Räntor och valutor: Marknadsräntorna sjunker

Svenska marknadsräntor sjönk 1-5 punkter på den korta handelsdagen på onsdagen. Nedgångarna var störst i längre löptider där tioårsräntan sjönk 5 punkter till 3,17 procent.

Nedgången var i linje med utvecklingen internationellt, där breda börsnedgångar och europeisk skuldoro lockade investerare till räntemarknaden. Den tyska tioårsräntan sjönk 5 punkter till 3,86 procent och även långa amerikanska statsobligationsräntor sjönk tillbaka under onsdagen.

Räntedifferensen mellan tyska och grekiska tioåriga statsobligationer vidgades till nya rekordnivåer och närmade sig 1000 punkter.

På valutamarknaden pressades euron av den skuldoro som åter blossat upp i början av det nya året. Kronan tappade några öre mot dollarn och stärktes lite mot euron.

För svensk del riktades intresset främst mot Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn, som steg till 66,0 i december från 64,2 månaden före.

"Det är tredje månaden i rad som indexet stiger och tyder på att konjunkturuppgången fortsätter i den privata tjänstesektorn", skrev Silf/Swedbank i en kommentar.

Silf/Swedbank noterade att av de fyra delindexen var det endast orderingången som sjönk mellan november och december, men den höga indexnivån på 66,1 indikerar dock fortsatt hög tillväxt av nya order.

Nordeas Caroline Bjerking skrev i ett marknadsbrev att tjänste-PMI fortsätter att trenda uppåt och att det steg till nära rekordhöga nivåer i december.

"PMI indikerar en robust tillväxt i den privata tjänstesektorn och att den totala ekonomins starka momentum fortsätter", skrev hon.

Nordea räknar i dagsläget med en BNP-tillväxt på runt 7 procent i årstakt under det fjärde kvartalet.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton anser att oron för en boprisbubbla är berättigad och föreslår därför på DN Debatt att skatten på kapital sänks samtidigt som ränteavdragen begränsas, i ett första steg från 30 till 25 procent för att därefter gå ned mot 20 procent på några års sikt.

När Nyhetsbyrån Direkt ringt runt ställer sig Centerpartiet försiktigt positiva till förslaget medan Kristdemokraterna avfärdar det. Finansminister Anders Borg har tidigare sagt att alla verktyg, såväl nya som gamla, ska tas upp för diskussion och övervägande.

I Europa riktades intresset framför allt mot en portugisisk emission av sexmånaders statsskuldsväxlar för 500 miljoner euro. Räntorna steg rejält, till 3,686 procent från 2,045 vid den senaste auktionen i september. För bara ett år sedan var räntan på en portugisisk sexmånadersväxel 0,592 procent. Bid/cover-nivån i auktionen blev 2,6 jämfört med 2,4 i september.

"Vi har ett långt år framför oss och en auktion kommer inte att ge svar på några frågor. Att få ut papper på marknaden betyder inte att krisen är över. Det betyder bara att arbetet gjordes bra den här gången, nästa månad måste det göras igen", sade Padhraic Garvey, strateg vid ING i Amsterdam, till Bloomberg News.

På statistikfronten reviderades euroområdets definitiva kombinerade inköpschefsindex upp till 55,5 i december från preliminära 55,0. Jämfört med i november låg indexet kvar på en oförändrad nivå.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk tillbaka på onsdagen efter att ha noterat små förändringar på tisdagskvällen. Vid den tidiga svenska stängningen på onsdagen hade den amerikanska tioårsräntan sjunkit 4 punkter till 3,29 procent från svensk stängning tisdag eftermiddag.

Protokollet från Federal Reserves räntemöte den 14 december mottogs med en gäspning på tisdagskvällen. FOMC- ledamöterna ansåg att förbättringarna i den amerikanska ekonomin inte var tillräckliga för att minska de tidigare beslutade kvantitativa lättnaderna på 600 miljarder dollar. Återhämtningen väntas "vara fortsatt måttlig" och såväl inflation som arbetslöshet väntas avvika från Fomcs mål ännu en tid.

