1515
Annons

Europabörserna bjöd på breda uppgångar

De ledande Europabörserna stängde uppåt på bred front under måndagen, efter att Tyskland och Frankrike lovat lägga fram en omfattande plan för att hantera skuldkrisen och rekapitalisera euroområdets banksektor.

 

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelade under helgen att de vid slutet av månaden kommer att presentera ett paket med åtgärder för att bemöta krisen. Några närmare detaljer fick dock inte investerarna. Marknaden fick samtidigt skaka av sig fredagskvällens besked från Fitch, som sänker Spanien och Italiens långsiktiga kreditbetyg och sätter Portugals betyg under övervakning för en eventuell sänkning.

Inom banksektorn föll de grekiska bankerna kraftigt efter nyheten att den grekiska staten har tagit över Proton Bank. National Bank of Greece backade 13 procent, Piraeus Bank 17 procent och Alpha Bank föll 12 procent.

I Frankrike rapporterade tidningen Le Journal du Dimanche att BNP Paribas och Societe Generale behöver ta in nytt kapital. Båda bankerna förnekade uppgifterna i tidningen och hade vid stängning vänt upp från tidigare nedgångar. Societe Generale steg 3,7 procent medan BNP Paribas ökade 6,3 procent.

Den krisande belgiska banken Dexias styrelse har godkänt räddningsplanen som bland annat innebär att man säljer den inhemska bankverksamheten till den belgiska staten. Dexias aktie föll 5,7 procent i Belgien.

En av de största förlorarna inom Euro Stoxx 600 var holländska CSM som föll 7,1 procent efter att bolag vinstvarnat för det tredje och fjärde kvartalet med hänvisning till en svagare efterfrågan.

En annan förlorare var tyska detaljhandelsjätten Metro som föll 3,2 procent efter nyheten att bolagets vd Eckhard Cordes inte kommer att förnya sitt anställningskontrakt som löper ut 2012.


Ny undersökning: Ökat skattekrångel för företagare

Bort med skattekrånglet och satsa på en omfattande skattereform.

Sänkta arbetsgivaravgifter är ett annat önskemål i en omfattande enkät med 300 svenska företag.

Oscar Warglo, PWC.
Oscar Warglo, PWC.

Det är skattekonsultkoncernen PWC som i en ny Skattebarometer tar pulsen på 300 bolag, en blandning av små- och medelstora företag samt större börsnoterade företag. Trenden med ett ökat missnöje med krångel och skatteadministration står sig från föregående år. I årets undersökning är det nästan hälften som uppger att de tvingas lägga mer tid på skattehantering jämfört med fem år tidigare.

”Det har blivit allt mer komplext att ägna sig åt hantering av skatter på grund av det som händer ur ett internationellt perspektiv. Men även här i Sverige så ta skatteadministration mycket tid i anspråk”, säger Oscar Warglo, skatterådgivare på PWC.

Konsultföretaget vill gärna se politiska förändringar som gynnar förenkling.

”Skattelagstiftningen, både nationellt och internationellt, har blivit mer komplicerad. Det går åt mycket tid att säkerställa att man hanterar sina skatter korrekt.”

Företagarna i årets undersökning hoppas också på att riksdagen ändrar kurs. 56 procent av bolagen tycker det är viktigt att få till en omfattande skattereform.

”Många företag brottas med komplexa skatteutmaningar där det inte alltid är lätt att veta vad som rätt. Skattesystemet måste bli mindre av ett lapptäcke”, säger Oscar Warglo.

Rusande priser på energi sätter också sitt avtryck i årets undersökning. Drygt hälften uppger att energiskatterna har en stor påverkan på företaget.

Hur tolkar ni svaren på den frågan?
”Sannolikt är det så att sänkta energiskatter ses som ett verktyg för att mildra effekterna av de höga energipriserna. Med ett ökat behov av el för både industri och privat bruk tror vi att det här är en fråga som biter sig kvar till valspurten”, säger Oscar Warglo.

I skattefloran är det utan tvekan arbetsgivaravgifterna som det är viktigast att sänka enligt företagen. Även inkomstskatten är det många som vill se sänkningar av.

Av de skatter som näringsidkarna absolut inte vill ha tillbaka så sticker fastighets- och arvsskatten ut.

”I mycket är fastighetsskatten förstås en fråga som kopplar till individskatter, men som i förlängningen då även kan påverka den enskilda företagarens villkor”, säger Oscar Warglo.

Ett område som får utökad betydelse för företagen är tjänstepensioner, där var femte bolag planerar att förbättra villkoren för de anställda.

”Att profilera sig via gynnsam pensionsavsättning är en väg som kan bli vanligare i framtiden när det gäller att behålla medarbetare och locka ny kompetens.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?