive 1,3 procent, enligt Bloomberg News.

Kärn-KPI steg med 1,2 procent jämfört med ett år tidigare, väntat +1,0 procent.

Knut Anton Mork, Handelsbanken, tycker att den månatliga volatiliteten i KPI inte tyder på att deras förväntningar om oförändrad styrränta till mitten av 2013 behöver ändras.

"Efter ett antal nedåtöverraskningar så kan man säga att en uppåtrisk var benägen att komma nu", skriver han i en kommentar till statistiken.

Svensk KPI publiceras i morgon, tisdag, och även här väntas kläder var den främsta orsaken till en väntad uppgång. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker spås en uppgång med 0,7 respektive 3,3 procent.

Även Litauens KPI överraskade på uppsidan i september då KPI steg med 0,7 procent, väntat 0,3 procent, respektive 4,5 procent. Här väntades en ökning med 4,1 procent, enligt Bloomberg News.

På morgonen kom tysk handels- och bytesbalans båda in över förväntan för augusti månad, och även fransk industriproduktion var oväntat stark i augusti. Också statistik över industriproduktionen i Finland och Italien var betydligt starkare än väntat i augusti, enligt statistik under förmiddagen.

På valutamarknaden har euron stärkts kontinuerligt under förmiddagen på förhoppningar om att de europeiska politikerna kanske äntligen ska ta kommandot över skuldkrisen.

Euron handlas nu kring 1:357 mot dollarn, jämfört med 1:3495 i fredags.

Dollarn har samtidigt tappat något mot yenen.

Den kinesiska yuanen noterade sin största dagsförstärkning sedan revalveringen i juli 2005.

Kronan har blivit drygt 2 öre starkare mot dollarn sedan i fredags, men försvagats med knappt 2 öre mot euron.

Table

 


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?