USA-börserna sjönk på fredagen och börsnedgångarna har fortsatt med kraftiga börsfall i Mellanöstern på söndagen och asiatiska börsnedgångar under natten mot måndagen. Marknadsräntorna sjunker samtidigt globalt och på valutamarknaden stärks de klassiska "safe haven"-valutorna dollar, yen och schweizerfranc medan euron och kronan försvagas. Oljepriset letar sig upp mot 100 dollar per fat på osäkerhet om oroligheterna kommer att sprida sig till de oljeproducerande länderna.
Under morgonen har dock flykten till säkerhet mattats något, nedgångarna för USA-räntorna gröps ur lite och euron har återhämtat sig något. Europaräntorna stiger svagt.
Svenska räntor handlas 1-4 punkter ned i den inledande handeln på måndagen. Den tyska tioårsräntan handlas 3 punkter lägre på 3,15 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.
I Egypten har protesterna och demonstrationerna fortsatt under hela helgen och enligt tv-kanalen al-Jazira ska upp till 150 människor ha dödats. Till måndagen har generalstrejk utlysts och president Hosni Mubarak rapporterats ha träffat militären under helgen för att diskutera läget i landet.
Den tidigare IAEA-chefen Mohamed ElBaradei, som allt mer framstår som en ledare för den samlade oppositionen, sade till demonstranter i Kairo på söndagen att oppositionspartierna har bett honom att tala för dem och att bilda en övergångsregering. I en intervju med CNN uppmanade han presidenten att lämna landet under de "närmaste dagarna".
Den fortsatta utvecklingen hänger enligt bedömare till stor del på vilken sida den egyptiska armén kommer att ställa sig. Ett stort osäkerhetsmoment för finansmarknaderna är om oroligheterna kommer att sprida sig till andra länder i Mellanöstern, och då särskilt de oljeproducerande länderna.
"Demonstrationerna i Egypten får investerare att undvika riskfyllda tillgångar. Vi kan inte ignorera sannolikheten för att kaoset kommer att sprida sig från Egypten till de oljeproducerande länderna", sade Kenji Sekiguchi, analyschef vid Mitsubishi Asset Management, till Bloomberg News.
Från Europa rapporterar Financial Times att källor uppger att euroländerna försöker sy ihop en stor översyn av hela räddningspaketet, med bland annat tuffare krav på besparingar och hårdare övervakning av de mest skuldsatta medlemsländerna. Dessutom förs diskussioner om att Irlands och Greklands nödlån kan få förlängda tider för återbetalning eller lägre räntor och om stöd i någon form även ska ges till Portugal och Spanien. Enligt källorna kan en överenskommelse finnas på bordet till EU-toppmötet i mars.
Dessutom för Grekland, enligt källor, samtal med EU och IMF om ett paket för skuldomstrukturering som syftar till att undvika en möjlig default.
Enligt förslaget skulle Grekland få låna upp till 50 miljarder euro från stabilitetsfonden, EFSF, för att köpa tillbaka statsobligationer för cirka 75 procent av dess nominalvärde. Samtidigt skulle löptiden på räddningspaketet på förlängas till 30 år och räntan sättas lägre än nuvarande 5,5 procent.
I Europa riktas blickarna mot snabb-KPI för januari, som publiceras klockan 11.00, och där marknaden är inställd på att inflationen ökade lite till 2,3 procent från 2,2 procent i december.
För svensk del bjuder måndagen bland annat på statsbudgetens utfall i december samt arbetskraftskostnader och konjunkturlöner i november.
De amerikanska marknadsräntorna sjönk tillbaka på fredagskvällen i takt med att börserna handlades lägre, tyngda av den politiska oron i Egypten. I måndagens asiatiska handel har dock räntenedgången gröpts ur någon punkt.
Sedan svensk stängning på fredag eftermiddag har den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan sjunkit 4 punkter till 0,55 procent medan tioårsräntan är ned 5 punkter till 3,34 procent.
Från USA kommer till eftermiddagen statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i december, väntat +0,4 respektive +0,5 procent från i november, samt Chicago inköpschefsindex, där analytikerna tror på en nedgång till 64,5 i januari från 66,8 i december.
Inkommande japansk makrostatistik överraskade på uppsidan under natten. Inköpschefsindex steg till 51,4 i januari, från 48,3 i december och industriproduktionen ökade med 3,1 procent mellan november och december, mer än de 2,8 procent som analytikerna i Bloomberg News prognosenkät hade räknat med.
Den kinesiska centralbanken PBOC släppte under helgen sin penningpolitiska rapport för det fjärde kvartalet, där centralbanken sätter ett mål för ökningen av penningmängden M2 till cirka 16 procent för 2011 och ser ökande risker från inflationen.
"Inflationstrycket är ganska stort", skriver PBOC i rapporten och hänvisar till stigande kapitalinflöden, arbetskraftskostnader och råvarupriser.
På valutamarknaden har oron kring den politiska situationen i Egypten fått yenen, dollarn och Schweizerfrancen stärks mot mer riskfyllda valutor, som euron.
Mot euron har dollarn stärkts till 1:363 från 1:368 vid fredagens svenska stängning och yenen har samtidigt stärkts något mot euron.
"Ökade farhågor för stabiliteten i Mellanöstern skulle ytterligare dämpa riskaptiten och ge stöd åt 'safe haven'-valutor som dollarn, Schweizerfrancen och yenen", sade Mike Jones, valutastrateg vid Bank of New Zeeland, till Reuters.
Kronan har sedan fredagens stängning försvagats 4 öre mot dollarn till 6:51 och 3 öre mot euron till 8:88.
Tisdagen präglas av inköpschefsindex från en lång rad länder, bland annat Sverige, där analytikerna i SME Direkts enkät tror på en uppgång till 61,7 i januari från 60,2 i december. Det kommer också arbetslöshetsstatistik från euroområdet under tisdagen och Australiens centralbank lämnar räntebesked.
Onsdagen är lite av en mellandag, då det bland annat blir amerikansk sysselsättningsstatistik från ADP. Torsdagen blir mer matnyttig, med inköpschefsindex från tjänstesektorn, räntebesked från ECB och tal av Fed-chefen Ben Bernanke.
På fredagen avrundas veckan med den tunga statistiken över den amerikanska sysselsättningen i januari, där marknaden enligt Bloomberg News prognos räknar med att sysselsättningen ökar med 140.000 personer, 145.000 i privat sektorn, och att arbetslösheten stiger till 9,5 procent från 9,4 procent i december.