Räntor och valutor: Räntepress på svaga euroekonomier

Svenska och tyska statspappersräntor med kortare löptider sjunker tillbaka något på fredagsförmiddagen efter initialt uppställ. Samtidigt vidgas räntespreadarna mellan Tyskland och de vanliga problemländerna, men också för länder som Belgien och Frankrike.

Fortsatta försäkringar från Kina om att de ser Europa och euron som viktiga investeringsområden för landets valutareserv har inte dämpat säljtrycket på spanska och portugisiska statspapper. I Belgien fortsätter samtidigt det politiska dödläget att pressa upp räntorna efter att ett nytt försök att återstarta regeringsförhandlingarna, sju månader efter valet, misslyckades på torsdagen.

Standard & Poor´s varnade i december för att ett fortsatt dödläge i den belgiska regeringsfrågan skulle öka risken för en nedjustering av landets kreditbetyg.

Det nya EU-förslaget om att bankreglerande myndigheter ska ges rätt att skriva ned värdet på bankers seniora skuldpapper, som en del i ett åtgärdspaket för att skydda skattebetalarna från framtida kriser, angavs också som ett skäl till att investerare skyr statspapper i problemländerna. Samtidigt ökar oron inför omfattande emissioner av europeiska statspapper nästa vecka.

Enligt Financial Times Deutschland väntas också ECB- chefen Jean-Claude Trichet utsättas för hård kritik för ECB:s köp av statsobligationer i problemländerna när han ska tala vid en CSU-konferens i Bayern på fredagen.

Den tyska handels- och bytesbalansen uppvisade mindre överskott än väntat i november, enligt statistik på fredagsmorgonen. Avvikelsen förklaras främst av att importen steg 4,0 procent jämfört med i oktober, väntat +1,6 procent, medan exporten endast steg 0,5 procent, väntat +1,0 procent.

Den tyska detaljhandeln steg med endast 2,0 procent i november jämfört med november 2009, mindre än väntade +3,0 procent. Utvecklingen är dock ändå relativt stark med tyska mått mätt; enligt en preliminär uppskattning från det tyska statistikkontoret väntas den tyska detaljhandeln ha stigit 1,6 procent under helåret 2010, vilket skulle vara den starkaste ökningen sedan 2004.

Klockan 12.00 väntas statistik över tysk industriproduktion i november, som väntas visa en nedgång med 0,1 procent jämfört med månaden före enligt Bloomberg News enkät. Statistik på torsdagen visade att orderingången till industrin steg med oväntat starka 5,2 procent i november jämfört med oktober, väntat +1,0 procent.

Definitiv statistik på fredagen visade att euroområdets BNP steg 0,3 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, tidigare rapporterades +0,4 procent. Hushållskonsumtionen och investeringarna utvecklades svagare än tidigare rapporterats, vilket delvis kompenserades av att också importen ökade mindre än i tidigare rapport.

Arbetslösheten i euroområdet var oförändrad på 10,1 procent i november jämfört med oktober, i linje med förväntningarna.

Den norska kronan stärks något efter stark makrostatistik på fredagsförmiddagen; detaljhandeln steg 1,8 procent i november jämfört med oktober, väntat +0,5 procent, kreditindikatorn visade en tillväxt på 5,9 procent samma månad, väntat 5,6 procent, och produktionen i tillverkningsindustrin steg samtidigt 0,9 procent, väntat +0,4 procent.

Nordea-ekonomen Erik Bruce konstaterar i ett kundbrev att dagens datautfall "helt klart var på den starka sidan", och tillsammans med fortsatt stigande bostadspriser i december talar det för att Norges Bank kanske behöver höja styrräntan tidigare än vad som antyds av bankens senaste rapport. Nordea tror dock att den starkare norska kronan gör att centralbanken inte kommer att låta särskilt hökaktig i samband med januarimötet.

I eftermiddag riktas blickarna mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för december, klockan 14.30, där sysselsättningen enligt Bloomberg News konsensusprognos väntas ha ökat med 150.000 personer i december, med en uppgång på 175.000 i privat sektor. Prognoserna har skruvats upp något efter den rekordstarka ADP-siffran som rapporterades på onsdagen. Arbetslösheten spås ha sjunkit marginellt till 9,7 procent från 9,8 procent i november.

Enligt ADP:s undersökning ökade sysselsättningen i privat sektor i USA med hela 297.000 personer i december, nästan nästan tre gånger så mycket som de 100.000 marknaden hade räknat med och den största uppgång som noterats sedan ADP inledde sina mätningar 2001.

Deutsche Banks USA-ekonomer skriver att även om de är skeptiska till ADP-statistiken, som ofta är rejält missvisade, kan de inte ignorera veckans urstarka siffra. Därför har de reviderat upp sin prognos för den officiella sysselsättningen till +150.000 personer från tidigare +100.000.

Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att ADP har ett återkommande säsongsproblem varje december. Företaget som sammanställer statistiken åt ADP, Macroeconomic Advisors, har också meddelat att statistiken med stor sannolikhet har överdrivet sysselsättningsuppgången. Eftersom andra arbetsmarknadsindikatorer inte har visat på samma starka utveckling som ADP väljer Goldman Sachs att inte revidera sin prognos att sysselsättningen ökade med 100.000 personer.

Ytterligare en tung hållpunkt att hålla ögonen på är att Fed-chefen Ben Bernanke talar om de ekonomiska utsikterna inför senatens budgetutskott klockan 15.30 svensk tid.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?