Stockholmsbörser: Stiger inför jobbrapport

Stockholmsbörsen steg på fredagen när handeln återupptogs efter trettondagsfirandet. Utvecklingen var bättre än på de ledande europeiska börserna som sjönk något inför den amerikanska jobbrapporten som presenteras senare under eftermiddagen.

Klockan 13.45 var OMXS30 0,7 procent upp till noteringen 1.160,4. Omsättningen uppgick till 9,0 miljarder kronor.

Fokus riktas nu främst mot den amerikanska jobbrapporten för december klockan 14.30. Sysselsättningen väntas ha ökat med 175.000 personer i december, enligt Bloomberg News enkät. Prognoserna har skruvats upp något efter den rekordstarka ADP-siffran som rapporterades på onsdagen. Arbetslösheten spås ha sjunkit marginellt till 9,7 procent från 9,8 procent i november.

"Tidigare i veckan, höjde vi vår prognos för sysselsättningen från 160.000 till 200.000 i december. Vår prognosförändring föranleddes av den stora överraskningen i ADP-undersökningen, samtidigt som andra inkommande data visar på viss förbättring. Vi förväntar oss också en betydande upprevidering av sysselsättningen för oktober/november med andledning av säsongsjustering", skriver Morgan Stanley.

Volvo B steg 3,1 procent till 120 kronor. Enligt ACT uppgick orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika till 25.500 enheter i december. Det motsvarar en uppgång med 115 procent jämfört med december 2009. Utöver det har Morgan Stanley återupptagit bevakningen av Volvo med rekommendation köp och riktkurs 145 kronor.

Morgan Stanley motiverar det nyfunna intresset för Volvo med att bolaget är i inledningen av en vida mer kraftfull vinstutvecklingsperiod jämfört med den tidigare. Vinsttillväxten beräknas till 33 procent per är, och investmentbanken spår en toppnivå för Volvos vinst per aktie på 13 kronor för helåret 2013.

PA Resources föll 24 procent till 5:95 kronor sedan bolaget meddelat att det ej kommer att uppnå produktionsprognosen för 2010, efter en lägre produktion än väntat under fjärde kvartalet. Daniel Råvik, analytiker på Handelsbanken, konstaterar att produktionen under kvartalet är en stor besvikelse och att bolaget återigen inte klarat av att hålla sina produktionsprognoser.

"I tillägg till det här redovisar bolaget tre torrborrningar och även det är en stor besvikelse", säger Daniel Råvik.

MTG B ökade 3,0 procent till 469 kronor. Goldman Sachs har inlett bevakning av MTG med rekommendation köp och riktkursen 600 kronor och ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll.

Swedish Match steg 2,6 procent till 197:40 kronor sedan Citigroup höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll. Dessutom har Goldman Sachs höjt riktkursen för Swedish Match till 222 kronor från tidigare 181 kronor och upprepat rekommendation neutral.

SAS var 4,7 procent upp till 27 kronor. Citigroup har höjt rekommendationen för SAS till köp från tidigare behåll och aktien steg 5,0 procent till 27:10 kronor. Riktkursen höjs till 35 kronor från tidigare 26 kronor.

Atlas Copco A var 0,5 procent ned till 162:70 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Atlas Copco till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 180 kronor från tidigare 165 kronor.

Lundin Mining steg 1,5 procent till 49:05 kronor. Credit Suisse har höjt riktkursen för Lundin Mining till 9:00 kanadadollar, motsvarande 61:80 kronor, från tidigare 7:50 kanadadollar och upprepat outperform. Stifel Nicolaus har höjt rekommendationen till köp från tidigare neutral. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?