Råvaror: Basmetallerna backar inför jobbrapport

Bas- och ädelmetallerna sjönk på bred front under fredagens förmiddagshandel, medan oljan var mer motståndskraftig.

Stort fokus läggs i dag vid den amerikanska sysselsättningsrapporten som publiceras klockan 14.30. Enligt Bloomberg News analytikerenkät pekar förväntningarna mot en ökning om 150.000 utanför jordbrukssektorn i december. I den privata sektorn spås en ökning med 175.000 sysselsatta.

"Vi ser att folk positionerar sig själva inför jobbrapporten. Om statistiken är stark kommer det att lyfta priserna tillbaka till 90 dollar", sade Ken Hasegava vid Newedge i en kommentar till hur oljemarknaden kan komma att reagera på rapporten.

Onsdagens inofficiella ADP-rapport, som kan ge indikationer på utfallet i fredagens rapport, visade på en ökning med hela 297.000 sysselsatta i den privata sektorn, vilket var den största uppgången som uppmätts sedan ADP inledde sina mätningar 2001.

"Mycket, mycket bättre än konsensus", konstaterade 4Cast i en kommentar där de tillade att detta kommer att höja optimismen inför fredagens officiella sysselsättningsstatistik.

Råvaruanalytikerna hos SEB räknar med att utfallet från jobbrapporten kommer ge positiva reaktioner på oljepriset, men höjer samtidigt några varnande finger.

"Vi har det faktum att spekulativa positioner är på fyraårshögsta, amerikanska oljelager är åtta miljoner fat större än förra året och 16 miljoner fat större än genomsnittet de senaste fem åren samt att vi har nått toppen av eldningssäsongen på norra halvklotet", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Vid klockan 11.30 var WTI-oljan i första termin upp 0:57 dollar till 88:44 dollar per fat, samtidigt som Brent sjönk 0:52 dollar till 94:00 dollar per fat.

Handlare har börjat sälja Brent-kontrakt för att köpa WTI-kontrakt på grund av förväntningar att spreaden mellan de två ska komma att minska. Den genomsnittliga prisskillnaden mellan de två de senaste två åren har är 0:76 dollar per fat.

"Den spreaden har varit ganska stor. Därför köper folk tillbaka WTI och säljer Brent, för att de tänker att den kommer att minska", sade Ken Hasegawa.

På ädelmetallmarknaden fortsatte guld och silver lägre. Guldet har nu fallit fem dagar i rad vilket är den längsta sviten av nedgångar sedan augusti 2009.

"Vi kommer att se en del svaghet i guldpriserna på kort sikt eftersom vi ser tecken på att den amerikanska ekonomin definitivt är i någon form av förbättringstrend", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Spotpriset på guld sjönk 14:60 dollar till 1.357 dollar per uns.

Enligt en enkät bland 20 traders genomförd av Bloomberg News trodde elva att guldpriset kommer att gå ned nästa vecka. Åtta handlare räknade med höga priser, medan en var neutral.

Även på ädelmetallmarknaden läggs på fredagen stor vikt vid sysselsättningsrapporten.

"Dagens sysselsättningsrapport i USA kommer att vara kritisk för de kortsiktiga utsikterna för ädelmetallerna", skrev Tobias Merath, analytiker vid Credit Suisse i en rapport.

Silverpriset tappade 0:69 dollar till knappa 28:40 dollar per uns.

Basmetallerna på London Metal Exchange backade under morgonhandeln. Kopparns tremånaderstermin var ned 166 dollar till 9.309 dollar per ton. Därmed är kopparpriset på väg mot den första veckovisa prisnedgången på sex veckor.

På fredagen fortsatte lagren av koppar som mäts av London Metal Exchange att stiga vilket var den 18:e rapporterade dagen i rad där lagren noterade ökningar.

Gruvarbetare vid Cerro Verde-gruvan i Peru, världens nionde största koppargruva, planerar att inleda en strejk den 14:e januari på grund av en dispyt över övertid och hälsoförsäkringar.

"Bolaget har tvingat oss att vidta åtgärder. Vi har gett dem två år att lösa dessa frågor", sade Leoncio Amudio, chef för facket.

En talesman för Freeport-Mcmoran sade att Cerro Verde kommer att "arbeta samarbetsvilligt" med facket för att nå en överenskommelse som är överkomlig för båda parter.

Gruvan ägs av Freeport-Mcmoran och producerar cirka 300.000 ton per år.

Bland övriga metaller sjönk aluminium 25 dollar till 2.494 dollar per ton medan zink var ned 66 dollar till 2.389 dollar per ton. Nickel gick ned 322 dollar till 24.243 dollar per ton.

Aluminium var annars den industrimetallen som klarade sig bäst under torsdagens handel då de flesta drabbades av vinsthemtagningar.

"En del marknadsaktörer ser uppenbarligen det nuvarande aluminiumpriset som för lågt jämfört med andra metallpriser. Förra året låg aluminiumpriset långt efter koppar- och nickelpriset", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?