Stockholmsbörsen: Egyptenoro tynger börsen

Stockholmsbörsen handlades på minus under hela måndagen. Inte ens stabila USA-börser och ett bättre än väntat index från inköpscheferna i Chicago på 68,8 mot Bloombergs snittprognos 64,5, förmådde vända utvecklingen.

Tillbakagången kom i spåren av oro för vidare politiska konsekvenser av situationen i Egypten.

Under hela helgen har protesterna fortsatt och enligt tv-kanalen al-Jazira ska upp till 150 människor ha dödats. Till tisdag har nya massdemonstrationer utlysts.

Vid stängning var OMXS30 0,4 procent ned till noteringen 1147,2 och var därmed något svagare än de tongivande europeiska börserna. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor.

På nedsidan vägde i första hand verkstadsaktier, där nedgångarna var breda.

Volvo och Atlas Copco backade båda 0,6 procent, till 111:70 kronor respektive 154:80 kronor.

ABB tappade 2,0 procent till 152:90 kronor. Nyheten att bolaget fått en order på transformatorer från Saudiarabien värd 53 miljoner dollar fick ingen påverkan på bolagets aktiekurs.

Även SSAB agerade sänke med en tillbakagång på 1,4 procent för A-aktien.

Mot trenden gick SKF, som steg med 0,6 procent inför tisdagens bokslutsrapport.

Skogssektorn, som gått starkt den senaste veckan, föll tillbaka med nedgångar på 0,9 respektive 1,5 procent för Stora Enso och Billerud.

Från Eniro kom nyheten att den förre Tele2-vd:n Lars- Johan Jarnheimer föreslås till ny ordförande för bolaget efter att nuvarande ordförande Lars Berg tidigare har avböjt omval.

"Jag tror att jag skulle kunna tillföra kunskaper från andra verksamheter där man genomgått stora förändringar. I grunden har Eniro ett starkt varumärke och det brukar alltid vara en bra utgångspunkt", sade Lars-Johan Jarnheimer till Nyhetsbyrån Direkt.

Eniros aktie handlades upp med som mest 9 procent, men backade senare tillbaka och stängde plus 2,1 procent till 29:10 kronor per aktie.

Mot strömmen gick även Lundin Petroleum, som steg 1,5 procent, till 80:40 kronor. Brentoljan har stigit kraftigt de senaste dagarna på grund av situationen i Egypten och nådde på måndagen 100 dollar per fat för första gången på över två år.

Rapporterande Q-med stängde oförändrat på 75:75 kronor. Rörelseresultatet på 42 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2010 var betydligt sämre än de 77 miljoner som analytikerna väntat sig, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Resultatet belastas dock av nedskrivning av goodwill på 41 miljoner kronor samt av övriga kostnader på 24 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?