Stockholmsbörsen: Spänd väntan på BNP-siffror

Vid lunchtid på fredagen handlades Stockholmsbörsen fortsatt med måttliga nedgångar. Fokus ligger på den viktiga amerikanska BNP-siffran, som presenteras klockan 14.30.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 0,3 procent ned till noteringen 1.162. Omsättningen uppgick till magra 6,0 miljarder kronor.

Mest till den totala nedgången bidrog H&M, som fortsatte kursnedgången i spåren av torsdagens rapport.

Under morgonen skruvade en rad tunga finansaktörer ned både riktkurser och rekommendationer för klädjätten.

Aktien, som föll 7 procent på rapporten men återhämtade sig och stängde på minus 1,5 procent på torsdagen, backade ytterligare 1,1 procent till 209:70 kronor.

Även Ericsson, som backade tappade 0,9 procent, drog ned indexet.

Scania gick mot strömmen och steg 0,6 procent, till 147:10 kronor.

Goldman Sachs höjer rekommendationen för lastbilstillverkaren till köp, från tidigare neutral. Riktkursen dras upp från 204 till 241 kronor.

Även SCA gick bättre än indexet i spåren av en riktkurshöjning. UBS skruvar upp riktkursen till 135 kronor, från tidigare 130 kronor.

Avslutningen på börsdagen lär dock till stor del komma att bero på vad den amerikanska BNP-siffran för det fjärde kvartalet visar.

Enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning på 3,5 procent uppräknat i årstakt, upp från 2,6 procent under tredje kvartalet. Privatkonsumtionen väntas ha ökat 4,0 procent, upp från 2,4 procent föregående kvartal.

I övrigt presenterades från svenskt håll nyheten att Nibe förvärvar elementdivisionen i Electrolux Professional i Schweiz. Elementverksamheten, med 36 anställda, har intäkter på drygt 11 miljoner schweizerfranc och marginalen snittar på cirka 10 procent.

Aktien tappade 0,7 procent, till 103:25 kronor.

Betydligt bättre gick det för Transcom, som steg närmare 10 procent. Bolaget säljer två enheter i Frankrike och tar som en konsekvens av det en kostnad på 19,4 miljoner euro i resultatet för det fjärde kvartalet. Kassaeffekten är - 7,9 miljoner euro.

Dagens enda rapport med någon form av vikt kom från Tryckproduktsföretaget Elanders, som redovisade ett förbättrat resultat efter skatt till -1,3 miljoner kronor efter en omsättning på 491 för det fjärde kvartalet 2010. För 2011 upprepar företaget sin prognos om ett positivt resultat före skatt.

Aktien rusade över 12 procent på nyheten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?