David Hensley på JP Morgan tyckte att FOMC- protokollet var fritt från några överraskningar och han menade att det verkar som att det kommer att vara något av en formalitet att QE2-programmet förnyas från möte till möte och att tillgångar för hela summan 600 miljarder dollar kommer att köpas som planerat.

Onsdag eftermiddag släpps Challengers varselstatistik för december, ADP sysselsättningsstatistik för privat sektor i december samt ISM inköpschefsindex tjänstesektorn för samma månad. ADP-sysselsättningen väntas visa en ökning med 100.000 medan ISM-index för tjänstesektorn väntas visa en uppgång till 55,7 i december, från 55,0 i november, enligt Bloomberg News enkäter.

På valutamarknaden gick dollarn starkt medan euron tyngs av den förnyade skuldoro. Euro/dollar gick till 1:323 från 1:336 vid tisdagens stängning.

"Skuldoron är någonting som kommer att återkomma under året. Det kommer att bli ett återkommande tema för euron", sade Adam Cole, chef för global valutastrategi vid RBC Capital Markets i London, till Bloomberg News.

Som lök på laxen kom dessutom uppgifter om att Schweiz centralbank inte längre kommer att godta irländska statsobligationer som säkerhet vid repotransaktioner.

Dollar/yen visade små förändringar just över 82- strecket.

Kronan tappade 6 öre till 6:75 mot dollarn och stärktes 1 öre till 8:93mot euron.

"Mot euron innebär detta att kronan handlas nära de starkaste nivåerna sedan 2004. Kronan handlas på egna meriter men stärks naturligtvis också relativt euron på grund av eurons svaghet", skrev Swedbank i ett marknadsbrev.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ChubbAnnons

Är ditt företag motståndskraftigt mot cyberrisker?

Cyberincidenter är en utmaning för företag och organisationer då dessa medför risk för att orsaka omfattande avbrott, skadat anseende och finansiell påverkan. Antalet incidenter fortsätter att öka och med den snabba teknologiska utvecklingen är det svårt att hålla sig uppdaterad med de senaste riskerna och att bygga upp intern kompetens för att hantera cyberincidenter.

Exponeringar kommer från en mängd olika källor, allt från externa illasinnade aktörer till anställda. Genom ökad förståelse för hot och hur cyberincidenter fungerar, kan företag vara bättre förberedda och därigenom skydda sin verksamhet bättre.

Företag bör hantera sina cyberrisker för att begränsa sin exponering. Det skadeförebyggande arbetet bör omfatta användande av uppdaterad IT-utrustning, kontinuerlig nätverksövervakning, utbildning av anställda, god lösenordshantering och utveckling av en plan för hur man ska hantera incidenter. Även de som är väl förberedda kan drabbas av en cyberincident eller ett dataintrång. Därför bör även företag överväga att köpa en cyberförsäkring. 

Internationellt så har Chubb hjälpt kunder att hantera cyberrisker i mer än 20 år. 

– I Norden skapar vi lokalt anpassade försäkringslösningar och hjälper våra kunder att kartlägga sina risker baserat på vår mångåriga och breda internationella erfarenhet. Vår cyberförsäkring omfattar ett 24/7 Incident Response Team, som står redo att lotsa våra kunder så att de kommer på fötter så snart som möjligt efter en incident. Vår expertpanel består till exempel av IT-forensiker, jurister, PR-experter, specialister inom callcenter samt ID- och kreditövervakning. Vi hjälper också nordiska företag som verkar internationellt med lokala försäkringsprogram i olika länder, kopplat till en nordisk masterförsäkring berättar Henrik Petersson, Cyber Manager Nordic Countries på Chubb.

Fakta

Chubb är världens största börsnoterade sakförsäkringsbolag med verksamhet i 54 länder och med ca 33 000 anställda. I Norden har Chubb fyra kontor och 130 anställda. Kontakta henrik.petersson@chubb.com om du vill veta mer om Chubbs cyberförsäkring.

www.chubbcyberindex.com 

 

Mer från Chubb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Chubb och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?