1515

Räntor och valutor: Euron vinner mark

De europeiska statspapperräntorna handlas något lägre i den inledande europeiska måndagshandeln, samtidigt som euron stärks.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan är ned 2 punkter till 1,98 procent, medan den svenska motsvarigheten är ned 1 punkt till 1,82 procent jämfört med svensk stängning på fredagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy meddelade efter ett möte mellan de två i söndags att de inom tre veckor kommer att ha presenterat en plan för att rekapitalisera bankerna, få Grekland på fötter och ordna Europas ekonomiska styrning.

Angela Merkel sade att europeiska ledare kommer att göra "allt som är nödvändigt" för att säkra att bankerna har tillräckligt med kapital, varav Nicolas Sarkozy tillade att de kan komma att presentera planen vid G20-mötet den 3 november.

De presenterade ingen ny överenskommelse kring vilken roll som den temporära räddningsfonden EFSF kommer att spela. Innan möten hade rapporter om meningsskiljaktigheter om ämnet lyfts fram.

Vad gäller Grekland sade Nicolas Sarkozy att de väntar på rapporten från trojkan, och att "vi är inne på samma linje: vi kommer att vidta lämpliga beslut".

Han upprepade vid flera tillfällen att de två ledarna var överens "om allt".

SEB konstaterar i en kommentar att de två ledarna under de kommande tre veckorna först måste komma överens om detaljerna inbördes och därefter sälja hela paketet till resterande 15 EMU-länder.

"Det senare kan i sig låta som en svår uppgift men man ska inte underskatta den politiska påtryckarkraft ett enat Tyskland/Frankrike besitter. Fler detaljer om planen lär komma under veckorna fram till toppmötet. Det är först då vi vet om gårdagen var startskottet till början av slutet för eurokrisen", skriver SEB.

Krisdrabbade banken Dexia var också på tapeten innan handeln återupptagits efter helgen. Belgiska regeringen meddelade att man kommer att ta över 100 procent av Dexias belgiska verksamhet, undantaget Dexia Asset Management, för 4 miljarder euro.

Dexia gjorde i ett uttalande klart att bolagets styrelse har godkänt garanteringsplanen och köpet av den belgiska verksamheten, och att regeringarnas överenskommelse ger ett starkt stöd.

Garantierna för problemdrabbade banken Dexias finansiering ska komma från Belgien, Luxemburg och Frankrike, och vara över en tioårsperiod till en summa om 90 miljarder euro.

Innan måndagens öppning kom också tysk handelsstatistik in bättre än väntat. Handelsbalansen uppgick till +11,8 miljarder euro i augusti, medan analytikerna räknade med +9,0 miljarder.

Frankrike överraskade med oväntat positiv industriproduktion i augusti, som steg med 0,5 procent jämfört med juli (väntat -0,7). Inom tillverkningsindustrin steg produktionen med 0,7 procent, medan förväntningarna pekade mot en ökning om 0,2 procent.

På valutamarknaden försvagades euron mot dollarn på fredagskvällen, för att sedan stärkas under morgonhandeln på måndagen. Nettoförändringen från fredagens svenska stängning är en försvagning till 1:347 mot dollarn, från 1:350. Som lägst var euron nere på 1:335.

"Det positiva svaret (måndagsmorgonens euroförstärkning) skulle helt enkelt kunna återspegla det faktum att positionering är mer balanserad i spåren av tidigare riskreduktion. Det verkar osannolikt att uppgångar i euron kan bibehållas i frånvaro av ny positiv utveckling", säger Todd Elmer, valutastrateg vid Citi i Singapore, till Reuters.

Handeln under natten var tunn eftersom Japan hade helgdag, och även under eftermiddagen väntas låga volymer på marknaden då amerikanerna firar Columbus Day.

Kronan är sammantaget oförändrad på 6:76 mot dollarn och men har stärkts 2 öre till 9:10 mot euron.

I Sverige är dagens viktigaste hållpunkt industristatistik för augusti från SCB som publiceras klockan 9.30. I juli steg produktionen med 2,8 procent jämfört med juni, men nu pekar förväntningarna i Bloomberg News analytikerenkät på en nedgång med 1,5 procent. I juli steg också industriorder, med 0,6 procent.

"Efter det starka juliutfallet väntas industriproduktionen ha fallit tillbaka i augusti. Utfallet blir en viktig pusselbit för tredje kvartalets BNP. Om industriproduktionen kommer in som vi tror finns uppåtrisker på vår prognos om oförändrad BNP under tredje kvartalet på grund av det starka juliutfallet", skriver Nordea i ett morgonbrev.

Vad gäller orderingången konstaterar Nordea att den i stort ha legat still sedan slutet av 2010, medan indikatorer talar för en minskad orderingång. För augusti kan dock en tillfällig uppgång ha skett, på grund av ABB:s order om 6 miljarder kronor i augusti.

Tisdagens dagordning bjuder i Sverige på KPI- statistik. Enligt SME Direkts enkät bland tio analytiker spås KPI ha stigit 0,7 procent i månadstakt i september, och ha ökat med 3,3 procent i årstakt.

Höjda priser på kläder och skor väntas, som brukligt denna månad, vara den främsta orsaken bakom prisökningarna i september. Högre bensinpriser motverkas samtidigt av lägre elpriser, enligt analytikerna.

På tisdagen publiceras också protokollet från FOMC- mötet 20-21 september.

På fredagen kommer detaljhandelsstatistik från USA, där försäljningen i september väntas ha studsat upp till en ökning om 0,6 procent från att ha varit oförändrad i augusti. På fredagen inleds också ett G20-möte för finansministrar och centralbankschefer i Paris som avslutas på lördagen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?