Stort fokus läggs i dag vid den amerikanska sysselsättningsrapporten som publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News analytikerenkät pekar förväntningarna mot en ökning om 150.000 utanför jordbrukssektorn i december. I den privata sektorn spås en ökning med 175.000 sysselsatta.
"Vi ser att folk positionerar sig själva inför jobbrapporten. Om statistiken är stark kommer det att lyfta priserna tillbaka till 90 dollar", sade Ken Hasegava vid Newedge i en kommentar till hur oljemarknaden kan komma att reagera på rapporten.
Onsdagens inofficiella ADP-rapport, som kan ge indikationer på utfallet i fredagens rapport, visade på en ökning med hela 297.000 sysselsatta i den privata sektorn, vilket var den största uppgången som uppmätts sedan ADP inledde sina mätningar 2001.
"Mycket, mycket bättre än konsensus", konstaterade 4Cast i en kommentar där de tillade att detta kommer att höja optimismen inför fredagens officiella sysselsättningsstatistik.
Råvaruanalytikerna hos SEB räknar med att utfallet från jobbrapporten kommer ge positiva reaktioner på oljepriset, men höjer samtidigt några varnande finger.
"Vi har det faktum att spekulativa positioner är på fyraårshögsta, amerikanska oljelager är åtta miljoner fat större än förra året och 16 miljoner fat större än genomsnittet de senaste fem åren samt att vi har nått toppen av eldningssäsongen på norra halvklotet", skriver SEB i ett marknadsbrev.
Vid klockan 11.30 var WTI-oljan i första termin upp 0:57 dollar till 88:44 dollar per fat, samtidigt som Brent sjönk 0:52 dollar till 94:00 dollar per fat.
Handlare har börjat sälja Brent-kontrakt för att köpa WTI-kontrakt på grund av förväntningar att spreaden mellan de två ska komma att minska. Den genomsnittliga prisskillnaden mellan de två de senaste två åren har är 0:76 dollar per fat.
"Den spreaden har varit ganska stor. Därför köper folk tillbaka WTI och säljer Brent, för att de tänker att den kommer att minska", sade Ken Hasegawa.
På ädelmetallmarknaden fortsatte guld och silver lägre. Guldet har nu fallit fem dagar i rad vilket är den längsta sviten av nedgångar sedan augusti 2009.
"Vi kommer att se en del svaghet i guldpriserna på kort sikt eftersom vi ser tecken på att den amerikanska ekonomin definitivt är i någon form av förbättringstrend", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.
Spotpriset på guld sjönk 14:60 dollar till 1.357 dollar per uns.
Enligt en enkät bland 20 traders genomförd av Bloomberg News trodde elva att guldpriset kommer att gå ned nästa vecka. Åtta handlare räknade med höga priser, medan en var neutral.
Även på ädelmetallmarknaden läggs på fredagen stor vikt vid sysselsättningsrapporten.
"Dagens sysselsättningsrapport i USA kommer att vara kritisk för de kortsiktiga utsikterna för ädelmetallerna", skrev Tobias Merath, analytiker vid Credit Suisse i en rapport.
Silverpriset tappade 0:69 dollar till knappa 28:40 dollar per uns.
Basmetallerna på London Metal Exchange backade under morgonhandeln. Kopparns tremånaderstermin var ned 166 dollar till 9.309 dollar per ton. Därmed är kopparpriset på väg mot den första veckovisa prisnedgången på sex veckor.
På fredagen fortsatte lagren av koppar som mäts av London Metal Exchange att stiga vilket var den 18:e rapporterade dagen i rad där lagren noterade ökningar.
Gruvarbetare vid Cerro Verde-gruvan i Peru, världens nionde största koppargruva, planerar att inleda en strejk den 14:e januari på grund av en dispyt över övertid och hälsoförsäkringar.
"Bolaget har tvingat oss att vidta åtgärder. Vi har gett dem två år att lösa dessa frågor", sade Leoncio Amudio, chef för facket.
En talesman för Freeport-Mcmoran sade att Cerro Verde kommer att "arbeta samarbetsvilligt" med facket för att nå en överenskommelse som är överkomlig för båda parter.
Gruvan ägs av Freeport-Mcmoran och producerar cirka 300.000 ton per år.
Bland övriga metaller sjönk aluminium 25 dollar till 2.494 dollar per ton medan zink var ned 66 dollar till 2.389 dollar per ton. Nickel gick ned 322 dollar till 24.243 dollar per ton.
Aluminium var annars den industrimetallen som klarade sig bäst under torsdagens handel då de flesta drabbades av vinsthemtagningar.
"En del marknadsaktörer ser uppenbarligen det nuvarande aluminiumpriset som för lågt jämfört med andra metallpriser. Förra året låg aluminiumpriset långt efter koppar- och nickelpriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.